Patrick_ a scris:
sim05 a scris:
Cat priveste distinctia intre 15-16 ani si 16-18, am plecat de la aceeasi idee ca si issis. Conform modificarilor dispensa de casatorie nu se mai acorda si de la 15 ani, ci numai de la 16. Astfel, daca minora are 15 ani, nu se poate materializa promisiunea de casatorie si de aceea cred ca se poate retine 198, alin. 3, daca nu se poate dovedi ca autorul e de rea-credinta. Se poate dovedi ca ar fi de rea-credinta, spre exemplu, prin martori.
Necunoasterea sau cunoasterea legii civile nu are nici o relevanta in retinerea unei infractiuni sau a unei circumstante penale.
Deci nu cred ca are rost sa luam in calcul codul familiei.
Tot ce conteaza sunt numai distinctile intre 15 - 18.
Parerea mea.
Nu avem cum sa nu ne raportam la Codul familiei. Distinctia din legea penala a plecat tocmai de la faptul ca o minora se putea casatori cu dispensa inclusiv de la 15 ani. Dupa modificarea din Codul familiei, nu s-a modificat insa si textul legal de la seductie.
De aceea am considerat ca daca i se promite unei minore de 15 ani ca va fi luata in casatorie, fara a se putea stabili reaua-credinta a faptuitorului se poate considera ca e fapta prev. de 198, alin. 3.
Chiar daca invoca faptul ca nu cunoaste legea civila, promisiunea de casatorie trebuie sa fie materializata si cand va vrea sa se casatoreasca va afkla ca nu poate. Promisiunea de casatorie trebuie sa fie la o data relativ scurta dupa raportul sexual si nu o promisiune ca se va casatori cu ea dupa 2, 3 ani, pentru ca daca ar exista o astfel de promisiune s-ar putea considera ca e de rea-intentie.