Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Inca o speta .
Inculpatul s-a indreptat spre partea vatamata , exercitand asupra acesteia violente in vederea intretinerii unui raport sexual, impotriva vointei ei. Partea vatamata se opune, se lupta cu inculpatul , si in timpul luptei ajung pe balconul care nu asigurat cu parapet , victima cade in gol si decedeaza .
Incadrarea juridica a faptei
isis23 a scris:
Inca o speta .
Inculpatul s-a indreptat spre partea vatamata , exercitand asupra acesteia violente in vederea intretinerii unui raport sexual, impotriva vointei ei. Partea vatamata se opune, se lupta cu inculpatul , si in timpul luptei ajung pe balconul care nu asigurat cu parapet , victima cade in gol si decedeaza .
Incadrarea juridica a faptei
La prima vedere as spune tentativa de viol in concurs cu ucidere din culpa.
{...}In cazul in care inculpatul nu a reusit sa comita violul, care a ramas in faza tentativei, insa s a produs moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa aplicabila este cea prev de 197 (3), iar nu cea care rezulta din rap prev art 21 la art. 197 (3).
{...}
Daca acest rezultat s a produs, nu mai este relevanta forma in care s a realizat activitatea intentionata, ci intreaga activitate infractionala tb raportata, la rezultatul final, moartea sau sinuciderea victimei, care constituie temeiul agravarii raspunderii penale.
La prima vedere si eu am dat aceeasi rezolvare . Apoi am intrebat profesorul de curs ( sunt doar anul III la facultate ) si el a dat aceeasi solutie.
Intre timp , insa m-am intrebat daca legiuitorul nu cumva a avut in vedere cand a incriminat agravanta ( viol care a avut ca urmare moartea victimei ) si forma tentativei la viol , nu numai violul in forma consumata urmata de moartea victimei.
Am gasit ceva regeriri despre aceasta in Toader , care si el retine tot agravanta, chiar daca violul nu a fost consumat