avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cum il salvam pe Pristanda?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cum il salvam pe Pristanda?

Toata lumea il stie pe Ghita. Care Ghita? Ei ... cum "care Ghita?" Ce, va faceti ca nu-l stiti? Pristanda! Ghita Pristanda, jandarmul orasului. Vedeti ca-l stiti!
Pristanda e atat de popular incat nici n-a deschis bine gura si lumea incepe sa rada. Insa grija lui pentru "famelia"compusa din "paispce" suflete pentru care fura, minte si-si incovoaie slugarnic spinarea e atat de etern-omeneasca si impresionanta.
Pristanda nu m-a facut niciodata sa rad. Pristanda e mincinos si las pentru ca nu poate trai altfel. Daca nu s-ar purta asa ar fi aruncat pe drumuri impreuna cu cele "paispce" suflete"de care are grija.
Nu-i asa caacum nu va mai vine sa radeti de Ghita? Cuvintele acestea despre Pristanda nu sunt ale mele ci ale d-lui George Toparceanu iar dilema lui Pristanda e una la fel de etern omeneasca: "Cinstea sau Famelia". Si trebuie sa recunoasteti ca Pristanda e om atunci cand alege sa tina la "famelia" sa in detrimentul cinstei.
Tipatescu este odios, misel si profund necinstit insa de Stefan Tipatescu nimeni nu rade. La Tipatescu lustrul manierelor ii acopera fondul de necinste si este singurul personaj din Scrisoarea pierduta care-si poate da seama de situatie.
Cu toate acestea, veti auzi infinit mai des pe unii zicand depreciativ despre cineva ca "are apucaturi de Pristanda", fara sa auziti ca satrapii locali, care sunt destui si astazi, dupa cum erau si acum 140 de ani, sunt invinuti ca se poarta ca Tipatescu. Tipatescu nu e chinuit de vreo dilema.
Il vedem pe Ghita peste tot si-l condamnam fara sa facem nimic pentru a-l ajuta pe Ghita Pristanda sa-si indrepte spinarea si sa zica: "Nu, coane Fanica, nu mai ascult de porunca matale decat daca e curat legala".

Cum il salvam oare pe Ghita, cum il eliberam de dilema lui chinuitoare?

Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:51, 18 Iulie 2011
:hm: Mda-mdeh-hhhm...
Pai... atunci sa fie educat Ghita in ideea sa nu faca prunci cati ii da... Dumnezeu, daca stie ca nu are ce le pune pe masa... Si el – culmea! chiar crede cineva? – ar avea o coloana vertebrala puternica, greu de indoit... Dar, daca nu-l determina Tipatescu sa si-o plece, si-o pleaca el... cu alte ocazii... nu doar pentru a putea da de mancare puradeilor... (adica, dorindu-si LCD se va ploconi celor care i-l pot oferi).
Ghita al lui Caragiale chiar de-ar avea un singur copil s-ar ploconi... Discutand despre Ghita Pristanda discutam despre... ”intruchiparea unei mentalitati” si nu-mi vine deloc sa rad...

De ce discutam despre cinste si coloana vertebrala dreapta daca trebuie sa ”lucram la Tipatesti”?
Ar trebui sa inteleg ca toti cei care au coloana vertebrala solida (si care sunt mai putini decat ceilalti) ar trebui sa scoata castanele din foc pentru Ghita? Ei lupta din greu cu Tipatestii pentru propria familie, pentru a-si mentine dreapta propria coloana vertebrala. Si pana cand sa scoata castanele din foc pentru Ghita? Pana cand Ghita va ajunge din nou si din nou si din nou in situatia de a se ploconi?

Sa fii sfant intre sfinti e foarte simplu! Sa fii drept intre pacatosi e mai greu...

Revenind: cinstea, verticalitatea nu sunt incompatibile cu familia numeroasa. Cand zece insi (sunt, din fericire, mult-mult-mult mai multi) pot fi demni nu se cheama ca pot toti cei care vor?

