avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Patrick_ a scris:

isis23 a scris:

Patrick , eu asa vad desfasurarea celor 3 momente
Inregistrarea dosarului la parchet , urmata de citarea inculpatului in48 de ore , pentru procedura mentinerii sau nu a arestarii preventive. Obiectul acestui termen este MENTINEREA , nici nu vor fi citate celelalte parti , pentru ca nu s-a trecut la judecarea cauzei.'
Urmatorul pas , dupa ce instanta se pronunta cu privire la mentinere , fixeaza termen pentru toate partile pentru judecata in prima instanta.
Cererea de amanare este valabila atat in cazul inculpatului care nu este in stare de arest cat si pentru inculpatul aflat in stare de arest , numai ca in cazul celui din urma verificarea primirii citatiei si actului de sesizare vizeaza aspectul daca inculpatul le-a primit cu 48 de ore inainte, altfel nu poate avea loc procedura de la art.300.1
Eu asa cred ...insa nu stiu in fapt cum se intampla ...doar asa am interpretat:)

Se pare ca la ora asta pe forum e "fiecare cu ce-l doare" :D

In cazul celor "48 de ore" de la art 313 CPP eu vad o singura posibilitate logica. astfel:

1. De la inregistrarea dosarului cu inculpat arestat instanta are la dispozitie un termen de 48 de ore pana la stabilirea termenelor de judecata pentru mentinerea arestari (acesta trebuie sa fie inainte de expirarea masurii), si cel pentru judecarea cauzei (care bineinteles ca este ulterior primului)

2. In acest termen de 48 de ore, inculpatul arestat trebuie sa primeasca citatia pentru termenul de judecata a cauzei.

3. daca la judecarea cauzei, se dovedeste ca inculpatul nu a primit in primele 48 de ore de la inregistrarea dosarului citatia pentru termenul de judecata, el poate cere amanarea cauzei.

E parerea mea. Dar daca este alta as fi curios sa o aflu.

Eu interpretez asa:
Primul moment: inregistrarea dosarului la instanta.
2. Primirea dosarului de catre complet.
3.In termen de 48 h de la primirea dosarului, presedintele sau unul din judecatorii completului fixeaza primul termen de judecata care nu poate fi mai mare de 48 de ore, adica nu trebuie sa treaca mai mult de 2 zile de la primirea dosarului si pana la termenul fixat.
4. In termen de 48 h de la primirea dosarului se comunica citatia inculpatului arestat si o copie a actului de sesizare.

Verificarea legalitatii si temeiniciei arestarii prev. se face in camera de consiliu, inainte de expirarea duratei arestarii prev.
Eu cred ca aceasta verficare poate fi facuta spre ex si la 4-5 zile de la primirea dosarului, adica inclusiv ulterior primului termen de judecata.
Art. 300 1a fost modif in 2003, anterior modificarii era prevazut expres ca aceasta verificare trebuia facuta in 48 h de la primirea dosarului.
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2011
sim05, utilizator
:)) Da , fiecare cu ce il doare !
S-ar putea sa fie si asa , adica , daca am inteles bine , termenul de 48 de ore este termenul in care trebuie stabilit un termen de judecata ....Si vin si te intreb ,,,,la termenul astfel stabilit ( intrucat este obligatorie procedura de la art.300.1 ) participa si celelalte parti din proces ? Si se verifica legalitatea arestarii preventive , dupa care se constata procedura de citare legal indeplinita ,,,se citeste actul de sesizare ,,,etc ? Si cum ramane cu procedura de la art.300.1 care se desfasoara in camera de consiliu si este nepublica ,,,? De ce sunt citati toti participantii la proces ( pentru ca e primul termen ) ? Ca sa participe la ce ??
Si per a contrario , inseamna ca pentru celelalte dosare , fara inculpat in stare de arest , stabilirea primului termen de judecata se face in ce perioada ? Sine die ?

Scuze de atatea intrebari ,,dar incerc sa imi imaginez , cum se aplica ce ai spus tu .
Asta am spus si eu Sim...termenul de 48 reprezinta termenul in care va fi analizata temeinicia si legalitatea arestarii preventive . SI e firesc sa fie asa , dat fiind masura privativa de libertate , care reclama o urgentare in proedura....dupa care urmeaza judecata pe fond...
Aveti dreptate, in mare am spus acelasi lucru.
Cu o mica observatie:

E adevarat ca termenul de verifica a mentinerii arestarii trebuie facut pana la expirarea masurii, dar e greu de crezut ca primul termen de judecata pe fond al cauzei ar fi inaintea expirarii arestarii.

Deci cronologia normala ar fi cam asa:
1. Repartizare cerere la complet.
2. in primele 48 de ore se fixeaza cele doua termene de judecata (a mentinerii arestarii si a judecatii cauzei)
3. Tot in aceste prime 48 de ore se citeaza inculpatul pentru termenul de judecata.

Termenul de judecare a masurii arestarii poate fi ulterior sau anterior celui de judecare a cauzei, dar obligatoriu inainte de expirarea masurii. Cred ca de regula e ulterior.

isis23 a scris:

Asta am spus si eu Sim...termenul de 48 reprezinta termenul in care va fi analizata temeinicia si legalitatea arestarii preventive . SI e firesc sa fie asa , dat fiind masura privativa de libertate , care reclama o urgentare in proedura....dupa care urmeaza judecata pe fond...

#-o

Pai tocmai ca daca ne luam dupa art 300^1, termenul de analizare a temeiniciei si legalitatii arestarii este pana la expirarea masurii, ceea ce nu inseamna ca e obligatoriu in 48 de ore de la primirea dosarului.
In cele 48 de ore e doar obligatoriu sa fie stabilite aceste termene de judecata si sa fie citat inculpatul.
Nu?

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)