Propunerea legislativă pentru completarea Legii 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale prevede posibilitatea compensării de către primăriile care produc un surplus de energie electrică a facturilor la energie electrică ale consumatorilor vulnerabili.
Conform documentului, compensarea ar urma să fie permisă doar în baza unui regulament local, aprobat prin hotărâre a consiliului local sau județean. Acest regulament va trebui să stabilească criteriile de eligibilitate, valoarea maximă și perioada de aplicare a compensației, procedura de identificare și transmitere a listelor de beneficiari către furnizori, precum și eventualele surse de finanțare complementare.
Consultat de avocatnet.ro cu privire la acest demers, Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie a declarat că ”demersul poate fi considerat cel mult bine intenționat, dar suferă de păcatul imposibilității de a putea fi pus în practică. Aceasta, pentru că durează o lună - cel puțin - pentru ca UAT-urile să își primească banii aferenți surplusului de energie.
Prin urmare, administrațiile locale vor trebui să apeleze la o schemă de compensare clasică, mai ales că acest surplus poate varia de la un anotimp la altul, de exemplu.
În afară de asta, ce facem cu persoanele defavorizate din comunitățile în care acest excedent nu există - asta ar fi o problemă la care propunerea legislativă nu vine cu o soluție”.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie votată de parlament, promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)