avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Evidenta Persoanelor - Probleme si spete in domeniu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Evidenta Persoanelor - Probleme si spete in domeniu

Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!

=D>
Cel mai recent răspuns: dariana42 , utilizator 21:22, 24 Septembrie 2013
Atentie, nu am spus de schimbare de domiciliu din strainatate in Romania. Ma refer la obtinerea primului act de identitate la dobandirea cetateniei romane. OUG 97/2005 spune ca cetatenii romani aflati in strainatate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate impreuna cu documentele prevazute de lege la oficiile consulare sau misiunile diplomatice ale Romaniei din statul respectiv. Deci, se poate sau nu?
Chiar daca nu am intalnit speta nu inseamna ca intr-o zi nu vom fi pusi in situatia de a da raspuns la o asemenea intrebare... Noi am solutionat 2 cereri de eliberare a actului de identitate la implinirea varstei de 14 ani depuse la misiunile diplomatice ale Romaniei din, bine-nteles, Italia.
Scuze ca tot vin cu intrebari noi dar cum credeti ca e corect sa procedati in urmatoarea situatie:
-Persoana CRDS posesoare a unui CIP CRDS cu resedinta sa zicem pe Galati, vine la un alt SPCLEP si spune ca vrea o resedinta pe raza de competenta a acestui SPCLEP. Ce faceti emiteti un nou CIP CRDS sau inscrieti noua resedinta pe CIP-ul CRDS detinut?
Daca le-ati solutionat inseamna ca e legal.Banuiesc ca v-ati consultat cu superiorii.Poate ca e firesc sa fie asa.Legitimarea si legalitatea actelor apartine exclusiv consulatului sau ambasadei.Sunt institutii romanesti,instruite cu personal capabil,de ce nu ?Doar suntem in UE.=D>
In cazul CRDS ii eliberez un nou CIP,bineinteles dupa ce fac verificari .Ii retrag CIPul vechi si il trimit celor de la Galati-emitentului.Nu sunt de acord cu lipirea colantului peste un alt colant care poate fi dezlipit.Nu este corect.Mi-am dat cu parerea.Sunt curios care este solutia corecta.
Ref evidenta populatie, v-as semnala o anomalie as zice eu, cetatean care am schimbat CI recent. Printre documentele cerute figureaza si actul doveditor de proprietate/chirie a spatiului unde ceri stabilirea domiciliului. Se admit de exemplu contract de vanzare cumparare al casei /apartamentului. Pai domnilor un apartament cumparat cu cativa ani in urma a putut fi vandut de multe ori si de regula un proprietar mai pastreaza un exemplar pentru arhiva personala iar dvs luati de bun acest document fara nicio verificare a valabilitatii lui. Pe ce spatiu acordati domiciliu? Mi s-a cerut, fiind vorba de o casa construita in 1996, autorizatia de construire si contractul de cumparare al terenului pe care am construit casa. Domnilor autorizatia iti da dreptul sa construiesti dar nu te si obliga iar dupa 15 ani terenul poate fi la al x-ulea proprietar. Doar extrasul CF spune ca ai sau nu o proprietate. Pe astfel de domicilii poti cauta infractorii mult si bine ca nu o sa-i gasesti. Ce parere aveti? Mie mi se pare a fi o scapare grava a vigilentei.
Si dvs.ce propuneti,ca toata lumea pe langa actele de proprietate sa aduca si extrase CF ?Va dati seama ce cozi s-ar forma la Cartea Funciara?Mai mult aceste extrase se platesc iar pe unele scrie ca au valabilitate 24/48 de ore.Ar fi o nebunie.Daca declarati fals va priveste,suportati rigorile legii.
Nu, evident ca nu asa. De ce nu s-ar folosi, de exemplu, varianta notarilor care au acces direct , online la CF pe care o blocheaza cand se face o vanzare cumparare . Politia de ce nu ar putea face la fel s-ar vedea exact si nu ar mai trebui sa duca petentul de ficare data un maldar de hartii copiate, doar ar declara domiciliul si politia ar verifica imediat. Ce parere aveti?

Alte discuții în legătură

Eliberarea primului act de identitate Justitiarul71 Justitiarul71 Conf.art.15, alin 2 din OG 97/2005 republicata eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala. Intrebare: Cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)
Obtinere carte de identitate pentru cetatean roman stabilit in serbia AnaLuana AnaLuana Buna ziua, Verisoara mea, nascuta in 1962 in Romania, a trait de la varsta de 2 ani in fosta Iugoslavie, actual Serbia. Parintii ei sunt mama romanca, tatal ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman-american cu domiciliul stabil in sua ,c.i. provizorie in romania ili47 ili47 Buna , situatia este urmatoare *cetatean roman-american stabilit de 20 de ani in SUA *cu ocazia dobandirii casa si teren .Notarul cere dovada cetateniei ... (vezi toată discuția)