avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
sim05 a scris:

Nu sunt lamurita Sim :) Minoritatea si tentativa sunt STARI de atenuare. Minoritatea nu se i-a in calcul doar la individualizarea pedepselor , ci beneficiaza si de reglementari speciale .( care nu se refera numai la pedepse ) Deci argumentul acesta nu ma convinge. Tu spui ca organul de urmarire penala se raporteaza la tentativa . Dar ce te faci daca organul de urmarire penala retine tentativa la o infractiune care se pedepseste consumat cu 8 ani ,si nu ii acorda asistenta obligatorie . Ulterior la judecata instanta va retine fapta consumata . Nu cumva inculpatul va invoca ca nulitate absoluta lipsa asistentei juridice obligatorii in timpul urmarii penale .?...Cum se procedeaza in aceasta situatie ? Eu stiu ca la schimbarea incadrarii juridice , daca fapta noua care se retine in sarcina inculpatului are pedeapsa peste 5 ani i se va acorda asistenta obligatorie de la acel moment. Dar in cazul nostru cu tentativa cum este ?

Isis am mai spus ca acest caz e numai pt faza de judecata nu si pt UP.
Nu stiu ce as mai putea spune sa te conving.
Si in cursul UP se poate schimba incadrarea juridica. Nu intervine nici o sanctiune dc proc a retinut tentativa iar judec fapt consumat.
Poate spune sangreal mai pe intelesul vostru ca eu nu am reusit.

Nu sunt de acord cu opinia ta. Asistenta juridica se raporteaza la pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea fapt consumat, indiferent de incidenta cauzei de reducere a pedepsei - tentativa, minoritate.
In afara de c) unde inradevar e clar ca e asa cum spune sangreal, celelalte variante sunt opinii interpretabile.

De ex la a) nu a dat Boroi vreun exemplu in care se poate cere revizuirea ord pres? Daca prin definitie ord pres nu judeca fondul in ce cazuri ar putea fi revizuita?
Iar la b) iar cred ca sunt mai multe opinii. Eu o stiu pe cea care spune ca nu se poate dispune evacuarea pe calea ord pres.

Sper sa nu fie asemenea grile la examen. :(
Patrick_ a scris:

In afara de c) unde inradevar e clar ca e asa cum spune sangreal, celelalte variante sunt opinii interpretabile.

De ex la a) nu a dat Boroi vreun exemplu in care se poate cere revizuirea ord pres? Daca prin definitie ord pres nu judeca fondul in ce cazuri ar putea fi revizuita?
Iar la b) iar cred ca sunt mai multe opinii. Eu o stiu pe cea care spune ca nu se poate dispune evacuarea pe calea ord pres.

Sper sa nu fie asemenea grile la examen. :(

Boroi spune cu revizuirea ca ar fi admisibila daca doua hotarari pronuntate in cadrul procedurii ordonantei presedintiale se contrazic.

Grila e creatie proprie la care m-am gandit dupa seminarul de luni se procedura civila :) Asa ca puteti sa o luati sub beneficiu de inventar, dar la noi la seminar asta s+a stabilit.
nu e numai opinia mea sangreal, e si a lui neagu. in legatura cu cazul de asistenta juridica obligatorie in cursul judecatii (pedeapsa prevazuta de lege mai mare de 5 ani sau DV), Neagu (vol I, 2010, p. 246) zice asa:

"dispozitia alin 3 nu se aplica in cazul infractiunilor ramase in forma de tentativa daca jumatatea maximului special nu este mai mare de 5 ani"

Dc e o decizie in ac sens sunt chiar interesata.:)
sangreal a scris:

sim05 a scris:

Nu sunt lamurita Sim :) Minoritatea si tentativa sunt STARI de atenuare. Minoritatea nu se i-a in calcul doar la individualizarea pedepselor , ci beneficiaza si de reglementari speciale .( care nu se refera numai la pedepse ) Deci argumentul acesta nu ma convinge. Tu spui ca organul de urmarire penala se raporteaza la tentativa . Dar ce te faci daca organul de urmarire penala retine tentativa la o infractiune care se pedepseste consumat cu 8 ani ,si nu ii acorda asistenta obligatorie . Ulterior la judecata instanta va retine fapta consumata . Nu cumva inculpatul va invoca ca nulitate absoluta lipsa asistentei juridice obligatorii in timpul urmarii penale .?...Cum se procedeaza in aceasta situatie ? Eu stiu ca la schimbarea incadrarii juridice , daca fapta noua care se retine in sarcina inculpatului are pedeapsa peste 5 ani i se va acorda asistenta obligatorie de la acel moment. Dar in cazul nostru cu tentativa cum este ?

Nu sunt de acord cu opinia ta. Asistenta juridica se raporteaza la pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea fapt consumat, indiferent de incidenta cauzei de reducere a pedepsei - tentativa, minoritate.

Cu privire la masurile preventive luate fata de minor si ce se intelege prin pedeapsa prevazuta de lege a se citi DE URGENTA RIL 28/2006!
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2011
sangreal, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)