avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
sim05 a scris:

21. In cazul in care constituirea ca parte civila se face inainte de citirea actului de sesizare a instantei fara a se cere plata dobanzilor aferente sumei reprezentand prejudiciul infractiunii:
a) instanta nu mai poate obliga in niciun caz pe inculpat la plata dobanzilor
b) este posibila obligarea inculpatului la plata dobanzilor
c) persoana prejudiciata pierde dreptul de a obtine plata dobanzilor

raspuns corect: b
decizie CSJ din 2001 mentionata de el la p 23:
' in cazul in care constituirea de p civ se face inainte citirii actului de sesizare a instantei fara a cere plata dob aferente sumei reprezentand prejudiciul infractiunii, ele nu mai pot fi cerute in fata instanei penale dupa depasirea acestui moment procesula

avand in vedere acesta decizie, de ce e b corect?:(

Lucutel tb sa te gandesti ca acea decizie si explicatiile pe care le da Udroiu se refera numai la situatia in care act civila nu poate fi exercitata si din oficiu ci numai de partea vatamata care se constituie parte civila.
Speta nu face aceasta distinctie si de aceea e corect b.
Fara sa vad raspunsul corect eu as fi zis b.
a nu este pt ca inst poate obliga la plata dobanzilor cd act civ se poate exercita si din oficiu, mai mult e chiar obligata sa o faca.
c nu e corect pt ca nu in toate situatiile pers prej pierde dr de a obtine plata dobanzilor (din cate se observa pierde dr de a "obtine" si nu de a "cere".
Eu cred ca asta e explicatia.

sim, m am gandit si exercitarea act civ din oficiu dar
din textul grilei nu mi s a parut ca se refera la acesta situatie

In cazul in care constituirea ca parte civila se face inainte de citirea actului de sesizare a instantei fara a se cere plata dobanzilor aferente sumei reprezentand prejudiciul infractiunii
lucutel a scris:

Patrick_ a scris:

Retinerea lipsei de pericol social ca trasatura esentiala a infractiunii:
a) nu este posibila la infractiunile de pericol abstract
b) poate atrage aplicarea sanctiunii libertatii supravegheate
c) poate atrage aplicarea unei masuri de siguranta

rasp corect:c
De ce nu e corect a)?
Poti sa dai un exemplu in care se poate retine lipsa de pericol social in cazul unei infractiuni de pericol abstract?
sim05 a scris:

lucutel a scris:

Patrick_ a scris:

lucutel a scris:

patrick, o intrebare
in cartea de grile a lui udroiu postata de tine pe site(motiv pt care iti multumim!) ai gasit cumva si grile cu raspuns gresit?

Din cate retin parca era una sau doua la care nu i-am gasit nici o logica, dar nu mai stiu exact care era.
Daca ai ceva dubii referitaore la una anume, posteaza-o si vedem.

41. Se poate constata ca o fapta nu prez per soc al unei infract:
a) numai in cazul infrc de pericol abstract, prin ordonanta
b) in cazul infr de pericol concret, prin rezolutie
c) numai in cazul infract de rezultat, atat prin rezolutie cat si prin prin ordonanta

raspuns corect : b?
de ce? solutiile pe care le da proc in cazul lipsei de per soc al unei infract nu se realizeaza numai prin ordonanta(indif daca a fost pusa sau nu pusa in misc act penala)?
parca asa retinusem din neagu:">

Ia in considerare si modificarile aduse prin lg 202 si anume ca se poate dispune si NUP in acea situatie si atunci se dispune prin rezolutie.

sim, uite ce zice udroiu referitor la nup si l 202 p281
-procurorul, analizand prop de a nu se incepe urm pen precum si actul de sesizare, respectiv actele premerg efectuate in cauza poate dispune:
i) prin rezolutie (ordonanta in cazul lipsei de per soc), neinceperea urm pen, in cazul in care constata existenta unei impediment la punerea in miscarii a act penale dintre cele prev de art 10 (dispozitie introd de lg 202; anterior procurorul tb sa confirme prin rez prop de nup)

Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2011
lucutel, utilizator
sim, m am gandit si exercitarea act civ din oficiu dar
din textul grilei nu mi s a parut ca se refera la acesta situatie

In cazul in care constituirea ca parte civila se face inainte de citirea actului de sesizare a instantei fara a se cere plata dobanzilor aferente sumei reprezentand prejudiciul infractiunii

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Tocmai ca nu se refera la act din oficiu ci le include pe ambele.
Ia incearca sa analizezi grila incluzand ambele variante.

At cd act civ se poate exercita si din oficiu, asta nu inseamna ca p. vat nu se poate ea constitui parte civila, dar dc uita de dobanzi e obl instanta sa le acorde din oficiu.
La fel de bine poate inclusiv sa ceara ea dobanzile.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2011
sim05, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)