Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
(Doar) Fr Deak e ok pentru contracte?
Pentru proceduri ce recomandati? M-ar interesa carti mai succinte. "Sinteze si grile" a lui Udroiu cat de cuprinzatoare e? Ce sunt de preferat, tratatele sau codurile adnotate? Credeti ca codurile de procedura invatate bine sunt suficinete pentru examen? (Stiu ca cer deja prea multe :), dar as fi recunoscator daca mi s-ar putea raspunde separat macar la unele din intrebari. eventual pe PM)
Conform opiniilor D-lui Udroiu:
1. Provocarea ilegala a avortului,"nu este absorbita de vatamarea corporala grava care a avut ca urmare avortul", iar in cazul agravantei (s-a cauzat femeii insarcinate o vatamare corporala grava), "fapta se comite cu praeterintentie; nu poate fi retinut concursul ideal intre infractiunea de vatamare corporala grava si cea de provocare ilegala a avortului, atunci cand vatamarea are ca urmare provocarea avortului;"
In concluzie, exista vreo posibilitate in care sa se poata retine concursul (ideal sau real) intre aceste doua infractiuni (in diferitele lor forme - tip sau agravante)?
Din cate imi amintesc a fost o grila legata de acest aspect intr-un an la INM.
2. In cele trei cazuri de nepedepsire de la art 185 alin 5 (Provocarea ilegala a avortului), Udroiu mentioneaza ca primul caz este de fapt unul de inlaturare a caracterului penal al faptei (stare de necesitate), dar nu mai spune nimic referitor la ultimele doua (intreruprea sarcinii se impune din motive terapeutice si femeia este in imposibilitate de a-si exprima vointa iar intreruperea sarcinii se impune din motive terapeutice).
Intrebarea mea este daca in aceste ultime cazuri se retine intradevar doar o stare de nepedepsire, e normal ca medicul sa fie considerat infractor?
Nu cumva in toate aceste cazuri "de nepedepsire" este vorba de fapt de inlaturarea caracterului penal al faptei, ele fiind doar impropriu numite asa de legiuitor?