Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
z3m3 a scris:
Dar invinuitul sau inculpatul are dreptul sa asiste asistat de avocat ?
N am gasit nicio precizare cu privire la aspectul asta insa inv. / inc are posibilitatea de a lua la cunostiinta de actele desfasurate in cursul up prin intermediul aparatorului sau care poate asista la ORICE act de urmarire...
Deyanira a scris:
z3m3 a scris:
Dar invinuitul sau inculpatul are dreptul sa asiste asistat de avocat ?
N am gasit nicio precizare cu privire la aspectul asta insa inv. / inc are posibilitatea de a lua la cunostiinta de actele desfasurate in cursul up prin intermediul aparatorului sau care poate asista la ORICE act de urmarire...
E interesant faptul ca aparatorul invinuitului/inculpatului sa poata sa asiste la orice act de UP (inclusiv audierile celorlalte parti sau martorilor) si chiar sa puna intrebari, iar cel pe care il apara sa nu poata asista.
Pe de alta parte, asistarea inv / inc la audierile martorilor si a celorlalte parti in timpul UP, parca tot nu cred ca se intampla asa in practica.
Ne-ar putea spune cineva dintre cei care lucrati in domeniu cum e de fapt?
Patrick_ a scris:
Patrick_ a scris:
1. Desistarea constituie o cauza de nepedepsire pentru
a) Toti coautorii
b) Toti complicii
c) Toti instigatorii
2. Impiedicarea producerii rezultatului constituie o cauza de nepedepsire pentru
a) Toti coautorii
b) Toti complicii
c) Toti instigatorii
3. Nu va fi pedepsit
a) Coautorul care se desista in timpul savarsirii infractiunii de catre ceilalti coautori
b) Complicele concomitent care se desista in timpul savarsirii infractiunii de catre autor
c) Instigatorul care a impiedicat consumarea infractiunii
Raspunsurile corecte conform autorului sunt:
1. a, b
2. a, b
3. c
Grilele sunt din Udroiu, si am unele retineri referitor la aceste variante de raspuns.
Ce parere aveti?
Da, si eu am retineri cu privire la raspunsurile astea... eu merg pe parerile lui Streteanu, mi se par logice si pertinente... cum spuneam la 1. as raspunde a, desistarea produce efecte doar in cazul autorului sau tuturor coautorilor. complicii raspund pentru tentativa la infractiunea dorita iar instigatorul raspunde pentru instigare neurmata de executare. Grila 2. am raspuns a, b, c intrucat impiedicarea producerii rezultatului coincide cu impedicarea consumarii faptei. Intelg de ce la raspunsuri nu figureaza si c, in viziunea lui Udroiu instigatorul care impedica producerea rezultatului respectiv impedica consumarea faptei ar urma sa raspunda pentru instigare neurmata de executare...ceea ce cum spuneam mai sus e cel putin contradictoriu cu definitia instigarii neurmata de executare din cod... La grila 3 e ok, instigatorul nu raspunde. a nu e corect deoarece pentru a beneficia de cauza de nepedepsire TOTI COUATORII ar fi trebuit sa impiedice consumarea faptei. Iar b nu e corecta pt ca in cazul complicilor nu e suficient sa se desiste, trebuie sa impedice CONSUMAREA.
Corect ar fi fost 1b 2b 3c. Coautorii trebuie sa se desiste toti sau sa impiedice consumarea toti. Pentru complici doar autorul iar in caz de coautorat probabil ca raspund penal de vreme ce unul dintre autori raspunde penal.