lucian huzum a scris:
Mediatorul este o profesie din categoria celor liberale şi al cărei scop nu este unul filantropic ci generator de venituri. Asadar medierea este o activitate comerciala in urma careia se obtin venituri.
A nu se face confuzia intre ceea ce inseamna >activitate comercialã< si ceea ce insemna activitate lucrativ/profitabila.
In fond si fapt orice activitate umana este economica.
Nu orice activitate umana desfasurata de un individ ori grup este initiata si derulata in vederea obtinerii de profituri >activitate lucrativa<
Un individ ori grup de indivizi sunt interesati de derularea unor activitati non-profit, dintre care cele filantropice s.a.a.
Nici un individ insa nu desfasoara activitati neeconomice recte non-economice.
Sunt insa cunoscute si activitati neeficiente ca urmare a desfasurarii unei activitati lucrative care din varii motive conjuncturale nu se incheie cu obtinerea de profituri.
Pentru orice desfasurarea oricarei activitati sunt necesare alocarea de resurse.
Aceste resurse in activitatile economice lucrativ-profitabile se reproduc prin procesele derulate respectind ciclul Bani_investiti->Marfa->Bani_Incasati, unde suma de Bani_Incasati este mai mare ori cel putin egala cu Bani_Investiti, astfel ca aceasta activitate se va dovedi profitabila. O activitate neviabila economic este aceea in care la finele ciclului suma de Bani_Investiti nu se reintregeste.
Prin reglementarile actuale practic nu se mai defineste prin lege activitatea comerciala, intru-cât nu mai exista Cod Comercial, astfel ca intre cel ce vinde si cel ce cumpara se incheie un contract CIVIL. Activitatea comerciala se defineste prin faptul ca o parte vinde/cedeaza dreptul de proprietate asupra unui bun, iar cealalta in contrapartida transfera mijloace bãnesti/numerar.
In activitatile economice lucrative in urma valorificarii rezultatelor se obtin VENITURI.
In derularea unei activitati comerciale in urma valorificarii bunurilor vindute se incaseaza facturi, Factura emisa este considerata din punct de vedere contabil si fiscal drept VENIT.
In derularea unei activitati de natura profesiilor libere de catre un liber-profesionist in urma presatiei efectuate clientului se incaseaza onorarii, reprezentind PLATA MUNCII in intregul ei, precum in relatia de salariat-angajator in plenitudinea ei.
Asa se face ca lamurirea diferentelor dintre "activitate economica" si "activitate comerciala" nu este o chestiune care se face dupa "ureche".