Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
sim05 a scris:
Eu stiu ca se dispune clasarea cand nu exista invinuit in cauza, UP a fost inceputa "in rem" si exista unul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale.
Cazul de la art 10 lit a) e un caz de UP in rem.
Udroiu are niste opinii destul de interewsante cu privire la clasare. Le-am parcurs odata cu ceva vreme in urma dar sincer inca sunt in ceata cu partea asta.
Cat despre versiunea de la c) aceasta e corecta fara nici un dubiu.
Am si eu o grila la civil din Voineag...
Cedentul:
a.daca s-a obligat prin contractul de cesiune sa garanteze solvabilitatea debitorului , legea prezuma ca garantarea priveste atat solvabilitatea actuala, cat si cea viitoare a debitorului
b.raspunde de drept fata de cesionar numai in limitele pretului cesiunii, iar nu in limitele valorii nominale a creantei
c.se poate obliga valabil prin contractul de cesiune sa garanteze solvabilitatea debitorului
Nu cred ca e corecta exprimarea cu privire la faptul ca lit.a a art. 10 e un caz de UP "in rem". Daca se retine cazul prev de art. 10 lit. a se poate dispune scoaterea de sub urmarire penala, daca exista invinuit in cauza sau clasarea daca nu exista invinuit in cauza, dar urmarirea penala a fost dispusa "in rem". De asemenea daca nu s-a inceput urmarirea penala si se constat ca e sit. prev de art. 10 lit a se dispune neinceperea urmaririi penae.
Precizez faptul ca daca in urma efectuarii actelor premergatoare faptuitorul nu e descoperit, dupa 30 zile de la inregistrarea dosarului se dispune inceperea urmaririi penale "in rem". In practica cel mai des se intampla in cazul infractiunilor de furt. sunt dosare in care autorul nu e descoperit pana la prescrierea raspunderii penale si atunci se dispune clasarea pe acest motiv.