Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Patrick_ a scris:
sim05 a scris:
De ce nu s-ar putea merge pe 198, alin. 2 in varianta "faptuitorul a abuzat de increderea victimei"?
Pentru ca acolo avem nevoie ca subiectul activ al infractiunii sa fie calificat.
Am facut greseala asta la o grila din august 2010, deci tin bine minte asta. :D
In aceasta varianta nu cred ca trebuie sa fie calificat.
Textul legal zice ca "ori daca faptuitorul a abuzat de increderea victimei sau de autoritatea sau influenta sa asupra acesteia".
La autoritate sau influenta ar putea intra spre exemplu o minora care lucreaza la un patron si acesta profita de autoritatea pe care o are asupra sa.
Pai in acea speta nu stiu daca s-ar fi putut retine ca a abuzat de increderea victimei.
Inclin sa merg pe alin. 2, pt ca daca ar fi mers pe alin. 3 ar fi specificat ca e un act sexual cu un minor in forma agravanta. Varianta de la alin. 2 e o forma asimilata si nu o varianta agravanta.
sim05 a scris:
Patrick_ a scris:
sim05 a scris:
De ce nu s-ar putea merge pe 198, alin. 2 in varianta "faptuitorul a abuzat de increderea victimei"?
Pentru ca acolo avem nevoie ca subiectul activ al infractiunii sa fie calificat.
Am facut greseala asta la o grila din august 2010, deci tin bine minte asta. :D
In aceasta varianta nu cred ca trebuie sa fie calificat.
Textul legal zice ca "ori daca faptuitorul a abuzat de increderea victimei sau de autoritatea sau influenta sa asupra acesteia".
La autoritate sau influenta ar putea intra spre exemplu o minora care lucreaza la un patron si acesta profita de autoritatea pe care o are asupra sa.
Unei minore de 15 ani nu i se poate incheia contract individual de munca si nu vad care ar fi cadrul legal in interioriul carui si-ar exercita patronul autoritatea asupra minorei. Si oricum, aici cred ca suntem mai aproape de harturie sexuala, daca elementul material se petrece cu o freceventa regulata din care sa rezulte obisnuinta patronului catre astfel de practici.
Udroiu specifica faptul ca alin. 2 al art. 983 e o forma asimilata formei tip de la alin. 1, deci nu e agravanta.