Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
nu garanteaza de drept pentru ca raspunderea pt solvabilitate nu este prevazuta de lege (asa cum se prevede expres ca cedentul raspunde de existenta actuala a creantei). mai exact, ca sa raspunda de solvabilitatea debitorului cedat, trebuie stipulatie expresa. daca o astfel de stipulatie exista si debitorul se dovedeste a fi insolvabil se angajeaza raspunderea cedentului, in limita pretului cesiunii. altfel spus, raspunderea sa in limita pretului cesiunii e o consecinta a stipulatiei dintre cesionar si cedent. prin "de drept" inteleg ca se aplica intotdeauna, chiar daca partile nu stipuleaza, in temeiul unei prevederi legale exprese. cel putin asa am inteles eu...
[
luiza1000 a scris:
Intre avocatura, magistratura si profesia de notar, ce ati prefera? Presupunand ca nu se mai pune problema castigului in aceste meserii. Ce ati alege si de ce?Asta asa,pentru un pic de destindere.
Va pup, spor la invatat.
Poate o sa fiu putin rea ca iti raspund in felul acesta,,,,dar daca suntem pe un forum "admitere INM" si ne stresam de luni bune cu materia, organizarea exam. , probe etc etc...toate pt magistratura,,,tu cam ce crezi ca preferam????:D
Dar ai punctat bine, eu m-am destins,,,,am zambit cand am vazut postul :)
La intrebarea: DE CE???,,,,aici fiecare cu visele/visurile lui...:)
Deyanira a scris:
nu garanteaza de drept pentru ca raspunderea pt solvabilitate nu este prevazuta de lege (asa cum se prevede expres ca cedentul raspunde de existenta actuala a creantei). mai exact, ca sa raspunda de solvabilitatea debitorului cedat, trebuie stipulatie expresa. daca o astfel de stipulatie exista si debitorul se dovedeste a fi insolvabil se angajeaza raspunderea cedentului, in limita pretului cesiunii. altfel spus, raspunderea sa in limita pretului cesiunii e o consecinta a stipulatiei dintre cesionar si cedent. prin "de drept" inteleg ca se aplica intotdeauna, chiar daca partile nu stipuleaza, in temeiul unei prevederi legale exprese. cel putin asa am inteles eu...
Am inteles. Conform acelui articol, chiar in cazul in care creanta se vinde contra unui pret, cesionarul nu raspunde nici macar in limita pretului daca nu este solvabil.
Totusi situatia e putin ciudata, pentru ca incasand acel pret, starea lui de insolvabilitate scade cu masura acelui pret, deci ar putea sa fie obligat la garantie in limita pretului.
De fapt, cum se stabileste insolvabilitatea unui debitor in general?
Daca tot ne mai destindem :) , e un moment bun sa pun aceasta intrebare la care ma gandesc demult. In fond starea de insolvabilitate (sau de solvabilitate) este ceva obiectiv in raport cu o persoana sau se stabileste in raport cu o anumita obligate sau o categorie de obligatii?
....nu...:) este vorba de raspunderea cedentului ( cel care cedeaza creanta ), raspundere care se va angaja in limitele pretului cesiunii, in favoarea cesionarului ( cel care dobandeste creanta de la cedent ) daca debitorul cedat este insolvabil. cat despre insolvabilitate, n as stii sa ti raspund acum, parca tin minte ca citesem o nota de subsol despre...cred ca la contracte... revin cand gasesc :D