avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
sim05 a scris:

Cat priveste distinctia intre 15-16 ani si 16-18, am plecat de la aceeasi idee ca si issis. Conform modificarilor dispensa de casatorie nu se mai acorda si de la 15 ani, ci numai de la 16. Astfel, daca minora are 15 ani, nu se poate materializa promisiunea de casatorie si de aceea cred ca se poate retine 198, alin. 3, daca nu se poate dovedi ca autorul e de rea-credinta. Se poate dovedi ca ar fi de rea-credinta, spre exemplu, prin martori.

Necunoasterea sau cunoasterea legii civile nu are nici o relevanta in retinerea unei infractiuni sau a unei circumstante penale.
Deci nu cred ca are rost sa luam in calcul codul familiei.
Tot ce conteaza sunt numai distinctile intre 15 - 18.
Parerea mea.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
Patrick_, utilizator
mie mi se pare că in aceasta acceptiune a lui Udroiu seductia ar trebui scoasa din cod
Patrick_ a scris:

alexandra grecu a scris:

@ Patrick - la 198 aalin 3 lat obiectivă constă în "oferirea sau darea " de bani ori alte foloase şi nu "promisiunea sau darea" ...sau cumva oferirea include şi promisiunea si în acest sens ar putea fi 198... ,oricum mi se pare mult prea forţată interpretarea

"Oferirea" in general include "promisiunea" pentru ca presupune cva mai mult decat aceasta.
Deci ar fi normal ca "promisiunea de casatorie" sa nu constiutuie "oferire".
Dar se pare ca daca e sa ne luam dupa grla aceasta, interpretarea lui Udroiu este ca se asimileaza "promisiunea" cu "oferirea" in acest caz.

Patrick, de la promisiune pana la oferire exista o cale, si nu deloc neglijabila, iar cum art. 198(3) are in vedere darea sau oferirea de bani sau alte foloase mi se pare impropriu sa echivalezi niste termeni intre care exista o diferenta substantiala.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
rino83, utilizator
va urmaresc de ceva timp cu mult interes, dar acum, va rog spuneti-mi, voi dupa ce autori invatati la procedura civila?

...stiu, m-am trezit si eu acum :D
Patrick_ a scris:

sim05 a scris:

Cat priveste distinctia intre 15-16 ani si 16-18, am plecat de la aceeasi idee ca si issis. Conform modificarilor dispensa de casatorie nu se mai acorda si de la 15 ani, ci numai de la 16. Astfel, daca minora are 15 ani, nu se poate materializa promisiunea de casatorie si de aceea cred ca se poate retine 198, alin. 3, daca nu se poate dovedi ca autorul e de rea-credinta. Se poate dovedi ca ar fi de rea-credinta, spre exemplu, prin martori.

Necunoasterea sau cunoasterea legii civile nu are nici o relevanta in retinerea unei infractiuni sau a unei circumstante penale.
Deci nu cred ca are rost sa luam in calcul codul familiei.
Tot ce conteaza sunt numai distinctile intre 15 - 18.
Parerea mea.

Nu avem cum sa nu ne raportam la Codul familiei. Distinctia din legea penala a plecat tocmai de la faptul ca o minora se putea casatori cu dispensa inclusiv de la 15 ani. Dupa modificarea din Codul familiei, nu s-a modificat insa si textul legal de la seductie.
De aceea am considerat ca daca i se promite unei minore de 15 ani ca va fi luata in casatorie, fara a se putea stabili reaua-credinta a faptuitorului se poate considera ca e fapta prev. de 198, alin. 3.
Chiar daca invoca faptul ca nu cunoaste legea civila, promisiunea de casatorie trebuie sa fie materializata si cand va vrea sa se casatoreasca va afkla ca nu poate. Promisiunea de casatorie trebuie sa fie la o data relativ scurta dupa raportul sexual si nu o promisiune ca se va casatori cu ea dupa 2, 3 ani, pentru ca daca ar exista o astfel de promisiune s-ar putea considera ca e de rea-intentie.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)