MedEx a scris:
Multumesc „un coleg” ! Din pacate gandesc prea mult si nu voi lua examenul cred eu decat daca am norocul sa citesc intamplator spetele pe care le vor da ei si sa le mai si tin minte si sa raspund asa fara prea multa judecata. Desi am citit multa jurisprudenta nu am recunoscut nimic din spete de la examen! De fapt cand citesti multa practica iti raman in minte doar spetele care iti atrag atentia in mod deosebit si cand mai vezi ca unele se contrazic te enervezi si o consideri pe cea recenta ca fiind cea demna de retinut! Ai dreptate contabila putea sta si cu spatele! Fisa asta nu mi-a picat ! Data viitoare daca vor astrele! Poate daca sunt mai atenta si nu mai vizionez si regizez filmul evenimentelor, poate..... cine stie! Pana una alta ma duc in ianuarie la INM ca sa-mi iasa din cap ideea ca stiu si sa pot invata cu sârg pentru toamna! In august abia am facut 55 de puncte, a fost cel mai greu examen pe care l-am dat pana acum! Ma simteam cu capul varza de atata gandit si logica si extrem de obosita!
Iti recomand o scurta pauza, macar de sarbatori. Motivarea negativa (din ambitie) nu e benefica in pregatirea examenului. Singurele capcane din intrebarile date la aceste examene se regasesc in modul de formulare al enuntului, si de aceea acesta trebuie citit cu mare atentie, si de mai multe ori. Eu asa am facut pentru INM si a functionat. De multe ori avem tendinta sa nu citim pana la capat enuntul si sa "completam" restul cu ceea ce creierul nostru isi doreste sa "auda" la sfarsitul unei intrabari, sau isi imagineaza ca finalul din "recunoasteri" partiale ale unor fraze. E ceea ce in psihologie se numeste falsa recunoastere, si se intampla si cand ni se pare ca recunoastem, de exemplu, un om pe strada. Fenomenul se produce pentru ca avem in minte imaginea unui cunoscut, si pentru ca anumite semnalmente se potrivesc cu o persoana intamplatoare din traseul nostru: are aceeasi haina, aceeasi inaltime, aceeasi culoare a parului etc. Mintea potriveste 2 - 3 astfel de caracteristici si pe restul le "potriveste" din memorie. Asa se intampla confuziile. Fenomenul e similar si la enunturile din testele grila. Trebuie acordata atentie mai ales la modul de formulare, nu neaparat la continutul stiintific, care poate uneori e banal de simplu. De exemplu daca intrebarea e formulata cu negatie sau afirmatie, cu excludere sau includere, etc. Aici se pierd puncte, nu la stiinta de carte, unde sunt convins ca ai invatat foarte bine.
PS. Referitor la speta de la examen, nu e vorba ca trebuia "sa iti pice fisa" ca doamna contabil ES a stat cu spatele la "simularea" talhariei de catre cei doi participanti. Autorii grilei nu au avut asta in vedere cand au formalat enuntul, respectiv au considerat ca pozitia lui ES nu conteaza, si deci nu trebuie luata in calcul la incadrarea juridica. De unde rezulta asta?Mie mi se pare evident: simplul fapt ca nu au spus nimic despre pozitia psihologica a acesteia in momentul producerii "violentei". Nu se precizeaza daca a stiut sau nu a stiut, daca a vazut sau nu a vazut, daca s-a temut sau nu!Pe cale de consecinta, concluzia unui candidat la magistratura, si nu a unui om care se transpune in locul contabilei, trebuie sa fie ca din moment ce enuntul nu trateaza aspectul, acesta nu conteaza in alegerea raspunsului.