Citez in cele ce urmeaza parerea unui utilizator al acestui forum, nu stiu foarte sigur daca este corect sa-i spun numele de utilizator (rog moderatorii sa imi atraga atentia daca procedez gresit nenumindu-l, in acest caz imi cer scuze in avans; nu o fac pentru ca nu mi se pare relevanta identitatea, ci tema de dezbatere propusa de comentariul sau):
"Întradevăr că mediatorul nu poate presta servicii gratuite, mai ales că desfâșoară de fapt o activitate comercială."
Va rog sa va exprimati parerile, daca veti simti nevoia. Ar fi util de aflat cum vedeti dumneavoastra medierea. Pe mine m-a frapat incadrarea in categoria "activitati comerciale".
din moment ce sedinta de informare privind avantajele medierii este gratuita, iar eliberarea certificatului de informare (sau, dupa caz, a procesului-verbal) nu este conditionata de plata catre mediator a vreunui onorariu, despre ce discutam?!
Discutăm despre ce înseamnă din perspectiva legii civile desfășurarea unei activități „profesionale” adică a unei activități comerciale așa cum era cunoscută aceasta înainte de intrarea în vigoare a NCC.
Având în vedere prevederile art. 3 NCC, revin și arăt:
„(3) Constituie exploatarea unei intreprinderi exercitarea sistematica, de catre una sau mai multe persoane, a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu un scop
lucrativ”
Îmi face impresia (din postările D-voastră) că vă deranjează termenul de „comercial” în sensul în care acesta ar aduce vreun „prejudiciu de imagine” profesiilor liberale.
Nici vorbă de așa ceva. Vorbim doar strict în termeni legali așa cum legiuitorul a înțeles să definească unele activități. Conform acestor definiții, activitatea de mediator se încadrează printre activitățile desfășurate cu privire la „exploatarea unei intreprinderi”, adică meditorii sunt „profesioniști” în sensul legii civile, iar având în vedere faptul că urmăresc și obținerea unor venituri din activitatea lor activitatea lor se încadrează la activitățile comerciale.
De exemplu, un eventual litigiu dintre cabinetul unui avocat și cel al unui mediator se va judeca conform regulilor stabilite pentru litigiile între profesioniști și nu conform celor dintre persoane fizice,
pt a nu lasa loc de interpretari (tendentioase) precizez faptul ca imi desfasor activitatea in conditii de deplina legalitate (si imi asum de deplin afirmatiile) si nu imi propun sa ma implic in discutii interminabile sau care tind sa degenereze.
am apreciat util a sublinia faptul ca sedinta de informare privind avantajele medierii este gratuita, iar eliberarea certificatului de informare, respectiv a procesului-verbal se face, de asemenea, gratuit, de catre mediatorul autorizat care a efectuat informarea.
p.s. nu ar avea de ce sa ma deranjeze postarile din forum, indiferent de subiect.
Multumesc . Aveti dreptate,am citit mai tarziu raspunsul dvs. Cred ca se impunea o mai ampla mediatizare deoarece lipsa de informatie, creeaza confuzii Multumesc pentru intelegere si pentru ca-mi respectati dreptul la opinie. O zi buna si respect pentru dvs.
Stati linistit, am fost ieri la o conferinta privind medierea si avantajele ei si am constatat cu consternare ca inclusiv o parte dintre cei chemati sa vorbeasca despre mediere erau in eroare in legatura cu o parte dintre aspecte. Dumneavoastra aveti buna credinta de a va interesa si de a asimila informatiile, fata de cei despre care vorbesc.
Daca am adus in discutie conferinta de ieri, toata aprecierea mea pentru Cosmin Vasile (partener Zamfirescu Racoti Predoiu). A fost un discurs care a tinut audienta cu sufletul la gura. Venise documentat, a vorbit la obiect, a lamurit chiar si pentru noi (mediatorii) o serie de aspecte juridice legate de interpretarea ultimelor modificari ale Legii 192. Faptul ca s-a declarat si un sustinator al medierii nu e decat un punct in plus si o dovada de maturitate profesionala. Chapeau bas!
Mediatorul
Justitiarul711
Din moment ce medierea nu se plateste sa intelegem ca mediatorul este un functionar angajat in cadrul Judecatoriei, sau exista cabinete de acest gen ca si ... (vezi toată discuția)