avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
din cate stiu eu se intocmeste un singur mandat de arestare chiar daca sunt mai multe infractiuni.
intrebare penal: vatamarea corporala grava in varianta alin 2 cand s a provocat avortul se poate retine in concurs ideal cu provocarea ilegala a a avortului.
iar agravanta de al alin 3 ( s a produs in scopul producerii urmarilor) e aplicabila si in cazul de al alin 2 cu avortul? dar in cazul punerii vietii in pericol? in aceste doua cazuri nu avem provocare ilegala a avortului, respectiv tentativa de omor?
procedura penala. ce se intampla daca hotararea penala e semnata de un nr mai mare/ mai mic de judecatori? care i sanctiunea?
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
simeria, utilizator
Intrebare penal.

Cred ca te va lamuri in citat din explicatiile teoretice ale prof. Dongoroz :

" S-a arata mai sus ca daca rezultatul vatamarii corporale a fost avortul, iar faptuitorul a urmarit anume acest rezultat, fapta constituie infractiunea de vatamare corporala grava care se incadreaza in art. 182 alin. 1 teza II combinat cu art. 182 alin. 2. Pe de alta parte conform art. 185 alin 2 se reglementeaza provocarea ilegala a avortului savarsita fara consimtamantul femeii insarcinate. Dar si avortul prevazut de art. 182 alin. 1 teza II combinat cu art. 182 alin. 2 C.pen este un avort provocat fara consimtamantul femeii insarcinate.
Pentru a se decide care dispozitie trebuie sa fie aplicata, se va avea in vedere obiectivul juridic principial catre care s-a indreptat activitatea infractorului : daca el a urmarit sa loveasca in integritatea corporala sau in sanatatea femii insarcinate, adica daca fapta constituie o agresiune contra femeii, se va face aplicare art. 182. Daca insa activitatea infractorului a fost efectuata anume in vederea provocarii avortului, fara intentia de a cauza femeii vro vatamare alta decat cea inerenta unui avort se va aface aplicarea art. 186 alin. 2 C.pen."

Deci eu zic ca nu este posibil sa exista un concurs ideal intre cele 2 fapte. Cel mult un concurs real.

Intrebare procedura penala. Daca hotararea e semnate de un nr. mai mare/mai mic, dar totusi MINUTA este in regula, atunci eu zic ca e o nulitate relativa conditionata de vatamare.... Nu pot sa retin situatia nulitatii absolute datorate compunerii tinand cont ca pana atunci am avut totul in regula si la final mai apare un nume pe hotarare.
simeria a scris:

procedura penala. ce se intampla daca hotararea penala e semnata de un nr mai mare/ mai mic de judecatori? care i sanctiunea?

eu stiu ca:atunci cand hotararea nu este semnata de toti membrii completului, cand este semnata de alti judecatori decat cei care au facut parte din complet(cu exceptia cazurilor de impiedicare) hotararea va fi sanctionata cu nulitatea absoluta.
xyzt a scris:

Patrick_ a scris:

2.efectuarea UP care poate fi facuta de mai multi procurori chiar de la acelasi parchet.

Pai si cand ar putea fi facuta de mai multi procurori, eu asta am intrebat.

Cat despre mandatul de arestare, inca nu sunt lamurit.
In practica am inteles ca se emite un singur mandat de arestare, dar probabil in el se face mentiunile de toate infractiunile care indeplinesc cerintele legale pentru dispunerea arestarii preventive.

Alte pareri?

SE EMITE UN SINGUR MANDAT SI SE CERE ARESTAREA PENTRU O SINGURA INFRACTIUNE, se poate face referire la toate infractiunile pentru care este urmarit penal dar asta este pentru a releva gradul de pericol social nu are treaba cu concursul de infractiuni care e avut in vedere la judecarea cauzei si aplicarea pedepsei.
Cu procurorii pot fi multe cazuri >
-2 infractiuni din care una este de competenta politiei supravegheata de un procuror, cealalta de competenta procurorului se face disjungere si se solutioneaza de alt procuror
-procurorul se pensioneaza, este in concediu medical si cauza este preluata de alt procuror
-pe parcursul urmaririi penale se schimba incadrarea juridica si se declina competenta in favoarea unui parchet superior
-se declina competenta la un parchet din alt judet(competenta teritoriala ).
Nu stiu ce relevanta teoretica importanta are chestiunea asta cu mai multi procurori...
Era sa uit sunt spete complexe la care lucreaza echipe de 10 procurori .
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
costelinio, utilizator
costelinio a scris:

xyzt a scris:

Patrick_ a scris:

2.efectuarea UP care poate fi facuta de mai multi procurori chiar de la acelasi parchet.

Pai si cand ar putea fi facuta de mai multi procurori, eu asta am intrebat.

Cat despre mandatul de arestare, inca nu sunt lamurit.
In practica am inteles ca se emite un singur mandat de arestare, dar probabil in el se face mentiunile de toate infractiunile care indeplinesc cerintele legale pentru dispunerea arestarii preventive.

Alte pareri?

SE EMITE UN SINGUR MANDAT SI SE CERE ARESTAREA PENTRU O SINGURA INFRACTIUNE, se poate face referire la toate infractiunile pentru care este urmarit penal dar asta este pentru a releva gradul de pericol social nu are treaba cu concursul de infractiuni care e avut in vedere la judecarea cauzei si aplicarea pedepsei.
Cu procurorii pot fi multe cazuri >
-2 infractiuni din care una este de competenta politiei supravegheata de un procuror, cealalta de competenta procurorului se face disjungere si se solutioneaza de alt procuror
-procurorul se pensioneaza, este in concediu medical si cauza este preluata de alt procuror
-pe parcursul urmaririi penale se schimba incadrarea juridica si se declina competenta in favoarea unui parchet superior
-se declina competenta la un parchet din alt judet(competenta teritoriala ).
Nu stiu ce relevanta teoretica importanta are chestiunea asta cu mai multi procurori...
Era sa uit sunt spete complexe la care lucreaza echipe de 10 procurori .

Eu stiam ca in cadrul Parchetelor functioneaza principiul colegialitatii, dar mereu este un procuror responsabil de caz, pe langa implicarea prim-procurorului, desigur, dar si in aceasta situatie se foloseste tot termenul "procurorul de caz", termen singular.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)