P.S. Tot intrebati cum si daca poate fi ajutat Ghita... Am scris ca nu poate fi ajutat daca nu vrea sa faca chiar el ceva in acest sens...
Ce solutii (concrete, de preferinta) au cei care doar intreaba? Sa scapi de Tipatesti... desigur, doar ca acesta nu-i un raspuns... Cum scapi de Tipatesti daca nu ii infrunti?!

Pentru cele scrise macaiesc: mac-mac-mac... :">
trope_doi a scris:

Cum scapi de Tipatesti daca nu ii infrunti?!



Nemaivotandu-i...? Zic si eu...
Pe mine nu ma deranjeaza Ghita, el nu-mi influeteaza viata in niciun fel. Si ca sa fiu sincera, nici nu m-am gandit cum ar putea fi ajutat pana nu am citit intrebarea topicului. (si eu, pentru cele scrise acum, macaiesc mac-mac :D ) Il vad insa destul de des si stiu de ce accepta sa fie sluga (pastrand proportiile, desigur).
In schimb ma gandesc foarte des la Tipatescu, n-ai cum sa nu-l vezi. El zice iti aduce aminte tot timpul: Ciocu' mic, acum noi suntem la putere. :hammer:
Poti sa spui ca n-a incercat niciun Ghita sa se revolte? Poti, dar nu ai avea dreptate, au incercat dar n-au reusit pentru ca pana la urma tot acolo s-a ajuns: Tipatescu semneaza statele de plata. Poti sa dai cu pumnul in masa (nu in plex, ca nu-i voie) sau cu caschetele pe jos pana ti se umfla pieptul ca balonul de mandrie, ca tot acasa te intorci si tot cu problemele celelalte te confrunti.
Si mai zic o data: unde nu e cinste nu e vorba despre Ghita al nostru.

Nu trebuie sa scoata nimeni castanele din foc pentru Ghita; intrebarea corecta e Poate cineva sa scoata castanele din foc? Aceia care au coloana, au si materie cenusie in functiune si nu au grija zilei de maine pe cap, pot incerca, dar de ce nu o fac?

Pe vremuri (vremuri grele) circula o vorba. Simpla. Nu aveai cu ce sa o combati:
- Cati sunteti?!
- Sase!
- Si cate venituri?!
- Tot sase...
- Atunci nu aveti de ce sa va plangeti!

Cred ca aceasta vorba contine mult mai multe ''interpretari''..ca sa le spun asa...
Nu vreau sa fiu de acord sau in dezacord cu antevorbitorii, dar viata m-a invatat multe...Chiar asa.
Cunosc o familie de pocaiti, cu cinci copii.
Nu prea imi place nici mie sa faca cineva copii in nestire...Dar stiti ce?! Am invatat ca totul se invata. Exista o arta de a trai. Si nu una umilitoare...cum ar crede multi...Oamenii au onoarea lor, indiferent ideile noastre preconcepute...sau NU.
Am vorbit mult cu aceasta femeie. Am intrebat-o de ce si-a asumat responsabilitatea de a creste atatia copii.
Mi-a raspuns ca ...Dar hai sa o luam pe rand:
Primii doi au fost in vitro, urmatorul a fost tot baiat, si-a dorit o fetita...n-a fost sa fie...a fost tot baiat. Ultimul, pentru care a primit diagnostic de ''chist ovarian'' (femeia fiind cam pe la 40 de ani) si care va veni pe lume in curand, este fetita.
Nemarginita bucuria ei!
Am intrebat-o: - Cum faci fata?! Ai o responsabilitate! Trebuie sa le construiesti un viitor!
M-a marcat profund raspunsul ei:
- Ceea ce depinde de mine, le ofer. Educatie si liniste.
L-am intrebat pe mezin: -Ce crezi ca ti-ar putea oferi familia ta si nu ai?!
Roscovanul cu pistrui mi-a raspuns: - Ca sa-mi poata oferi mai mult, va trebui sa ii ajut EU mai mult!
Si sa stiti ca nu-mi plac nici roscovanii cu pistrui...dar pe copilul asta l-as infia!
Mi-a spus ca ajuta batranele la piata, ca le intreaba daca au gunoi de dus, ca le matura curtea daca au nevoie, ca le tine companie...
DA, roscovanule! Tin cu tine! Vreau sa ma vizitezi cand vei fi mare! Asa mi-ai promis! Imi place ca ti-ai ales o meserie...nu o functie...Si stiu sigur ca o sa fii mare!
Poate ca vei reusi sa ne vindeci!
Roscovanule, nu acum...ca poate ti-o iei in cap...dar odata iti voi spune ca am scris despre tine!
Deja dovedesti ca nu esti un ''ghita'' in acceptiunea topicului, a lui Nea' Iancu.
Felicitari, roscovane! Cu cat mai multi ca tine, cu atat mai bine!


Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
ContSters207514, utilizator
Poti empatiza cu Pristanda in masura in care in el se bat dorinta de a trai mai bine si corsetul unor institutii si legislatii importate pe nemestecate pe care cica trebuie s-o respecte. Asa ca face ca tot romanul, mai trece cu vederea, mai intoarce colturi, mai o ia pe scurtaturi.

Da, dar de asta va amintiti:
ªi conul Fănică cu coana Joiţica mai stau să-mi numere steagurile... [...]Da' eu, unde? Famelie mare, renumeraţie după buget mică.


Pristanda e in definitiv corupt El nu se supune autoritatii din slugarnicie, ci slugarnicia este contra-prestatia sa in pactul prin care e lasat sa deturneze fonduri publice. Pristanda astfel incalca de zor legea in interes propriu, greu de salvat asa ceva.

In definitiv, slugarnicia din interes propriu e unul dintre cele mai periculoase comportamente publice, din moment ce sapa la radacina valorilor democratice (responsabilitatea autoritatii fata de cetateni, principiul meritocratiei, transparenta deciziilor samd). Pristanda ar trebui dat afara;)
Societatea care nu-l poate apara pe Ghita Pristanda de Tipatescu nu ar trebui sa aiba nici dreptul sa-l judece pentru ca e corupt, mincinos si misel. In fond, miselia si slugarnicia lui Pristanda (slugarnicia e intotdeauna determinata de propriul interes) sunt felul sau de a se adapta la o societate in care cinstea e un defect. In Scrisoarea pierduta singurul personaj cat de cat cinstit e permanent beat, restul au "accese de cinste" doar in momentul in care nu e nici un pericol sa fie cinstiti. In restul timpului, toti privesc cinstea cu multa suspiciune, toti stiu ca nu e bine sa fie cinstiti daca vor sa reuseasca in viata. Intr-o astfel de societate cu ce drept ii cerem lui Ghita sa fie cinstit? Dar mai ales, cum il aparam pe Ghita daca se hotaraste sa devina cinstit?

Alte discuții în legătură

Avem in romania politicieni de profesie? acei politicieni instruiti in ale politicii pe la scolile de profil. ContSters125171 ContSters125171 Daca ne uitam la foarte multi concetateni implicati in politica, indeosebi la nivel inalt, vedem ca in C.V.-ul lor, la rubrica specializare, avem directori, ... (vezi toată discuția)
Sediul otv vasi49 vasi49 la noul sediu OTV are loc un concert in cinstea eliberarii lui DAN DIACONESCU.ce parere aveti? (vezi toată discuția)
Defaimare si acuzatie de furt CristinaMaia3 CristinaMaia3 Am lucrat la un supermarket din oras pana acum doua saptamani. La angajare, seful de magazin mi-a propus ca ma angajeaza daca accept sa fur bani din vanzari cu ... (vezi toată discuția)