Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
buna!acum pe principiul "fiecare cu ce-l doare", imi permit sa pu si eu o intrebare, desi pana acum am urmarit doar din umbra discutiile voastre.am ajuns intr-un loc in care, nu stiu din ce cauza, nu reusesc sa-mi explic ceva.poate ca e ataat de evident ....sau nu stiu....in legatura cu art 278 aln.2ind 1(plangerea formulata impotriva solutiei de respingere dispuse de procurorul ierarhic superior este inadmisibila) .Si pe de alta parte am un RIL 1/2009 care spune, printre altele, ca "Numai in situatia in care, la randul sau,procurorul ierarhic superior,a respins plangerea si a mentinut solutia prim-procurorului sau nu a solutionat plangerea, in termenul legal, pers. vatamata,si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt afectate, se pot adresa cu plangere instantei de judecata".
acum eu ma intreb,o alta plangere la procurorul ierarhic superior al procurorului ierarhic superior nu este posibila, sau......#-o#-o
sper sa nu vi se para ilar, dar eu nu pot intelege....poate ma ajutati. ms
xandra delia a scris:
buna!acum pe principiul "fiecare cu ce-l doare", imi permit sa pu si eu o intrebare, desi pana acum am urmarit doar din umbra discutiile voastre.am ajuns intr-un loc in care, nu stiu din ce cauza, nu reusesc sa-mi explic ceva.poate ca e ataat de evident ....sau nu stiu....in legatura cu art 278 aln.2ind 1(plangerea formulata impotriva solutiei de respingere dispuse de procurorul ierarhic superior este inadmisibila) .Si pe de alta parte am un RIL 1/2009 care spune, printre altele, ca "Numai in situatia in care, la randul sau,procurorul ierarhic superior,a respins plangerea si a mentinut solutia prim-procurorului sau nu a solutionat plangerea, in termenul legal, pers. vatamata,si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt afectate, se pot adresa cu plangere instantei de judecata".
acum eu ma intreb,o alta plangere la procurorul ierarhic superior al procurorului ierarhic superior nu este posibila, sau......#-o#-o
sper sa nu vi se para ilar, dar eu nu pot intelege....poate ma ajutati. ms
Mie nu mi se pare deloc ilar.
Poate pot sa te ajut.
Trebuie prima data sa faci distinctie intre act sau masura de urmarire penala care conttine o solutie de neurmarire (adica neinceperea urmaririi penale) sau de netrimitere in judecata (SUP, IUP, Clasare) si act sau masura de urmarire penala care nu contine o astfel de solutie (ex rezolutia de incepere a UP).
In cel de-al doilea caz prin modificarile aduse prin "mica reforma" daca procurorul ierarhic superior procurorului de caz respinge plangerea, nu se mai poate face plangere pe cale ierarhica, o astfel de plangere fiind inadmisibila.
Daca se face plangere impotriva unei solutii de neurmarire sau de netrimitere in judecata exista urmatoarele posibilitati:
1. procurorul ierarhic superior admite plangerea si restituie cauza in vederea completarii cercetarilor;
2. procurorul ierarhic superior respinge plangerea, caz in care se poate formula plangere impotriva solutiei procurorului de caz si nu impotriva respingerii procurorului ierarhic superior, adresata instantei.
3. procurorul ierarhic superior admite plangerea, insa pronunta tot o solutie de neurmarire sau de netrimitere in judecata, insa pe alt temei. In aceasta situatie se poate face plangere pe cale ierarhica, iar daca urmatorul procuror superior mentine solutia procurorului ierarhic superior procurorului de caz, sau nu o rezolva in termenul legal, se poate face plangere la instanta.
Asa cum a precizat si altcineva, nu se poate face plangere pe cale ierarhica impotriva unei solutii de respingere a plangerii.