avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce pot face (legal) daca vecinul de deasupra a taiat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce pot face (legal) daca vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura pe principiul "ïn casa mea fac ce vreau eu

vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura, dupa ce si-a instalat centrala, iar acuma cel de sub el trebuie sa suporte consecintele: calorifele nu i se incalzes, aerisirea lor nu o poate realiza.

cine si cum poate actiona impotriva vecinului de deasupra?
cel ce a taiat tevile merge pe principiul "casa mea e casa mea si fac ce vreau", si inca nu a reusit nimeni sa intre la el. plus ca are deja (cred) multe, multe dosare pe la politie, pentru diferite amenzi, etc, etc
multumesc
Cel mai recent răspuns: iozsi39 , utilizator 08:24, 25 Noiembrie 2009
S-a incercat explicatia facand comparatie si cu aragazul. Incerc si eu o explicatie care poate sa ajute la intelegerea faptului ca debransarea unui calorifer nu afecteaza functionarea altor calorifere si a intregii instalatii : caloriferele sunt legate la instalatie in paralel si nu in serie (termeni preluati de la instalatiile electrice).
Daca asa s-a pronuntat instanta asta nu dovedeste de ce justitia la noi este cum este. Sa o luam pe rand.

1. Pentru a realiza debransarea de la incalzirea centralizata este nevoie de acordul asociatiei si de avizul tehnic al furnizorului prin care se specifica ca respectiva debransare nu afecteaza instalatia comuna ramasa si furnizarea agentului termic catre ceilalti consumatori.

2. Dupa cum se spune mai sus caloriferele nu sunt inseriate - ele se leaga individual la coloane. Apa nu ajunge in vreun calorifer dupa ce a trecut prin altul ci direct din coloana verticala principala - din aceasta cauza coloanele verticale sunt proprietate comuna iar distributia orizontala (nu cea principala de la subsol) la etaje este considerata instalatie proprie deoarece nu deserveste decat radiatoarele proprii. In aceste conditii tehnice se emite acel aviz tehnic fara de care debransarea nu se poate realiza. (nu discutam cazul particular al centralelor de bloc unde nu exista radet sa dea avizul).

3. Prin urmare daca proprietarul a intreprins modificarile avand aceste avize si acorduri el nu a facut-o abuziv incalcand legea. Daca se dovedeste prin expertiza tehnica ca aceasta debransare a pricinuit daune instalatiei comune si furnizarii agentului termic spre alti utilizatori este responsabil cel care a dat un aviz tehnic in care se specifica ca acest lucru nu se va intampla.

4. Drept urmare acea hotarare va fi sigur atacata cu recurs. Ea nu poate fi definitiva si irevocabila in 2 termene orice s-ar intampla. Ea ramane definitiva doar in lipsa introducerii recursului in termenul legal.

5. Revenind aici, discutam de taierea coloanelor principale - parte comuna - lucru care afecteaza functionarea instalatiei si nu de debransarea caloriferelor - lucru care nu afecteaza functionarea instalatiei.

6. Instanta cred ca dat aceasta hotarare pentru ca respectivul a facut aceste modificari fara acordul asociatiei si avizul tehnic al furnizorului.

Mai exista nelamuriri?
Ptr edx De la bun inceput am precizat ca este speta din anul 2002,mai exista nelamuriri ?Dupa ce respectivul a constatat obligatiile de plata sustinute si probate cu 3 expertize tehnice,nu a atacat hotararea iar acum ,respectivul proprietar se situeaza in "gruparea "care respecta dispozitile in vigoare si chiar iese in evidenta printr-un interes sustinut pentru mentinerea ordinii si unui climat amiabil in condomunium.Ullterior desi a mai avut tentative pentru montarea unui termaopan,interfon ,s-a lovit de mentalitatea sfatului batrinilor si sa retras.
Mda, nu am fost atent la an, nici nu mai ma oboseam sa raspund daca vedeam. Nu vad de ce ati adus-o in discutie (speta) daca nici dumneavoastra nu o considerati relevanta? :stunned:
Felicitari ca recunoasteti ca va asumati responsabiloitatea sa emiteti mesaj fara sa va obositi sa parcurgeti tema.Am considerat realvant si important sa o supun discutiei,avand in vedere similitudinea spetelor ,cat mai ales datorita existentei hotararii instantei,care poate si pentru dvs ,reprezinta autoritatea competenta sa solutioneze pricinile.=D>

Alte discuții în legătură

Taierea tevilor-parte comuna din apartament calistita calistita Buna ziua Sunt administrator la o asociatie de proprietari. In cdrul asociatiei un proprietar, de la etajul 4/4, a facut debransare totala, taind si partile ... (vezi toată discuția)
Aerisire coloană încălzire FlorinL. FlorinL. Bună seara! Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc care are și etaj tehnic deasupra apartamentului meu pe o suprafață de 40% (casa liftului, ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutor doamna_marian doamna_marian buna ziua . va rog sa ma ajutati intr-o problema locuiesc la etajul 4 din 5 al unui bloc de proprietari, in apartamentul de deasupra mea nu locuieste ... (vezi toată discuția)