avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... INDICE CORECTIE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

INDICE CORECTIE

BUNĂ ZIUA Am o nelămurire. De la 01.09.2.021. Când va intra noua lege a pensiilor. Acest indice va dispera din calculul. punctului de pensie. Întrebare. Cei care au beneficiat de acel indice de corectie. Li se vor reduce punctul de pensie cu acel indice de corectie pe care la primit??? s-au va rămâne cu acel punct de pensie din înainte de 01.09.2.021. VA MULTUMESC ANTICIPAT!!!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 21:23, 12 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate Mihai Ch , in opinia mea legea 127/2019 e moarta si ingropata . Tot ce au de facut guvernantii este sa o abroge , nimic mai mult , si atunci s-a cam incheiat discutia , iar asta e in puterea Parlamentului sa o faca . Ar mai putea sa o si proroge , pana au alta lege elaborata , dar nu pot sa lase sa intre in vigoare asa cum este ( vorbesc de prevederile care s-ar aplica din 1 sept ) , cheltuielile ar exploda pur-si-simplu . Nu uitati cati noi pensionari ar intra in plus in sistem ( persoane care au intre 10 si 15 ani vechime , femei cu minim 3 copii ) , si aceste sume NU sunt bugetate , si nici alta crestere a punctului de pensie . Au fost procese si in legatura cu legea 250/2007 - cea cu valoarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut - si toate s-au pierdut , inclusiv la CEDO , care considera ca exista o marja de apreciere a statului ( despre cat poate suporta ) . Deci , o lege discutata in Parlament , votata si promulgata si care nu a intrat niciodata in vigoare . O lege noua , bazata strict pe contributivitate , probabil ca va pastra modul de calcul al punctajului , dar cum se va calcula acel punct de referinta ( sau cum il vor denumi ) , asta urmeaza sa vedem . PS. Dvs. chiar ati crezut ca o asemenea lege ar putea fi vreodata aplicata ? pentru ca nu acesta a fost scopul ei , ci cu totul altul , ar fi trebuit ca si veniturile statului sa creasca in acelasi procent ca sa poata fi suportata o cheltuiala de asa dimensiune .
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2021
CHKa, utilizator
Aveți dreptate, CHKa, nu mă aștept la nicio suplimentare de venituri din pensii dar ceva trebuie făcut pt. cei pensionați cu L. 263/2010, care, după mine, este cea mai rea lege din ultimii ani.
Luați o pensionată (femeie) cu Legea 19/2000, ieșită să zicem, în martie 2002, cu un nr. x de ani lucrați și un salariu y și comparati-o cu un pensionar (bărbat) pensionat cu L. 263/2010 ieșit în martie 2012, care a avut același nr. de ani lucrați și cu aceleași salarii. Suma punctelor pe contributivitate este aceeași pentru amândoi, să zicem 35,oooo puncte dar se împart prima dată la 25 iar a doua oară la 33,6, deci femeia ar avea punctajul mediu anula 1,4 iar bărbatul 1,04. La punctul de acum, 1442, femeia avea 2019 lei iar bărbatul 1500 lei. Unde-i echitatea? Și, n-am ales un bărbat care să iasă după ian. 2015, la care s-ar fi împărțit aceleași puncte la 35 și ar fi avut doar 1.0 . Asta rezolva punctul de referință din L 127/2019, care era același pentru toți!
Perfect de acord , nu a fost o idee buna separarea pe sexe , si asta v-o spune o femeie , ne-am dorit drepturi egale , trebuie sa avem si tratament egal . Si eu sunt de parere ca , la numar egal de puncte , pensiile ar trebui sa fie identice . Ba , daca ar fi dupa mine ( dar nu e ) , eu nici nu as face punctaj mediu anual , ci as aduna toate punctele obtinute de-a lungul carierei si s-ar inmulti suma lor cu valoarea unui punct de referinta . Asa nu ar mai exista nici distorsiunea primului si ultimului an de activitate , cand erau mai putine luni lucrate , dar media era pe an ( se impartea la 12 luni ) .
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2021
CHKa, utilizator
Sa nu se uite un lucru , unde exista interese , gandirea nu poate fi la fel si eu sunt de acord ca toti cei care ies la pensie sa nu se faca diferente ca esti femeie sau barbat , dar cine sa faca acest lucru cand una spui si alta faci ?
Asta am spus și eu, cu punctul de referință se rezolvau toate diferențierile care în mai toate deciziile CCR și ÎCCJ sunt combătute. Dar nu le convine, cred că dintr-un motiv prostesc: legea 127 a făcut-o PSD-ul, chiar dacă au votat-o ca oițele toți și, mai e și promulgată. V-o spun și eu tot ca femeie, chiar dacă scriu pe contul soțului meu și nici nu am treabă cu indicele, sunt pensionată cu 19/2000, dar ”mă agit” și mă documentez ajutând alți prieteni (10) care deși aveau dreptul la indice nu l-au primit. Și, vă pot spune, deși sper să câștigăm, că instanțele de judecată, de multe ori judecă fără să aibă habar de legi.
Cu l. 263 ,chiar și femeile sunt dezavantajate, indicele nu acoperă decât jumătate din pierdere, dar ”noi” îi dăm înainte ca........ cu contributivitatea.

Alte discuții în legătură

Munca după pensionare anticipată florinm58 florinm58 Am mare nevoie de un sfat priceput si sincer ,am fost sfatuit sa-mi depun dosarul de pensie anticipata ptr. ca acum , anul acesta sunt niste calcule mai ... (vezi toată discuția)
Indice corectie : as avea o întrebare în legătură cu indicele de corectie pentru ... Ștefan RM Ștefan RM As avea o întrebare în legătură cu indicele de corectie pentru calculul pensiilor. Într-o decizia de pensie de invaliditate din martie 2017 e 1,21, ... (vezi toată discuția)
Cumpararea de vechime in munca e discriminatorie alexstaneci alexstaneci As dori sa aflu cum poate fi atacata ordonanta de urgenta care da posibilitatea cumpararii de vechime in munca pentru pensie , doar persoanelor care nu au ... (vezi toată discuția)