avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea - activitate comerciala?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea - activitate comerciala?

Stimati colegi mediatori si nu numai,

Citez in cele ce urmeaza parerea unui utilizator al acestui forum, nu stiu foarte sigur daca este corect sa-i spun numele de utilizator (rog moderatorii sa imi atraga atentia daca procedez gresit nenumindu-l, in acest caz imi cer scuze in avans; nu o fac pentru ca nu mi se pare relevanta identitatea, ci tema de dezbatere propusa de comentariul sau):

"Întradevăr că mediatorul nu poate presta servicii gratuite, mai ales că desfâșoară de fapt o activitate comercială."

Va rog sa va exprimati parerile, daca veti simti nevoia. Ar fi util de aflat cum vedeti dumneavoastra medierea. Pe mine m-a frapat incadrarea in categoria "activitati comerciale".

Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:54, 3 Martie 2013
Buna dimineata!
Neintelegerile noastre, a celor care nu lucram in domeniu, vin din lipsa de informare, precum si a faptului ca nu am trecut prin experienta "medierii" intr-un proces.
Consider ca ar fi mai util sa se discute pe intelesul nostru, cu exemple pentru a nu intelege gresit.
De exemplu sa luam cazul banal al unui divort (fara copii, fara avere de impartit). Deci doar un simplu divort.
Ce trebuie facut pas cu pas? Ce taxe se impun a fi platite?
İn cazul in care paratul nu se prezinta la mediere, ce se intamppla? Se ajunge la proces in fata instantei si astfel timpul se scurge in defavoarea reclamantului ?
Sa nu luati in nume de rau va rog dorinta mea de a cunoaste pas cu pas aceasta procedura. Am dat doar un exemplu simplu din care putem invata rolul medierii si de ce se presupune ca ar fi un "serviciu social" cand de fapt se percep onorarii.
Daca ambele parti doresc divortul si decid sa il rezolve prin mediere, se prezinta impreuna la mediator, adreseaza o cerere comuna si, in baza acesteia, semneaza un contract de mediere. In general, media tarifelor pentru un divort "simplu" este in jur de 300 ron.

In mediere se decid de catre parti atat divortul, cat si aspectele accesorii acestuia, se incheie un acord de mediere care contine toate aspectele intelegerii, iar acesta se depune impreuna cu o cerere de desfacere a casatoriei la instanta competenta a pronunta divortul. Cererea se judeca cu celeritate in camera de consiliu, iar instanta ia act de acordul de mediere si dispune desfacerea casatoriei prin acord. De asemenea, va consfinti intelegerea partilor cu privire la aspectele accesorii divortului, in cazul semnalat de dvs. doar numele sotilor dupa divort.

Daca doar una dintre parti initiaza procedura, aceasta va trebui sa faca demersurile de invitare la informare in vederea medierii a celeilalte parti, prin intermediul unui mediator. In acest sens se va prezenta la biroul acestuia cu cartea de identitate, va completa o cerere prin care il va mandata sa transmita invitatia, va incheia un contract de pregatire a medierii si ii va furniza toate datele de contact ale celui care va fi invitat, comunicandu-i succint obiectul conflictului care se doreste a fi mediat. Aceasta procedura presupune niste costuri, destul de mici insa. Tot ca medie, ar fi vorba cam de 100-150 ron.

Daca partea invitata se prezinta, se face informarea obligatorie (gratuita). In urma acesteia partile decid daca doresc sa rezolve problema prin mediere. Daca da, se semneaza contractul de mediere si se procedeaza ca mai sus, cu costul aratat pentru mediere.

Daca una dintre parti nu accepta medierea, se elibereaza certificatul de informare (gratuit), iar partii solicitante nu-i ramane decat varianta instantei.

Daca partea invitata nu se prezinta, solicitantul primeste un proces verbal de informare prin care va demonstra instantei ca a fost de buna credinta si a incercat sa rezolve problema prin mediere. Si in acest caz ramane ca unica solutie instanta de judecata.

