Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Patrick_ a scris:
sim05 a scris:
Nu cred ca dr de uzufruct poate face obiectul unui ctr. de v-c.
Asa e. Eram atent la forma solemna a actului si nu am obs ca e vorba de contr v-c :)
Si totusi am citit acum in Boroi care spune ca "numai prin natura sa, contractul de v-c transfera dreptul de proprietate, deoarece este insa posibil ca stramutarea sa poata avea ca obiect si un alt drept (decat dreptul de proprietate), precum: un alt drept real (de exemplu dreptul de uzufruct), un drept de creanta, un drept din domeniul proprietatii intelectuale sau chiar drepturi succesorale"
Deci, totusi, de ce nu e corecta nici o varianta la acea grila?
Dar daca vinde dreptul de uzufruct si pastreaza nuda proprietate, obiectul contractului de v-c nu este chiar dreptul de uzufruct?
Eram si eu sigur ca si tine ca dr de uzufruct nu poate cosntitui ob al v-c, dar daca Boroi sustine textual ca se poate, ma pune pe ganduri. :(
Vezi in cursul selectiv pag 337, chiar primele paragrafe de la contractul de v-c.
Edit:
Cred ca acea interdictie de vanzare a dr de uzufruct o are doar uzufructuarul, care poate ceda doar emolumentul dr sau.
Dar propietarul, nu vad de ce nu ar putea sa vanda un dr real pe care il are asupra unui bun al sau.
Reprezinta o incapacitate de folosinta:
a) interdictia de a instraina un teren dobandit in baza L18/1990 timp de 10 ani de la dobandire
b) interdictia de vanzare intre soti
c) interdictia de vanzare a minorului intre 14 - 18 ani fara incuviintarea tuorelui.