avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1116 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
a) si b) Cred ca este a ) pentru ca se da ca situatie premisa procesul penal , care include si faza urmaririi penale.. In aceasta faza se poate dispune clasarea.
Dar la c) ai vrut sa ne incerci cu " inculpatul si invinuitul ":yes:
m-am dezmeticit,,cred,,,,:D....varianta A cred ca este corecta!:)
Patrick_ a scris:

:) Apropos de clasare:

In situatia in care in timpul procesului penal se constata implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale pentru infractiunea cercetata:
a) se poate dispune clasarea
b) se va dispune intotdeauna incetarea UP sau a procesului penal in temeiul art 10 alin 1 lit g)
c) se poate dispune clasarea daca invinuitul sau inculpatul a ramas neidentificat.

Numai a) Insa aceasta daca prescriptia a intrevenit in timpul procesului.
La b)
Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:
g) a intervenit amnistia, prescripţia ori decesul făptuitorului sau, după caz, radierea persoanei juridice atunci când are calitatea de făptuitor;.
Nu se ajunge pana la proces.
La c) textul de lege stabileste existenta a doua conditii cumulative pentru aplicarea clasarii: intervenirea oricarui caz de impiedicare a exercitarii actiunii penale prevazute de lege si inexistenta invinuitului sau a inculpatului in cauza.
Prescriptia nu impiedica exercitarea actiunii penale. Invinuitul poate cere continuarea procesului chiar daca a intrevenit prescriptia.
Este un pic incalcita grila @Patrick. Ce ai vrut sa demonstrezi?
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
Vasile Mihaela, Consilier juridic
m13d a scris:

Patrick_ a scris:

:) Apropos de clasare:

In situatia in care in timpul procesului penal se constata implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale pentru infractiunea cercetata:
a) se poate dispune clasarea
b) se va dispune intotdeauna incetarea UP sau a procesului penal in temeiul art 10 alin 1 lit g)
c) se poate dispune clasarea daca invinuitul sau inculpatul a ramas neidentificat.

Numai a).
La b)
Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:
g) a intervenit amnistia, prescripţia ori decesul făptuitorului sau, după caz, radierea persoanei juridice atunci când are calitatea de făptuitor;.
Nu se ajunge pana la proces.
La c) textul de lege stabileste existenta a doua conditii cumulative pentru aplicarea clasarii: intervenirea oricarui caz de impiedicare a exercitarii actiunii penale prevazute de lege si inexistenta invinuitului sau a inculpatului in cauza.
Prescriptia nu impiedica exercitarea actiunii penale.

Una dintre conditiile clasarii e sa nu existe invinuit in cauza si nu invinuit sau inculpat. O persoana cercetata nu poate fi direct inculpat, fara a fi anterior invinuit. Punerea in miscare a actiunii penale se face numai daca exista inceputa urmarirea penala in personam. Nici nu se poate pune in discutie ca s-ar putea pune in miscare actiunea penala in cazul in care UP este doar in rem.

La intrebarea formulata de Patrik, eu exclud varianta b ca fiind corecta, iar intre a si c, as alege c, daca ar avea varianta propusa de mine, respectiv, se poate dispune clasarea, daca autorul nu a fost identificat.
Asa cred si eu :)
E doar a)

La c) parca era ceva RIL, dar nu mai stiu sigur. In cazul de la c), cand e doar neidentificat, deci nu e "necunoscut" nu se retine clasarea.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)