Ce e de retinut: medierea nu se poate face decat cu acordul ambelor parti!

Sper ca v-am lamurit, cat de cat, si scuze tuturor pentru ca nici intrebarea dvs., nici raspunsul meu nu-si aveau locul la acest topic.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
mediator_comeaga, utilizator
mediator_comeaga a scris:

Daca ambele parti doresc divortul si decid sa il rezolve prin mediere, se prezinta impreuna la mediator, adreseaza o cerere comuna si, in baza acesteia, semneaza un contract de mediere. In general, media tarifelor pentru un divort \\"simplu\\" este in jur de 300 ron.


Nu cred că e chiar așa...

„Dacă ambele părți doresc divorțul” se vor duce la starea civilă sau la notar... și așa vor economisi cei 300 lei de care spuneți.
Mediatorul nu-i poate divorța... deci nu va putea să-i „rezolve prin mediere”... așadar ei oricum vor ajunge tot la starea civilă ori la notar în această situație (când ambii vor să divorțeze).

În consecință, ar trebui să meargă la mediator dacă doar unul dintre ei vrea să divorțeze (deci înainte de a merge la instanță).... iar asta după mine este un non sens...

Adică dacă vreau să divorțez, pot să o fac pe cale amiabilă în două locuri (starea civilă sau notar), iar dacă vreau doar eu iar celălalt nu vrea... de ce să mai duc să mă lămurească cineva că ar fi mai bine să vreau?... ;)

Eventual ar putea mediatorul să-l convingă pe cel care vrea să divorțeze că poate ar fi mai bine să nu vrea... Dar atunci de ce să-l chem la informare și pe pârât, adică pe cel care oricum nu vrea divorțul? Sau rolul mediatorului în aceste situații este să-l convingă și pe pârât că ar fi mai bine să divorțeze?

Vorba unui participant la o discuție pe alt topic... de fapt e o problemă de logică... :)
Se pare că aplicând niște reguli simple de logică se poate ajunge la niște concluze absurde...

PS
La notar divorțul costă aprox 500 lei. De ce dacă vor ambii să divorțeze ar trebui să dea la mediator 300 lei și la notar 500, când pot rezolva doar la notar?

Răspunsul meu ar fi destul de simplu: doar pentru că (revenind la subiectul acestui topic), medierea este o activitate comercială, iar mediatorii oferă niște servicii contracost, servicii supuse regulilor economiei de piață, fără prea mare legătură cu o activitate de interes public (cel puțin în acest caz).
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
Patrick_, utilizator
Vis-a-vis de intrebarea lui @tarcan dar cu deosebirea ca in acest caz este vorba de un divort la care ambele parti sunt de acord dar exista si un copil. Chiar daca nu au de impartit bunuri materiale,fiind vorba de un copil,hotarare comuna pentru desfacerea casatoriei,mai este nevoie de mediator? Care ar fi pasii in aceasta situatie ?
Divorțul la notar se poate face chiar și dacă sunt copii.
Chiar nu văd rostul medierii în acest caz și de fapt nici nu se cere acea informare cu privire la avantajele medierii din moment ce avem acord de voință a părților.
Ce să mai medieze mediatorul în acest caz?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Mediatorul Justitiarul711 Justitiarul711 Din moment ce medierea nu se plateste sa intelegem ca mediatorul este un functionar angajat in cadrul Judecatoriei, sau exista cabinete de acest gen ca si ... (vezi toată discuția)
Informarea obligatorie poate fi realizata si de avocati Antoanela Geaman Antoanela Geaman Prin Legea 214/2013 1. La articolul 2, dupa alineatul (1^2) se introduc doua noi alineate, alineatele (1^3) si (1^4), cu urmatorul cuprins: ... (vezi toată discuția)
Divort cu acord de mediere contestat auricius auricius Buna ziua. Am fost martorul unuidivort in care consider ca sa comis un abuz. Sotul a intentat divort dupa ce se semnase inprealabil un acord de mediere prin ... (vezi toată discuția)