Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
adi adi a scris:
nu.nu.nu. anlogia spuneam că se aplică persoanei decedate la textul de lege de la pers lipsită de capacitate de ex....legiuitorul a avut in vedere, prin redactarea textului de la art.135 cp.punerea in miscare a a.p. luînd in considerare că aceste persoane sunt minore sau incapabile....nu că ar fi decedate(lipsite de capacitate de folosinţă)...observ că eu sunt obiectivul tău....recomand lecturarea hot judec. unde sunt clar exprimate consecinţele analogiei unde interpretează un text de lege redactat in favoarea pers lipsite de ex şi in favoarea celor lipsite de capacitate de folisnţă( scuze, eu am făcut civilul mai demult , dar nu există identitate intre cele două categorii ESTE PURÃ ANALOGIE )
In ciuda evidentei, o tii pe a ta, si nu am ce sa iti fac. Argumentele rationale nu isi au rostul pe ca tu vrei contradictie cu orice pret. Iti recomand sa citesti urgent drept civil anul I sa vezi legatura intre capacitatea de folosinta si cea de exercitiu. Confunzi notiunile, a fortiori nu inseamna identitate, ci ca una O PRESUPUNE PE CEALALTA. Adica nu avem capacitate de folosinta nu avem capacitate de exerctiu. In schimb capacitatea de folosinta poate exsita in absenta capacitatii de exercitiu...asta e ABC-ul dreptului, n-are rost sa ne contrazicem. Si iti recomand sa iti clarifici si notiunea de "analogie", consultand inclusiv dex-ul. Nu orice interpretare inseamna "analogie"...dar asta e alta chestiune clasica.
@matei
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala DOAR in cazurile prevazute de lege. Or, art. 197 nu prevede impacarea partilor drept cauza care inlatura raspunderea penala deci raspunsul la intrebarea ta este "NU", rudele victimei decedate nu pot face aplicarea art. 132. Alta chestiune clasica...
cand dai cautare "avocatnet" pe google apare in dreapta un anunt "Admitere Magistratura"-curs intensiv care duce in pagina lor si pe site au trecut "partener CNFPA" ,numele formatorilor care sunt traineri si cv ul lor chiar.
in general se considera ca mortul este lipsit de capacitate de folosinta. Capacitatea de exercitiu liseste doar in cazul minorilor sub 14 ani si incapabililor (vii). Tocmai aici e analogia, pentru ca un text creat pentru cei lipsiti de capacitate de exercitiu se aplica in cazul celor fara capacitate de folosinta.
Patrick_ a scris:
In cazul in care victima violului decedeaza ca urmare a faptei, nu e nevoie de plangere prealabila pt ca avem o persoana vatamata fara capcitate de exercitiu, deci actiunea penala se pune in miscare din oficiu.
Nu cred ca acest exemplu reprezinta o interpretare a legii penale de catre instante.
Patrick_ a scris:
Omorul deosebit de grav savarsit asupra unui magistrat:
a) Se va retine doar daca este savarsit in legatura cu indatoririle de servici ale victimei
b) Se poate retine chiar daca nu e savarsit in legatura cu indatoririle de servici ale victimei
c) Se va retine intotdeauna cand este savarsit in timpul serviciului victimei
b) si c ) :O de ce este corect?
De exemplu sotia geloasa pe judecator merge la tribunal si isi ucide sotul in timp ce acesta isi exercita functia, nu are legatura cu indatoririle victimei se va retine omor deosebit de grav intotdeauna ?