avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Patrick_ a scris:

"Organele de urmărire penală, din oficiu sau la cererea învinuitului şi a părţilor, dispun strângerea (nu administrarea) probelor pertinente, concludente şi utile
In faza de judecată, instanţa din oficiu sau la cererea procurorului ori a părţilor, trebuie să pună în dezbaterea contradictorie a acestora probele propuse, iar apoi să dispună administrarea probelor pertinente, concludente şi utile"

Administrarea o va face procurorul, iar in cazurile (foarte rare - mai mult teoretice) in care acesta nu participa la judecata administrarea o va face partea vatamata.

E un "pseudocitat" din Udroiu.

Mister Udroiu mi-a dat batai de cap deoarece art 65 spune "Sarcina administrarii probelor in procesul penal revine organului de urmarire penala si instantei de judecata".
Nu mi se par foarte clare explicatiile din cartea lui Udroiu, mai ales acel comentariu dintre paranteze, asa ca tind sa retin doar art 65. Un motiv in plus este faptul ca dupa 2 pag Udroiu face referire la excluderea probelor de catre procuror sau instanta si cred ca trebuie sa fie o similitudine intre administrare si excludere..
Ai dreptate. :)
Aceeasi problema am avut-o si eu.

In primul rand nu mi-e foarte clar daca in faza UP se administreaza probe, sau doar se strag in vederea administrarii lor in fata instantei care va aprecia asupra lor in vederea stabilirii adevarului.

Daca totusi se pot administra si in faza UP, logic ar fi ca acestea sa fie administrate de org de cercetare penala, iar aprecierea asupra lor sa se faca de procuror, care ar putea sa aprobe sau sa respinga admiterea lor in cauza.

In faza judecatii, cred ca judecatorul dispune administrarea probelor pe care le crede pertinente, concludente si utile in urma cererii procurorului sau partilor, sau din oficiu, in urma punerii lor in discutie, iar procurorul este cel ce le administraza.

Problema e daca in faza de UP procurorul dispune administrarea iar org de cerecetare penala le administreaza, sau in aceasta faza doar se strang probe in vederea admnistrarii lor in jaza de judecata.

Vreo parere?
eu zic ca responsabil cu administrarea efectiva a probelor in faza de UP e cel ce efectueaza cercetarea judecatoreasca ... daca este o infractiune care atrage responsabilitatea procurorului acesta daca efectueaza cercetarea administreaza probele necesare sau poate sa delege aceasta atributie organelor de cercet pen.
In faza judecatii instanta are obligatia de a readministra probele datorita principiului nemijlocirii .,..cred.
stie cineva daca la penal general e si executarea pedepsei intr o inchisoare militara?
Si eu cred ca trebuie sa retinem art.65 ...In faza de urmarire penala , organul de urmarire penala ( org de cercetare si procuror ) administreaza probele . Altfel cum poate sa dea solutii de NUP , SUP , IUP , fara sa administreze probele? Procurorul poate sa dispuna strangerea de probe dar si administrarea lor , organului de cercetare penala . Pe de alta parte , procurorul poate nemijlocit sa administreze el probele , pentru ca poate face orice act de urmarire penala.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2011
isis23, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)