Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Cat priveste distinctia intre 15-16 ani si 16-18, am plecat de la aceeasi idee ca si issis. Conform modificarilor dispensa de casatorie nu se mai acorda si de la 15 ani, ci numai de la 16. Astfel, daca minora are 15 ani, nu se poate materializa promisiunea de casatorie si de aceea cred ca se poate retine 198, alin. 3, daca nu se poate dovedi ca autorul e de rea-credinta. Se poate dovedi ca ar fi de rea-credinta, spre exemplu, prin martori.
alexandra grecu a scris:
@ Patrick - la 198 aalin 3 lat obiectivă constă în "oferirea sau darea " de bani ori alte foloase şi nu "promisiunea sau darea" ...sau cumva oferirea include şi promisiunea si în acest sens ar putea fi 198... ,oricum mi se pare mult prea forţată interpretarea
"Oferirea" in general include "promisiunea" pentru ca presupune cva mai mult decat aceasta.
Deci ar fi normal ca "promisiunea de casatorie" sa nu constiutuie "oferire".
Dar se pare ca daca e sa ne luam dupa grla aceasta, interpretarea lui Udroiu este ca se asimileaza "promisiunea" cu "oferirea" in acest caz.
sim05 a scris:
Cat priveste distinctia intre 15-16 ani si 16-18, am plecat de la aceeasi idee ca si issis. Conform modificarilor dispensa de casatorie nu se mai acorda si de la 15 ani, ci numai de la 16. Astfel, daca minora are 15 ani, nu se poate materializa promisiunea de casatorie si de aceea cred ca se poate retine 198, alin. 3, daca nu se poate dovedi ca autorul e de rea-credinta. Se poate dovedi ca ar fi de rea-credinta, spre exemplu, prin martori.
Necunoasterea sau cunoasterea legii civile nu are nici o relevanta in retinerea unei infractiuni sau a unei circumstante penale.
Deci nu cred ca are rost sa luam in calcul codul familiei.
Tot ce conteaza sunt numai distinctile intre 15 - 18.
Parerea mea.