avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Doua intrebari la procedura penala:

- unul din cazurile de incetare de drept a masurii preventive a arestarii preventive este daca durata arestarii atinge jumatate din maximul pedepsei prevazute de lege pentru infractiunea respectiva.
Dar daca inculpatul are un concurs de infractiuni, incetarea se calculeaza in raport de infractiunea cea mai grava (cu pedeapsa cea mai mare) din cadrul concursului?
Iar daca avem concurs, mandatul de arestare preventiva se elibereaza pentru toate infractiunile, facandu-se mentiune despre toate in el?

- Udroiu spune ca exista cazuri in care urmarirea penala poate fi efectuata de mai multi procurori. Care ar fi aceste cazuri? Se refera la declinarea competentei de la un parchet la altul?
Pentru cei interesati:
www.avocatnet.ro/content/art...

xyzt a scris:

Doua intrebari la procedura penala:

- unul din cazurile de incetare de drept a masurii preventive a arestarii preventive este daca durata arestarii atinge jumatate din maximul pedepsei prevazute de lege pentru infractiunea respectiva.
Dar daca inculpatul are un concurs de infractiuni, incetarea se calculeaza in raport de infractiunea cea mai grava (cu pedeapsa cea mai mare) din cadrul concursului?
Iar daca avem concurs, mandatul de arestare preventiva se elibereaza pentru toate infractiunile, facandu-se mentiune despre toate in el?

- Udroiu spune ca exista cazuri in care urmarirea penala poate fi efectuata de mai multi procurori. Care ar fi aceste cazuri? Se refera la declinarea competentei de la un parchet la altul?

1. Pentru luarea masurii aretarii preventive, trebuie sa fie indeplinite conditiile strict enumerate de lege. In cazul concursului de infractiuni, aceste conditii trebuie sa fie verificate pentru fiecare infractiune in parte.
In cazul in care pentru o singura infractiune din concurs sunt indeplinite conditiile, se va emite mandat de arestare pentru acea infractiune.
Daca sunt indeplinite conditiile arestarii pentru mai multe infractiuni, se va emite un singur mandat pentru toate acele infractiuni.

E doar parerea mea. Nu am citit nicaieri acest caz.
Am totusi indoieli cu privire la emiterea unui singur mandat pentru mai multe infractiuni.

Edit:
Cred ca totusi se vor emite atatea mandate cate infractiuni sunt.
"Art. 151: Continutul mandatului de arestare
e) aratarea faptei ce formeaza obiectul inculparii si denumirea infractiunii;
f) incadrarea juridica a faptei si pedeapsa prevazuta de lege;"

2. In legatura cu efectuarea urmaririi penale de catre mai multi procurori, cred se distinge intre supravegherea UP care se va face la un moment dat doar de un singur procuror, dar acesta poate fi inlocuit in cazul declinarii de competenta, preluarii cazului de parchetul ierarhic superior, etc, efectuarea UP care poate fi facuta de mai multi procurori chiar de la acelasi parchet.

Iar trebuie sa mentionez ca e doar parerea mea.
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
Patrick_, utilizator
xyzt a scris:

mandatul de arestare preventiva se cere pentru o singura infractiune.
se pot cere mai multe mandate de arestare preventiva pentru aceeasi persoana in cauze diferite.
regula la care faci referire se aplica pentru fiecare mandat/infractiune.
Patrick_ a scris:

2.efectuarea UP care poate fi facuta de mai multi procurori chiar de la acelasi parchet.

Pai si cand ar putea fi facuta de mai multi procurori, eu asta am intrebat.

Cat despre mandatul de arestare, inca nu sunt lamurit.
In practica am inteles ca se emite un singur mandat de arestare, dar probabil in el se face mentiunile de toate infractiunile care indeplinesc cerintele legale pentru dispunerea arestarii preventive.

Alte pareri?

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)