avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea - activitate comerciala?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea - activitate comerciala?

Stimati colegi mediatori si nu numai,

Citez in cele ce urmeaza parerea unui utilizator al acestui forum, nu stiu foarte sigur daca este corect sa-i spun numele de utilizator (rog moderatorii sa imi atraga atentia daca procedez gresit nenumindu-l, in acest caz imi cer scuze in avans; nu o fac pentru ca nu mi se pare relevanta identitatea, ci tema de dezbatere propusa de comentariul sau):

"Întradevăr că mediatorul nu poate presta servicii gratuite, mai ales că desfâșoară de fapt o activitate comercială."

Va rog sa va exprimati parerile, daca veti simti nevoia. Ar fi util de aflat cum vedeti dumneavoastra medierea. Pe mine m-a frapat incadrarea in categoria "activitati comerciale".

Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:54, 3 Martie 2013
Medierea nu constituie o activitate comerciala conform legii.
Chiar daca este generatoare de venituri, din punct de vedere juridic nu constituie o activitate comerciala.
Toate profesile liberale genereaza venituri.
Faptul ca mediatorul primeste onorariu nu inseamna ca este vorba de acte sau de fapte de comert.
Poate ca ar fi trebuit, inainte de a pune intrebarea, sa definim notiunea de comerciant. Perspectiva juridica, ce prevaleaza pe acest forum, este diferita de cea economica. Din perspectiva economica orice activitate ce se desfasoara intr-o piata, unde exista cerere si oferta, ar putea fi clasificata drept comert. Diferenta intre unele profesii reglementate prin legi speciale si cele nereglementate este faptul ca pretul serviciului NU este stabilit de piata libera, ci este impus, avand comportament asimilat celui e monopol. Din aceasta perspectiva activitatile de acest gen nu sunt comerciale dar, cu siguranta, nu sunt nici sociale. Mai degraba pot fi considerate niste rente, deloc neglijabile, pe care unele caste de privilegiati le percep de la cetatenii carora statul, prin lege, le impune utilizarea acestor servicii. In schimb activitatea profesionistilor care nu au onorarii stabilite prin reglementari, ci activeaza pe o piata concurentiala care permite negociarea pretului pentru aceste servicii OPTIONALE, are toate atributele unei activitati comerciale.
Da, din punct de vedere juridic mediatorii, notarii si altii nu au calitatea de comercianti.
Faptul ca realizeaza venituri nu implica o activitate comerciala indiferent de cuantumul acestora.
De asemenea, competenta in caz de litigiu este diferita fata de litigile comerciale.
Doctrina a facut diferentieri si au dat explicatii.Si jurisprudenta a avut rolul de a clarifica situatia juridica.
Este un serviciu prin care statul roman obliga cetateanul,un serviciu remunerat. Nu este o activitate comerciala dar ce ar fi sociala ? Chiar era imperios necesar acest seviciu care nu se presteaza gratuit ? Un loc de munca in plus,o ipozitare a profitului pentru bugetul de stat si inca un leu mai putin in buzunarul celui ce " apaleaza " la un astfel de serviciu.
Daca ati fi citit raspunsul meu la intrebarea pusa de dvs. la un alt topic, ati fi observat ca medierea nu este obligatorie, ci informarea (care este gratuita).

Nu va obliga nimeni sa apelati la mediere, daca veti considera ca nu va aduce niciun beneficiu. Serviciul de mediere se doreste a fi in beneficiul cetateanului, dar binele nu se poate face cu forta. Insa informarea gratuita legata de procedura, principii, avantaje, rolul mediatorului, efectele juridice ale unui potential acord de mediere este utila, cred eu.

In rest, parerile sunt diverse, fiecare are dreptul sa le aiba. Tot respectul pentru a dumneavoastra, chiar daca nu o impartasesc.

Alte discuții în legătură

Mediatorul Justitiarul711 Justitiarul711 Din moment ce medierea nu se plateste sa intelegem ca mediatorul este un functionar angajat in cadrul Judecatoriei, sau exista cabinete de acest gen ca si ... (vezi toată discuția)
Informarea obligatorie poate fi realizata si de avocati Antoanela Geaman Antoanela Geaman Prin Legea 214/2013 1. La articolul 2, dupa alineatul (1^2) se introduc doua noi alineate, alineatele (1^3) si (1^4), cu urmatorul cuprins: ... (vezi toată discuția)
Divort cu acord de mediere contestat auricius auricius Buna ziua. Am fost martorul unuidivort in care consider ca sa comis un abuz. Sotul a intentat divort dupa ce se semnase inprealabil un acord de mediere prin ... (vezi toată discuția)