avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1161 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Deyanira a scris:

nu garanteaza de drept pentru ca raspunderea pt solvabilitate nu este prevazuta de lege (asa cum se prevede expres ca cedentul raspunde de existenta actuala a creantei). mai exact, ca sa raspunda de solvabilitatea debitorului cedat, trebuie stipulatie expresa. daca o astfel de stipulatie exista si debitorul se dovedeste a fi insolvabil se angajeaza raspunderea cedentului, in limita pretului cesiunii. altfel spus, raspunderea sa in limita pretului cesiunii e o consecinta a stipulatiei dintre cesionar si cedent. prin "de drept" inteleg ca se aplica intotdeauna, chiar daca partile nu stipuleaza, in temeiul unei prevederi legale exprese. cel putin asa am inteles eu...

Am inteles. Conform acelui articol, chiar in cazul in care creanta se vinde contra unui pret, cesionarul nu raspunde nici macar in limita pretului daca nu este solvabil.
Totusi situatia e putin ciudata, pentru ca incasand acel pret, starea lui de insolvabilitate scade cu masura acelui pret, deci ar putea sa fie obligat la garantie in limita pretului.

De fapt, cum se stabileste insolvabilitatea unui debitor in general?
Daca tot ne mai destindem :) , e un moment bun sa pun aceasta intrebare la care ma gandesc demult. In fond starea de insolvabilitate (sau de solvabilitate) este ceva obiectiv in raport cu o persoana sau se stabileste in raport cu o anumita obligate sau o categorie de obligatii?
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
Patrick_, utilizator
carmen0602 a scris:

[
luiza1000 a scris:

Intre avocatura, magistratura si profesia de notar, ce ati prefera? Presupunand ca nu se mai pune problema castigului in aceste meserii. Ce ati alege si de ce?Asta asa,pentru un pic de destindere.
Va pup, spor la invatat.

Poate o sa fiu putin rea ca iti raspund in felul acesta,,,,dar daca suntem pe un forum "admitere INM" si ne stresam de luni bune cu materia, organizarea exam. , probe etc etc...toate pt magistratura,,,tu cam ce crezi ca preferam????:D
Dar ai punctat bine, eu m-am destins,,,,am zambit cand am vazut postul :)
La intrebarea: DE CE???,,,,aici fiecare cu visele/visurile lui...:)

...visele/visurile zici... :D ai fost subtila... =D>
Patrick_ a scris:

Deyanira a scris:

nu garanteaza de drept pentru ca raspunderea pt solvabilitate nu este prevazuta de lege (asa cum se prevede expres ca cedentul raspunde de existenta actuala a creantei). mai exact, ca sa raspunda de solvabilitatea debitorului cedat, trebuie stipulatie expresa. daca o astfel de stipulatie exista si debitorul se dovedeste a fi insolvabil se angajeaza raspunderea cedentului, in limita pretului cesiunii. altfel spus, raspunderea sa in limita pretului cesiunii e o consecinta a stipulatiei dintre cesionar si cedent. prin "de drept" inteleg ca se aplica intotdeauna, chiar daca partile nu stipuleaza, in temeiul unei prevederi legale exprese. cel putin asa am inteles eu...

Am inteles. Conform acelui articol, chiar in cazul in care creanta se vinde contra unui pret, cesionarul nu raspunde nici macar in limita pretului daca nu este solvabil.
Totusi situatia e putin ciudata, pentru ca incasand acel pret, starea lui de insolvabilitate scade cu masura acelui pret, deci ar putea sa fie obligat la garantie in limita pretului.

De fapt, cum se stabileste insolvabilitatea unui debitor in general?
Daca tot ne mai destindem :) , e un moment bun sa pun aceasta intrebare la care ma gandesc demult. In fond starea de insolvabilitate (sau de solvabilitate) este ceva obiectiv in raport cu o persoana sau se stabileste in raport cu o anumita obligate sau o categorie de obligatii?

....nu...:) este vorba de raspunderea cedentului ( cel care cedeaza creanta ), raspundere care se va angaja in limitele pretului cesiunii, in favoarea cesionarului ( cel care dobandeste creanta de la cedent ) daca debitorul cedat este insolvabil. cat despre insolvabilitate, n as stii sa ti raspund acum, parca tin minte ca citesem o nota de subsol despre...cred ca la contracte... revin cand gasesc :D
Deyanira a scris:

....nu...:) este vorba de raspunderea cedentului ( cel care cedeaza creanta ), raspundere care se va angaja in limitele pretului cesiunii, in favoarea cesionarului ( cel care dobandeste creanta de la cedent ) daca debitorul cedat este insolvabil. cat despre insolvabilitate, n as stii sa ti raspund acum, parca tin minte ca citesem o nota de subsol despre...cred ca la contracte... revin cand gasesc :D

Da, este vorba de raspunderea cedentului in acest caz (spuneam de solvabilitate/insolvabilitate a debitorului in general). :)

Deci daca el cedeaza creanta cu un anumit pret, nu va raspunde de drept in limita pretului decat daca se angajeaza prin conventie sa raspunda de solvabilitatea debitorului cedat. Practic riscul insolventei debitorului cedat este al cesionarului, indiferent de pretul oferit cedentului pentru creanta.

In legatura cu insolvabilitatea - un caz practic - cum se poate determina daca debitorul poate fi decazut din beneficiul termenului, pe motiv ca este insolvabil? Practic ce trebuie sa dovedeasca creditorul?
In alta ordine de de idei, tot pentru destindere: ;)

"Art. 12 Sesizarea altor organe decat cele judiciare
In cazurile aratate in art. 10 lit. b), d) si e),procurorul care dispune clasarea sau scoaterea de sub urmarire, ori instanta de judecata care pronunta achitarea, daca apreciaza ca fapta ar putea atrage masuri ori sanctiuni altele decat cele prevazute de legea penala, sesizeaza organul competent. "

Daca se dispune clasarea in aceste cazuri, ce sens ar mai avea sesizarea altor organe competente? B-)

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)