sim05 a scris:
adylucyan a scris:
eu zic sa nu dai prea multa importanta problemelor controversate .
este necesar sa sti prevederile legale si ril-urile care au putere de lege
Pai tocmai de aceea. E RIL-ul din 2007, care prin extindere se poate aplica si la furt. Nu stiu de ce Udroiu il aplica numai la furt prin efractie.
Si nu stiu daca ati observat dar sunt sesizari pt unificarea practicii judiciare si cu privire la faptul ca anumite RIL-uri nu au fost interpretate in acelasi fel.
Nu cred ca se poate aplica acel RIL prin extindere si la furtul calificat.
La talharie avem specificat clar in norma de incriminare "locuinta sau orice dependinta ale acesteia", pe cand la furtul prin efractie, escaladare sau folosirea de chei mincinoase nu avem conditia de "locuinta".
Aceste modalitati ale furtului se pot savarsi si in alte spatii decat o locuinta. De aceea se va retine concursul si nu absorbtia.
Executron are dreptate. O infractine poate fi absorbita doar atunci cand infractiunea absorbanta nu se poate realiza doar daca se intrunesc elementele constitutive si ale acelei absorbite.
Furtul prin efractie nu absoarbe violarea de domiciuliu pentru ca se poate savarsi furt prin efractie (intr-un depozit de exemplu) fara sa sa sevarseasca violare de domiciliu. Deci daca se va savarsi furt prin efractie, escaladare, folosire de chei mincinoase intr-o locuinta se va retine furt calificat in concurs cu violare de domiciliu.