Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
am deschis udroiu dar n am gasit nicio explicatie/referire la faptul ca procurorul verifica daca exista vreun caz de la articolul 10
prima data cand a dat nup sau netrimitere in jud ce a facut? nu a verificat si acest aspect?
re reiau udroiu si revin
lucutel a scris:
[in primul rand cred ca tb facuta distinctia
instanta nu s a pronuntat asupra exceptiei- instanta nu a pus in discutia partilor exceptia
Si daca facem distinctia asta, cum se rezolva problema in cele doua cazuri distincte?
Se scapa din vedere un aspect ...dupa parerea mea foarte important. Inainte de a se cere recuzarea , care este la latitudinea partilor , organul judiciar incompatibil ARE OBLIGATIA sa se abtina . Nu degeaba au fost reglementate cele doua institutii . Puteam sa avem doar recuzarea , nu ? Dar nu e asa . Ori daca cel chemat sa aplice legea nu intelege sa se abtina ( de altfel o obligatie pentru el ,....si interesant care ar fi sanctiunea in caz ca nu se abtine , desi cunostea ) este normal sa se retina un caz de nulitate absoluta tinand cont ca impartialitatea judecatorilor este un drept prevazut si prin conventiile europene , pentru simplu fapt , ca partile nu vor avea parte de un proces echitabil.
Ce ma deranjeaza pe mine personal este o alta incompatibilitate si de data asta de termeni juridici .Si anume nulitatea absoluta poate fi invocata ORICAND pe tot parcursul procesului penal , insa cazul de incompatibilitate ca si temei de recuzare si de abtinere se invoca DE INDATA . Ei si aici intr-adevar se pot face discutii .Cum se impaca cele doua reglementari care dupa parerea mea se contrazic ?
PS Pentru Lucutel ...grilele de civil care intr-adevar erau cam greute , erau din admiterea in magistratura anul 2000