avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
alexandra grecu a scris:

cred ca in situatia data este o circumstanta de individualizare care se răsfrânge asupra participantilor in masura in care au cunoscut-o

Adica , sotul instigator va fi incadrat la instigare omor calificat , iar autorul la infractiunea de omor simplu ( daca nu se intrunesc alte conditii prevazute pentru celelalte forme de omor ), pentru ca evident nu putea sa aiba si el calitatea de sot ?
Asta inseamna ? Poate e o intrebare tampita dar eu am inteles ca circumstantele se extind de la autor la ceilalti participanti , in masura in care le-au cunoscut sau au si ei calitatea ceruta de lege .
Dar circumstantele valabile numai pentru participanti se pot extinde la autor ?

Nu vb numai de speta cu avocatul ci asa in general , se poate ?
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
isis23, utilizator
Art. 28 Circumstantele personale si reale
Circumstantele privitoare la persoana unui participant nu se rasfrang asupra celorlalti
Circumstantele privitoare la fapta se rasfrang asupra participantilor, numai in masura in care acestia le-au cunoscut sau le-au prevazut.

Circumstantele reale produc efecte in masura in care au fost cunoscute.
Circumstantele personale nu se rasfrang decat asupra celor care au calitatea respectiva.

Eu asa am retinut.

Edit:
De exemplu, nu exista instigare la pruncucidere ci doar la omor calificat, chiar daca instigatorul stie ca autorul este mama copilului.
Cam asa e si in cazul avocatului din Bv.
Patrick_, utilizator
In spetza cu avocatul din brasov, cred ca incadrarea s-a facut la omor savarsit cu premeditare. Din cate am auzit, avocatul ii daduse autorului si biletel in care ii precizase modul de actiune. Deci, faptuitorul adoptase hotararea de a savarsi infractiunea cu ceva timp inainte, timp in care a reflectat asupra imprejurarilor,modului si locului in care va savarsi fapta.
Daca incadrarea se facea la omor savarsit asupra sotului sau rudei apropiate, era necesar ca autorul sa fie subiect calificat, nicidecum vreunul dintre participanti, fiidndca aceasta circumstanta este una persoanala care nu se rasfrange asupra participantilor.
rino83, utilizator
rino83 a scris:

In spetza cu avocatul din brasov, cred ca incadrarea s-a facut la omor savarsit cu premeditare. Din cate am auzit, avocatul ii daduse autorului si biletel in care ii precizase modul de actiune. Deci, faptuitorul adoptase hotararea de a savarsi infractiunea cu ceva timp inainte, timp in care a reflectat asupra imprejurarilor,modului si locului in care va savarsi fapta.
Daca incadrarea se facea la omor savarsit asupra sotului sau rudei apropiate, era necesar ca faptuitorul sa fie subiect calificat, nicidecum vreunul dintre participanti, fiidndca aceasta circumstanta este una persoanala care nu se rasfrange asupra participantilor.

Sa inteleg ca sotul instigator va fi incadrat doar la instigare la omor simplu ?( excludem celelalte circumstante care ar fi incidente ) , chiar daca era sot cu victima ? Sau se poate incadra la instigare la omor calificat , iar autorul numai la omor simplu ( sa zicem ca este doar aceasta circumstanta , nu si altele ca sa nu ne incurcam )? NU INTELEG . Si tocmai cand mi-a aparut maseaua de minte :((
Ase e Rino.
Problema e daca se va retine calificarea personala (sot sau ruda apropiata) in cazul instigatorului, chiar daca nu se retine in cazul autorului.
Dupa parerea mea se va retine si acea agravanta in cazul instigatorului.
Este posibil ca si pedeapsa sa fie mai mare pentru instigator decat pentru autor in acest caz.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)