avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Evidenta Persoanelor - Probleme si spete in domeniu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Evidenta Persoanelor - Probleme si spete in domeniu

Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!

=D>
Cel mai recent răspuns: dariana42 , utilizator 21:22, 24 Septembrie 2013
Completare. Daca tot ziceti ca raspund in fata legii,in cazul ca declar fals, atunci de ce nu mergeti numai pe declaratie ca oricum documentele ati vazut ca nu dovedesc o realitate imediata si apoi ce fel de evidenta a populatie avem noi daca pana la urma se bazeaza pe declaratia corecta sau nu. Cei certati cu legea, si har domnului ca sunt o multime, va dati seama ce pot face ?
E un punct de vedere.Pana una-alta,lucratorii sunt obligati sa respecte legea ad literam.Oricum la introducere in baza se pot observa persoanele care locuiesc sau au locuit la acea adresa.
Legea prevede si varianta aceasta, a declaratiei pe propria raspundere. Persoana declara pe propria raspundere unde locuieste, politistul de ordine publica face verificarile in teren si daca se confirma faptul ca la adresa declarata exista un imobil cu destinatie de locuinta si persoana locuieste efectiv la adresa se emite actul de identitate. Numai ca in situatia aceasta dureaza mai mult decat de obicei pana se emite actul de identitate. Termenul legal de solutionare a cererii este de 30 de zile si poate fi prelungit pana la 45 de zile cu acordul sefului de serviciu. Nu stiu in alte parti cum este dar la noi in serviciu momentan eliberarea actului de identitate, cand nu sunt necesare verificari suplimentare, dureaza o saptamana. Si stiti ce ne zice contribuabilul cand ii spunem ca dureaza o saptamana... Asa de mult? Plus ca in unele cazuri,cu acordul sefului de serviciu, cererea se solutioneaza in aceeasi zi, cand persoana are motive pt. care sa solicite urgentarea dosarului. Insa am patit de s-a aprobat eliberarea cartii de identitate in aceeasi zi,omul a fost chemat in jur de 15-15.30 pentru eliberarea actului dar din cauza unor probleme tehnice am primit cartile de la tiparit laora 16. Stiti ce scandal ne-a facut omul ala la ghiseu pt. jumatate de ora de intarziere? Ne-a spus chiar ca am meritat sa fie dati afara o parte din noi.Si tineti cont ca omul nu a platit nici macar 1 leu in plus fata de taxele de emitere act identitate. Asta e atitudinea... Acum macar cei din sistem stiu de cei care depun dosarul azi si vor cartea ieri daca se poate. Ludo, dvs ati astepta 30 de zile pana iese actul de identitate? In general lumea spune ca are nevoie repede de actul de identitate, mai ales cei care vin vara din strainatate. Aveti dreptate ar fi bine daca persoana ar locui efectiv la adresa declarata dar ce facem, punem politia pe drumuri pentru a verifica fiecare persoana daca locuieste unde declara? Ce facem atunci cu celelalte probleme de care ar trebui sa se ocupe politistul de ordine publica?
Sunt de acord ca cei certati cu legea pot face diverse probleme dar din cauza catorva persoane sa ajungem sa verificam pe toata lumea mi se pare mult prea mult.
Oricum in situatia in care mentiunea din actul de identitate privind stabilirea domiciliului sau a resedintei s-a efectuat in baza unui document care ulterior a fost anulat, s-a constatat ca este nul, fals ori falsificat, aceasta mentiune este nula de drept.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2011
bep, utilizator
Referitor la eliberarea primului act de identitate prin depunerea cererii la misiunile diplomatice ale Romaniei din strainatate am specificat ca am solutionat 2 dosare la implinirea varstei de 14 ani. Dar primul act de identitate la dobandirea cetateniei romane ramane de discutat...
Referitor la CIP-ul CRDS asta e si parerea mea ca trebuie eliberat un nou CIP la schimbarea resedintei... Dar cei de la judet, dupa ce au luat legatura telefonic cu cei de la DEPABD ne-au spus ca se poate pune un colant nou pe verso-ul CIP-ului, colant a carui valabilitate sa nu depaseasca valabilitatea CIP-ului. Mie personal mi se pare aiurea... Stiti cum se propaga informatia in cazul resedintelor si atunci poti sa iei o mare teapa daca nu verifici documentul in baza nationala. Si CIP-ul trebuie trimis pentru a fi atasat la carnetul din care a fost decupat... Emis de mine si cu o resedinta pe raza de competenta a altui SPCLEP mi se pare total aiurea. Dosarul mi se pare ca trebuie sa fie un tot unitar omul sa solicite eliberarea unui act de identitate cu domiciliul in strainatate si resedinta in Romania...
Ce-i drept nu am primit nimic scris nici de la judet nici de laDEPABD asa ca inca nu stiu daca e corect cum au recomandat dumnealor.
Stimati colegi, o persoan s-a căsătorit în anul 2007, în urma casătoriei a preluat numele soţului, iar ofiterul de stare civilă nu a anulat cartea de identitate prin taierea colţului asa cum prevede legea. Respectiva persoană nu a schimbat actul de identiate ca urmare a căsătoriei iar în anul 2011 s-a prezentat la SPCLEP sa schimbe actul de identiate dar totodată solicită o carte provizorie ca urmare a pierderii certifactului de naştere si a celui de căsătorie pentru că s-a prezentat la starea civilă cu cartea de intitate veche valabilă pina in anul 2012 şi starea civilă a refuzat eliberarea crtificatelor deoarece cartea de identiate respectivă nu mai era valabilă deoarece în 15 zile de la schimbarea numelui avea obligatia să... etc. SPCLEP eliberează un CIP cu numeledatele din baza de date, adică pe numele de inaintea căsătoriei. Cu cipul se prezintă şa starea civilă şi solicită eliberarea celor două cerificate. Starea civilă refuză să elibereze certificatele deoarece actul de idnetiate nu este valabil deoarece persoana in cauză avea obligatia să schimbe numele in 15 zile de la schimbarea numelui prin căsătorie. Motivul: HG 64/2011 prevede clar ca certificatele se eliberează numai in baza unui act de identiate valabil.

Părerea mea: odata ce evidenta persoanelor e emis o carte provizorie pe vechiul nume ( că nu putea să schimbe numele prin căsătorie intrucît nu exista certificatul de căsătorie), staerea civilă avea obligatia să verifice termenul de valabulitate al cartii provizorii, daca, aceasta este valida adică are stampilă si timbru sec aplicat si dacă fotografia din CIP este a persoanei care solictă eliberarea certificatului, adică să verifice idnetitatea persoanei. - după care să procedeze la eliberarea actelor solicitate.

Astept si alte pareri.

Alte discuții în legătură

Eliberarea primului act de identitate Justitiarul71 Justitiarul71 Conf.art.15, alin 2 din OG 97/2005 republicata eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala. Intrebare: Cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)
Obtinere carte de identitate pentru cetatean roman stabilit in serbia AnaLuana AnaLuana Buna ziua, Verisoara mea, nascuta in 1962 in Romania, a trait de la varsta de 2 ani in fosta Iugoslavie, actual Serbia. Parintii ei sunt mama romanca, tatal ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman-american cu domiciliul stabil in sua ,c.i. provizorie in romania ili47 ili47 Buna , situatia este urmatoare *cetatean roman-american stabilit de 20 de ani in SUA *cu ocazia dobandirii casa si teren .Notarul cere dovada cetateniei ... (vezi toată discuția)