avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
[ Ai dreptate. E logic sa fie asa, doar ca eu am spus-o exact pe dos. Adica nu se poate dispune clasarea in cazul in care persoana exista, dar este doar neidentificata. In acele cazuri se va dispune incetarea UP cu retinerea prescriptiei raspunderii penale.

Stii sigur ca se retine incetarea?
Daca s-a inceput urmarirea penala in rem, ulterior se cunoaste autorul, dar nu e identificat si intre timp intervine prescriptia, se dispune incetarea UP?!
Eu cred ca incetarea se dispune numai in situatia in care s-a inceput UP fata de o persoana.

sim05 a scris:

[ Ai dreptate. E logic sa fie asa, doar ca eu am spus-o exact pe dos. Adica nu se poate dispune clasarea in cazul in care persoana exista, dar este doar neidentificata. In acele cazuri se va dispune incetarea UP cu retinerea prescriptiei raspunderii penale.

Stii sigur ca se retine incetarea?
Daca s-a inceput urmarirea penala in rem, ulterior se cunoaste autorul, dar nu e identificat si intre timp intervine prescriptia, se dispune incetarea UP?!
Eu cred ca incetarea se dispune numai in situatia in care s-a inceput UP fata de o persoana.

Asa e. Doar la UP in personam e logic sa se poata dispune incetarea.

Ar fi doua probleme aici:
1. Nu am gasit scris nicaieri asta. Stiam ca este acel RIL si il mai caut. Chiar nu mai stiu unde l-am vazut. Prin carti sau pe net :(
2. A doua problema ar fi daca se poate incepe UP in personam chiar daca cel impotriva cui se incepe nu este "identificat" ci doar se cunoaste existenta lui.
Daca se poate, atunci e clar ca se va dispune incetarea. Daca nu, problema e discutabila din punctul de vedere spus de tine. Adica se poate dispune incetarea UP daca avem UP in rem?

Edit:
Cand spun "identificat" ma refer la cunoasterea datelor lui de identificare conform evidentei populatiei - nume, prenume, cnp, adresa, etc.
Daca unul din aceste elemente nu se cunosc, se poate incepe UP in personam?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2011
Patrick_, utilizator
am gasit un comentariu interesant cu privire la clasare:
"Inexistenţa învinuitului, presupune lipsa oricăror date cu privire la persoana care ar fi comis fapta, deci necunoaşterea făptuitorului. Când se ştie că fapta a fost comisă de o persoană, dar aceasta nu a fost încă identificată, nu se poate dispune clasarea cauzei, cercetarea penală urmând a fi continuată până la identificarea făptuitorului[4]. Clasarea cauzei se dispune şi atunci când se constată că fapta este consecinţa unui fenomen al naturii, neprovenind dintr-o acţiune umană. De asemenea, când este rezultatul unei împrejurări neculpabile (o moarte naturală, o vătămare corporală sau moarte cauzată de victimă). Evident clasarea se poate dispune atunci când s-au făcut cercetări în vederea descoperirii autorului faptei, dar nu s-a ajuns la stabilirea identităţii acestuia, nefiind posibilă atunci când în cauză s-a pus în mişcare acţiunea penală, soluţie ce presupune existenţa unui învinuit, devenit inculpat[5].

Concluzionând, inexistenţa învinuitului presupune două ipoteze:

•- urmarea rezultată nu se datorează faptei unei persoane (de exemplu un vânt puternic a distrus o casă);
•-făptuitorul nu este cunoscut;

În raport de ipotezele de mai sus şi momentul soluţionării cauzei este diferit. Astfel, când se constată că urmarea rezultată nu se datorează faptei unei persoane, clasarea poate fi pronunţată de îndată, atunci când autorul nu este cunoscut, numai după epuizarea cercetărilor ce se fac în vederea identificării autorului[6].

Soluţia clasării nu poate fi pronunţată pentru toate cazurile prevăzute de articolul 10 Cod procedură penală. Astfel, cazul prevăzut de articolul 10 lit. g) Cod procedură penală (decesul făptuitorului) presupune existenţa acestuia şi deci imposibilitatea soluţionării prin clasare a cauzei.

În cazurile prevăzute de articolul 10 lit. c), g), h), j) Cod procedură penală, cum pe bună dreptate se subliniază în literatura de specialitate[7] nu se poate da o soluţie de clasare.

În practică există numeroase situaţii în care evidenţa organelor de urmărire penală există cauze cu autori nedescoperiţi (A.N.) şi nu se constată existenţa vreunuia din cauzele prevăzute de articolul 10 Cod procedură penală. În aceste situaţii, nu se poate da soluţia de clasare, cauzele fiind menţinute pe rolul organului de urmărire penală până la descoperirea autorului sau până la intervenirea unei cauze care împiedică exercitarea acţiunii penale.

Clasarea unei cauze poate fi anticipată într-un singur caz, şi anume cel al împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale, neavând corespondent în faza judecăţii, deoarece pentru a se ajunge în această fază, trebuie dispusă trimiterea în judecată a unei persoane."
1000 de grile.... jesus... iti ia 2 saptamani sa le faci pe toate calumea... In 2 sapt ai repetat tot penalul si procedura...
Patrick_ a scris:
Edit:
Cand spun "identificat" ma refer la cunoasterea datelor lui de identificare conform evidentei populatiei - nume, prenume, cnp, adresa, etc.
Daca unul din aceste elemente nu se cunosc, se poate incepe UP in personam?

Sigur ca in practica te poti intalni cu astfel de situatii, adica sa ai autorul dar el sa nu aiba acte de identificare, insa in acelasi timp organele de politie au obligatia ca in momentul in care descopera persoane a caror identitate nu poate fi stabilita sa le prezinte la organele competente pentru a li se intocmi actele necesare. Cu atat mai mult in situatia in care exista un dosar penal cu un astfel de autor. Nu cred ca e o graba sa se inceapa UP inainte de a se intocmi actele de identitate, insa daca se impune retinerea, oare cum se procedeaza? Retii persoana fara a avea date de identificare?

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)