DAVEGAHAN,saptamana viitoare aflam sigur daca se da sau nu ex direct pe post in martie.Oricum e bine ca te-ai dus la ex pt INM,Iti va fi mai usor de facut materia pt urmatorul concurs.
avand in vedere sistemele din europa cred se va merge pe examen comun....spete vor fi sigur...nu stiu nimic de CEDO, dar tind sa cred ca vor baga si ceva hot. CEDO.
INM va fi de 1 an si pentru cei cu vechime
...si cred ca vor face un compromis dupa absolvirea INM unii vor fi stagiari unii definitivi.
Statele europene au sisteme diferite de recrutare a magistraţilor, fiind situaţii în care candidaţii nu sunt obligaţi să fie absolvenţi ai Facultăţilor de Drept.
Franţa. Recrutarea judecătorilor francezi se face prin intermediul ªcolii Naţionale de Magistratură. Sunt trei modalităţi de admitere la această şcoală, în funcţie de vârstă şi experienţa într-o meserie judiciară, în domeniul public-minimum patru ani sau în privat-minimum opt ani. După admitere, auditorii devin membri ai corpului judiciar şi primesc o remuneraţie pe parcursul celor 36 de luni de studii.
Spania. ªcoala Judiciară a Consiliului General al Puterii Judecătoreşti din Barcelona organizează un examen unic anual, care cuprinde trei etape, fiecare dintre acestea având caracter eliminatoriu. Formarea auditorilor se face în două părţi: prima etapă - teoretică şi practică - pe o durată de 10 luni, iar cea de-a doua etapă se desfăşoară în cadrul instanţelor şi parchetelor şi durează între şase luni şi un an.
Belgia. Comitetul de recrutare din cadrul Înaltului Consiliu al Magistraturii a stabilit trei căi de acces în Magistratură: pentru absolvenţii de drept - examen public de aptitudini, pentru cei care au o experienţă redusă într-o profesie juridică -, iar pentru candidaţii cu experienţă de 15-20 de ani într-o profesie juridică - examinarea orală. Urmează două stagii de pregătire, un an de teorie şi practică, şi între 18 şi 36 de luni în instanţe.
Olanda. Ministerul Justiţiei se ocupă de recrutarea, selecţia şi formarea profesională a magistraţilor candidaţi, prin intermediul a două Comisii. Sunt două modalităţi pentru a deveni magistrat: pentru absolvenţii unei facultăţi de drept - examen, şase ani de cursuri şi formare continuă la locul de muncă - şi pentru avocaţii cu vechime de şase ani -selecţie, judecător stagiar pentru o zi pe săptămână, şi formare cu timp parţial la locul de muncă sub îndrumarea unui judecător.
În Bulgaria, durata pregătirii pentru numirea în fucţia de judecător sau de procuror debutanţi este de şase luni. La sfârşitul acestei perioade, sunt examinaţi oral şi în scris şi au obligaţia să urmeze, pentru a rămâne în profesie pentru încă trei ani, un curs de „calificare profesională" şi de a efectua perioada de stagiu practic în coordonarea unor tutori.
Vi se pare ceva deosebit la noi?
Dar, noi suntem natia care ne lamentam tot timpul!
Acum nu mai merge sa moara si capra vecinului...ci sa moara vecinul ca sa-i fur capra.