avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1162 soluții astăzi
LIVE, ACUM (497 PARTICIPANȚI) Când cotele de TVA se schimbă peste noapte... cum supraviețuim fără să greșim? Sesiune aplicată alături de Delia Cataramă
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Patrick_ a scris:

Patrick_ a scris:

1. Pedepsele complementare aplicate persoanelor fizice
a) au efect si cu privire la pedeapsa detentiunii pe viata
b) produc o agravare a regimului pedepselor complementare
c) nu au drept efect inlocuirea pedepselor prevazute de lege
explicatia pt care n ar fi "a" este ca ele se aplica pe langa detentiunea pe viata, dar n au efect asupra acesteia.
in leg cu efectele gratierii individuale, vezi mitrache pag 432. efect numai asupra rezultantei
simeria a scris:

am facut o grila referitoare la acest aspect si motivatia era asta: gratierea individ se acorda numai dupa ramanerea def a hot de condamnare si are ca obiect in caz de concurs pedeapsa rezultanta. ea are ca temei considerente ref la persoana condamnatului, iar nu criterii de ordin obiectiv.

Mea culpa... gratierea colectiva opereaza asupra infractiunilor in parte, nu asupra pedepselor rezultante. In schimb, gratierea individuala se refera NUMAI la pedeapsa rezultanta intrucat spre deosebire de cea colectiva, priveste persoana condamnatului, nu infractiunea comisa. Mare confuzie am facut..
Patrick_ a scris:
1. Pedepsele complementare aplicate persoanelor fizice
a) au efect si cu privire la pedeapsa detentiunii pe viata
b) produc o agravare a regimului pedepselor complementare
c) nu au drept efect inlocuirea pedepselor prevazute de lege

2. In caz de concurs de infractiuni
a) dispozitiile referitoare la contopire se aplica numai cu privire la pedepsele executabile care au fost gratiate partial
b) gratierea individuala vizeaza numai pedeapsa rezultanta
c) nu se aplica niciodata sistemul cumulului aritmetic pentru aplicarea regimului sanctionator

Grilele sunt tot din Udroiu. Raspunsurile sunt:
1. c
2. a, b

La 2, raspunsul de la b) e clar. Problema mea e de ce e corect si a) ?
Iar la 1, de ce nu e corect si a) ?
Patrick_ a scris:

Patrick_ a scris:

1. Desistarea constituie o cauza de nepedepsire pentru
a) Toti coautorii
b) Toti complicii
c) Toti instigatorii

2. Impiedicarea producerii rezultatului constituie o cauza de nepedepsire pentru
a) Toti coautorii
b) Toti complicii
c) Toti instigatorii

3. Nu va fi pedepsit
a) Coautorul care se desista in timpul savarsirii infractiunii de catre ceilalti coautori
b) Complicele concomitent care se desista in timpul savarsirii infractiunii de catre autor
c) Instigatorul care a impiedicat consumarea infractiunii

Raspunsurile corecte conform autorului sunt:
1. a, b
2. a, b
3. c

Grilele sunt din Udroiu, si am unele retineri referitor la aceste variante de raspuns.
Ce parere aveti?

Da, si eu am retineri cu privire la raspunsurile astea... eu merg pe parerile lui Streteanu, mi se par logice si pertinente... cum spuneam la 1. as raspunde a, desistarea produce efecte doar in cazul autorului sau tuturor coautorilor. complicii raspund pentru tentativa la infractiunea dorita iar instigatorul raspunde pentru instigare neurmata de executare. Grila 2. am raspuns a, b, c intrucat impiedicarea producerii rezultatului coincide cu impedicarea consumarii faptei. Intelg de ce la raspunsuri nu figureaza si c, in viziunea lui Udroiu instigatorul care impedica producerea rezultatului respectiv impedica consumarea faptei ar urma sa raspunda pentru instigare neurmata de executare...ceea ce cum spuneam mai sus e cel putin contradictoriu cu definitia instigarii neurmata de executare din cod... La grila 3 e ok, instigatorul nu raspunde. a nu e corect deoarece pentru a beneficia de cauza de nepedepsire TOTI COUATORII ar fi trebuit sa impiedice consumarea faptei. Iar b nu e corecta pt ca in cazul complicilor nu e suficient sa se desiste, trebuie sa impedice CONSUMAREA.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)