avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura octombrie-noiembrie 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura octombrie-noiembrie 2011

Avand in vedere ca nu se mai da examen in martie precum si faptul ca acel topic s-a transformat intr-un "camp de bataie", am deschis un nou subiect.
va astept cu subiecte si spete interesante.

Da imi lipsea un nu, referitor la intrebarea mea cu servitutile continue si aparente.

Citez Barsan PAG 276
"...................numai servit continue si aparente pot fi dobandite pein uzucapiune si numai acestea nu se pierd prin neutilizare"
"....pag.292

neuzul sau presc.extinctiva presupune neintreb servitutii timp de 30 de ani..............................daca este vorba de o servitute de vedere deci, continua , el se va calcula din ziua in care proprietarul fondului dominanat inchide acea fereastra, fara a o mai folosi 30 de ani!!!!!!!!!!!!!

SE pierd sau nu prin neutilizare? Ce imi scapa?
carmen_miron a scris:

ajutati-ma sa inteleg ca #-o

La 14. 06. 2010 TJ declară recurs împotriva sentinei Tribunalului Vrancea, depunând recurs motivat la registratura Curii de Apel Galai, Secia Civilă, arătând în cadrul motivelor de recurs că are domiciliul în municipiul Galai, că deplasarea în municipiul Focşani este deosebit de costisitoare pentru parte, astfel încât a adresat instanei de recurs rugămintea să solicite de la Tribunalul Focşani toate actele şi datele necesare soluionării recursului.
La primul termen de judecată în recurs:
a- instana a considerat cererea greşit îndreptată şi a dat o încheiere de scoatere de pe rol, dispunând înaintarea dosarului la Tribunalul Focşani pentru ca acesta să verifice dacă au mai fost declarate şi alte recursuri în cauză;
b-instana a invocat excepia nulităii recursului, şi, după punerea sa în dezbatere, a anulat recursul cu argumentul că justiia nu efectuează servicii de curierat la cererea părilor şi că sanciunea nulităii este justificată de raiuni de operativitate, de evitare a anumitor disfuncionalităi ce ar putea să apară dacă parilor li se permite depunerea recursurilor la orice instană doresc;
c - instana s-a considerat corect sesizată, luând măsurile specifice activităii de judecată a acestui dosar.

a) nu poate fi (cel putin) pt ca nu exista Tribunalul Focsani
b) nu poate fi pt ca prevederea "sub sanctiunea nulitatii" a fost declarata neconstitutionala. Plus ca, in formularea dinaintea Deciziei CC nulitatea era una expresa. Nu spune nicaieri ca era vorba de una de ordine publica. Deci de ce ar fi ridicat instanta din oficiu exceptia nulitatii recursului?
Deci ramane c)
Completare pt raspunsul de mai sus.
Consider ca e c) (adica recursul se poate depune la instanta de recurs) pt ca in urma Deciziei CC (ma rog, in urma "neajustarii" normei in cele 45 de zile) nu mai exista sanctiune pt depunerea caii de atac la instanta competenta sa o solutioneze.
Degeaba ai norma daca nu mai ai sanctiune pt incalcarea ei.
In ce baza legala iti anuleaza calea de atac pt introducerea ei la instanta competenta sa solutioneze calea de atac?
De aia cred ca e c).
mamistefi a scris:

Da imi lipsea un nu, referitor la intrebarea mea cu servitutile continue si aparente.

Citez Barsan PAG 276
"...................numai servit continue si aparente pot fi dobandite pein uzucapiune si numai acestea nu se pierd prin neutilizare"
"....pag.292

neuzul sau presc.extinctiva presupune neintreb servitutii timp de 30 de ani..............................daca este vorba de o servitute de vedere deci, continua , el se va calcula din ziua in care proprietarul fondului dominanat inchide acea fereastra, fara a o mai folosi 30 de ani!!!!!!!!!!!!!

SE pierd sau nu prin neutilizare? Ce imi scapa?
pai ce iti scapa? utilizarea (recunoasterea/exercitarea lor continua pt.a fi recunoscute) servitutilor e una si prescriptia achizitiva, uzucapiunea e alta...
servitutile continue si aparente nu se sting prin neuz, spre deosebire de celelalte...dar asta nu inseamna ca daca nu sunt folosite de cel care le are, nu pot fi uzucapate de altcineva (se dobandesc prin titlu/uzucapiune) :)

Si vin si eu cu o completare, poate te ajuta.
La cele continue si aparente tb facut un act contrar, ca sa inceapa sa curga termenul de 30 de ani, adica spre ex sa inchida fereastra.
In schimb, dc fereastra ramane, dar nu e utilizata nu se poate vorbi de stingere prin neuz.

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura 2014 IM12 IM12 am creat acest grup tocmai pentru a separa pe cei care dau direct pe post cu cei care dau la INM. Cred ca ne ajuta pe toti o asemenea diferentiere, ... (vezi toată discuția)
Admitere sng 2013 DahliaNoir DahliaNoir Executivul a aprobat marti, 30.10.2012, in cadrul sedintei de guvern, proiectul de Hotarare pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 652/2009 privind ... (vezi toată discuția)
Admitere magistratura oct-nov 2011 stelutaalistar stelutaalistar Dupa calendarul estimativ afisat de CSM examenul de admitere magistratura se va da in octombrie-noiembrie 2011. Problema este.... dupa ce coduri invatam ? ... (vezi toată discuția)