avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1190 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura noiembrie 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura noiembrie 2010

salut, m-am hotarât să învaţ şi eu pentru examenul din toamnă....... sper să fac faţă efortului intelectual........FELICITARI TUTUROR CELOR CARE AU PARTICIPAT.....ªI SUCCES ÎN CONTINUARE CELOR CARE AU TRECUT ACEASTÃ ETAPA.
I.Neagu, Pr.pen, pag 311: "Fiind alaturata actiunii penale, actiunea civila are un caracter accesoriu si, in consecinta, poate fi exercitata in cadrul procesului penal numai in masura in care poate fi pusa in miscare actiunea penala. Caracterul accesoriu al actiunii civile in procesul penal face ca aceasta sa poata fi exercitata numai impotriva invinuitului, inculpatului sau partii responsabile civilmente, precum si fata de succesorii acestora."
Daca invinuitul este cf art. 229 C.pr.pen " persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala... cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa", cum vine atunci cu actiunea civila care nu poate fi exercitata decat daca poate fiexercitata si actiunea penala ? Cum o vedeti?
Multumesc!
Si, Camicris, "La multi ani!" pentru micuta, si felicitari tie pentru ca ai adus-o pe lume! Toate bune!
Eu ma duc pe cod. Iar in cod la art. 15 alin. 1 zice ca pers vatamata se poate constitui parte civila contra invinuitului,inculpatului si partii responsabile civilmente, iar la alin. 2 zice ca constituirea se poate face in faza de urmarire penala si in fata instantei pana la citirea actului de sesizare.

sunt cazurile in care instanta lasa nesolutionata actiunea civila, sau de ex.se pronunta incetarea proc.pen etc.
lore26 a scris:

ursuletz
ce inseamna ca ai vechime la limita? eu am ca si jurisconsult 1an si ca avocat inca 4, dar cei 5 ani ii implinesc in 10 nov, e ok asa?

Vreo 5 ani si cateva zile, cred ca vreo 5, la data sustinerii examenului, in cazul meu. Tu vei avea 5 ani si 11 zile la examen, deci e ok. Problema mea a fost ca din cei 5 ani au taiat un an si jumatate cat figuram in CM ca jurist, nu consilier juridic sau jurisconsult.
Conform COR, jurist e o grupa care include mai multe ocupatii, inclusiz consilieri juridici, jurisconsulti, judecatori si procurori.:P
Nu cred ca in cazul tau ar fi probleme. Oricum, daca apar, fa contestatie. Eu am facut si mi s-a admis.
artax a scris:

I.Neagu, Pr.pen, pag 311: "Fiind alaturata actiunii penale, actiunea civila are un caracter accesoriu si, in consecinta, poate fi exercitata in cadrul procesului penal numai in masura in care poate fi pusa in miscare actiunea penala. Caracterul accesoriu al actiunii civile in procesul penal face ca aceasta sa poata fi exercitata numai impotriva invinuitului, inculpatului sau partii responsabile civilmente, precum si fata de succesorii acestora."
Daca invinuitul este cf art. 229 C.pr.pen " persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala... cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa", cum vine atunci cu actiunea civila care nu poate fi exercitata decat daca poate fiexercitata si actiunea penala ? Cum o vedeti?
Multumesc!
Si, Camicris, "La multi ani!" pentru micuta, si felicitari tie pentru ca ai adus-o pe lume! Toate bune!

Actiunea civila impotriva succesorilor invinuitului nu este corect a fi exercitata in cadrul procesului penal, daca acesta decedeaza inainte de sesizarea instantei. Ordonanta de IUP trebuie comunicata partii civile, care poate introduce actiune la instanta civila impotriva succesorilor, in termen de 30 de zile de la comunicare. Codul spune ca "instanta ramane sesizata", deci daca nu a fost inca sesizata, ceea ce nu este cazul in situatia invinuitului, nu poate solutiona actiunea civila impotriva succesorilor.

Alte discuții în legătură

Carti pentru admitere in inm alisun alisun Buna. As dori sa dau examenul din august pentru INM...2011 :sorry:. Imi puteti recomanda niste carti dupa care sa invat? si niste carti pentru grile? Am una ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2011 ContSters89182 ContSters89182 Stiu ca e cu o zi mai devreme, dar....;) hai sa-l demaram. Topicul, adica. De postat, eu zic ca de maine:) , dupa afisarea baremului din inm 2010. (vezi toată discuția)
Carti admitere magistratura! djems304 djems304 Sunt nou pe acest forum, proaspat absolvent de drept, si m-ar interesa si pe mine ce carti as avea nevoie pentru a invata in vederea sustinerii examenului la ... (vezi toată discuția)