Patrick_ a scris:
Distinctia intre 15 - 16 si 16 - 18 nu are nici un temei legal. Ai gasit undeva asta?
Daca victima are intre 15 - 18 si i se promite casatorie (caz particular de promisune), dar nu sunt indeplinite si celelalte conditii ale seductiei, se aplica 198 alin 3, aflandune in cazul general de incriminare a promiunii de "foloase" de orice fel.
Este si cazul din grila.
E ceva gresit in rationamenul acesta?
Si eu cred ca promisiunea sau oferirea e cam acelasi lucru.
Cat priveste distinctia intre 15-16 ani si 16-18, am plecat de la aceeasi idee ca si issis. Conform modificarilor dispensa de casatorie nu se mai acorda si de la 15 ani, ci numai de la 16. Astfel, daca minora are 15 ani, nu se poate materializa promisiunea de casatorie si de aceea cred ca se poate retine 198, alin. 3, daca nu se poate dovedi ca autorul e de rea-credinta. Se poate dovedi ca ar fi de rea-credinta, spre exemplu, prin martori.
Da interpretarea de la pct. 2 e fortata, trebuie luate in calcul mai multe elemente.
La speta lui Udroiu nu cred ca sunt suficiente elemente pentru a putea face o incadrare corecta.
Am incercat sa imi argumentez de ce ar fi acela raspunsul corect, daca acela e?!