Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Actele de inlesnire la savarsirea unei infractiuni, savarsite cu intentie de o persoana, dar fara o prealabila intelegere cu autorul si fara ca acestia sa se cunoasca:
a) indeplinesc conditiile complicitatii
b) nu indeplinesc conditiile complicitatii
c) constiuie complicitate doar daca autorul s-a folosit de ele
isis23 a scris:
Eu stiu ca un comostenitor nu poate dobandi bunul prin uzucapiune , tocmai pentru ca exercita posesia impreuna cu ceilalti comostenitori , chiar daca ceilalti comostenitori nu au exercitat posesia , pentru ca dreptul de proprietate ( coproprietate in cazul de fata ) nu se pierde prin neuz.
Dreptul de a cere iesirea din indiviziune este imprescriptibil insa poate fi paralizat prin invocarea uzucapiunii in cazul exceptional in care unul dintre copartasi "prin manifestarea sa exterioara a inteles sa transforme posesia din comuna in exclusiva si a exercitat timp de 30 ani o asemenea posesie pentru sine" Tot barsan zice... :) In plus daca faci corelatia cu art. 729 C. Civ. bunurile aflate in indiviziune se cam pot uzucapa...
Patrick_ a scris:
Actele de inlesnire la savarsirea unei infractiuni, savarsite cu intentie de o persoana, dar fara o prealabila intelegere cu autorul si fara ca acestia sa se cunoasca:
a) indeplinesc conditiile complicitatii
b) nu indeplinesc conditiile complicitatii
c) constiuie complicitate doar daca autorul s-a folosit de ele
a)
din cate imi amintesc cerinta ca autorul sa se foloseasca de actele inlesnitoare ale complicelui exista doar in ceea ce priveste complicitatea materiala. deci daca nu era acel "doar" era ok si c)
Deyanira a scris:
isis23 a scris:
Eu stiu ca un comostenitor nu poate dobandi bunul prin uzucapiune , tocmai pentru ca exercita posesia impreuna cu ceilalti comostenitori , chiar daca ceilalti comostenitori nu au exercitat posesia , pentru ca dreptul de proprietate ( coproprietate in cazul de fata ) nu se pierde prin neuz.
Dreptul de a cere iesirea din indiviziune este imprescriptibil insa poate fi paralizat prin invocarea uzucapiunii in cazul exceptional in care unul dintre copartasi "prin manifestarea sa exterioara a inteles sa transforme posesia din comuna in exclusiva si a exercitat timp de 30 ani o asemenea posesie pentru sine" Tot barsan zice... :) In plus daca faci corelatia cu art. 729 C. Civ. bunurile aflate in indiviziune se cam pot uzucapa...
Ok , eu credeam ca vorbim de regula si nu de exceptie , atunci cand ,comostenitorul transforma posesia comuna intr-o posesie exclusiva printr-o intervertire. Regula este ca nu se poate , de aceea nu este admisibila actiunea posesorie facuta de un comostenitor, pt ca posesia lui are caracter echivoc,. Ca de aici am plecat :)