avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Tribunal sau parchet pentru inscriere la admitere ? cand e unu si cand e celalalt, sau fiecare cum doreste/
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2011
ContSters184698, utilizator
Eu cred ca se retine omor calificat asupra sotulu, si nu deosebit de grav.
Am vaut undeva o speta insa nu imi aduc aminte unde caut si o pun.
Edit: Am gasit in S. Bogdan - Omorul comis în timpul serviciului, indiferent de mobilul acestuia este un omor deosebit de grav. Si da un exemplu cu un individ care il ucide pe jude pt ca el credea ca are o relatie extraconjugala cu sotia sa.
Prin urmare :"> se retine deosebit de grav.
Vasile Mihaela, Consilier juridic
Patrik am avut noi o discutie legata de incheierile pronuntate cu privire la arestarea preventiva si liberarea provizorie si anume care sunt executorii si care nu.
Am ajuns la urm concluzii:
1.incheierile care nu pot fi atacate cu recurs (de respingere a cererii de revocare, incetare de dr s.a) sunt definitive insa nu executorii
2.incheierile care pot fi atacate cu recurs
- la unele recursul e suspensiv de executare, atunci nu sunt executorii (inch. prin care se dispune lib provizorie, revocarea arestarii s.a.)
- la altele recursul nu e suspensiv de executare, acelea sunt executorii (incheierile prin care se dispune, luarea, incetarea de drept, prelungirea, mentinerea arestarii)

sim05, utilizator
sim05 a scris:

Patrik am avut noi o discutie legata de incheierile pronuntate cu privire la arestarea preventiva si liberarea provizorie si anume care sunt executorii si care nu.
Am ajuns la urm concluzii:
1.incheierile care nu pot fi atacate cu recurs (de respingere a cererii de revocare, incetare de dr s.a) sunt definitive insa nu executorii
2.incheierile care pot fi atacate cu recurs
- la unele recursul e suspensiv de executare, atunci nu sunt executorii (inch. prin care se dispune lib provizorie, revocarea arestarii s.a.)
- la altele recursul nu e suspensiv de executare, acelea sunt executorii (incheierile prin care se dispune, luarea, incetarea de drept, prelungirea, mentinerea arestarii)

Spre pilda, recursul :
1. impotriva incheierii prin care s-a admis inlocuirea masurii obligarii de a nu parasi localitatea/tara cu masura arestarii preventive;
2. impotriva incheierii prin care s-a admis cererea de revocare a liberarii provizorie sub control judiciar...

...este sau nu suspensiv de executare ?

Eu vad doua aspecte in legatura cu aceste probleme:

1. Incheierile (ca si orice hotarare penala) definitive sunt in principiu si executorii. Ca exceptie, nu sunt executorii incheierile definitive care nu presupun o "executare". De aceea cele mentionate de tine - incetarea de drept a masurii, respingerea cererii de revocare, etc nu sunt executoriii pt ca ele nu presupun nici o executare.
Toate celelalte hot definitve penale, care presupun punerea in executare a vreunei masuri preventive, condamnari, reparatie civila, masura de siguranta, etc sunt si executorii.

2. In legatura cu suspendarea executarii odata cu introducerea recursului, am observat ca de regula, nu pot fi suspendate hotararile prin care s-a dus la privarea dreptului de libertate sau acesta a fost restrans.
Si sunt suspensive de executare recursurile prin care se ataca hotararea prin care acest drept este redobandit sau ingradirea lui este mai redusa.
Dupa aceasta regula cred ca in cazurile expuse de Rino raspunsurile ar fi urmatoarele:
- daca s-a admis schimbarea obligarii de a nu parasi localitatea / tara cu masura arestarii, recursul ar trebui sa nu fie suspensiv, deoarece prin trecerea la arestare ingradirea libertatii creste.
- Revocarea libertatii provizorii inseamna ca inculpatul este liber si va fi reincarcerat. Deci este o masura prin care ii este ingradit dreptul la libertate, deci din nou cred ca recursul impotrivei acestei masuri nu va fi suspensiv de executare.

E parerea mea. S-a putea sa fie si exceptii de la aceasta regula, dar ca si regula prin care se determina caracterul suspensiv sau nesuspensiv a recursului impotriva masurilor preventive este buna.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)