avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
alexandra grecu a scris:

Da, simo5 , si in speta respectiva victima are 15 ani si i se fac promisiuni de casatorie; dacă stie că e căsătorit nu este infractiune dacă nu stie e seductie Unde e 198alin 3?

Speta nu specifica daca faptuitorul cu rea-credinta nu si-a respectat promisiunea.

Daca exista promisiuni de casatorie, se poate considera ca exista promisiunea unui "folos" , intrucat victima are 15 ani.
daca avea 17 ani si din enuntul spetei nu reiesea reaua intentie, atunci nu era infractiune. cred

sim05 a scri:
Speta nu specifica daca faptuitorul cu rea-credinta nu si-a respectat promisiunea.

Daca exista promisiuni de casatorie, se poate considera ca exista promisiunea unui "folos" , intrucat victima are 15 ani.
daca avea 17 ani si din enuntul spetei nu reiesea reaua intentie, atunci nu era infractiune,cred

dar, legea penala nu face distinctie intre minora de 17 ani si cea de 15 ani prin urmare solutia tb sa fie aceeasi ; eu cred ca raspunsul la grila e o "fantezie "a lui Udroiu
Am intors si eu pe toate partile grila asta si tot seductie imi da...Chiar si Udroiu zice ca subiectul pasiv la infr de seductie tb sa fie o minora cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani,necasatorita.Mai devreme,cineva invoca o speta din Streteanu de la concursul de calificari;vezi ca e vorba de o minora care are varsta sub 15 ani
In ceea ce priveste infractiunile privitoare la viata sexuala, legea penala face o singura distinctie in legatura cu varsta victimei minore: pana la 15 ani si intre 15 si 18 ani.

Deci nu are relevanta daca are 15 sau 17.

Pe de alta parte, daca suntem in intervalul 15 - 18, si actul sexual e consimtit de parti, putem sa avem act sexual cu un minor, sau seductie, sau sa nu avem infractiune.

In cazul in care actul sexual este determinat de "promisiunea sau darea" de bani sau alte foloase, avem act sexual cu un minor art 198 alin 3.

In acest din urma context, daca promisiunea este cea de casatorie si ea nu este respectata cu rea credinta avem seductie.

Deci, se pare ca Udroiu, vede infractiunea de seductie ca pe o incriminare speciala a celei de la 198 alin 3, iar daca conditiile speciale impuse de 199 nu sunt indeplinite se va retine 198 alin 3, ca si prevedere generala.

Asta avand in vedere faptul ca "foloasele" de la 198 pot fi de orice natura.

1. Daca exista promisiuni de casatorie, victima are peste 15 ani, autorul e de rea intentie, nu-si respecta promisiunea de casatorie, e seductie.
2. Daca exista promisiuni de casatorie, victima are intre 15-16 ani, si nu se poate stabili daca autorul e de rea-credinta sau nu, spre exemplu poate declara ca asteapta ca fata sa implineasca varsta legala pentru casatorie, cred ca se poate considera ca e oferirea unui folos si se poate retine 198, alin. 3.
3. Daca exista promisiuni de casatorie, victima are intre 16-18 ani si faptuitorul nu e de rea-credinta nu e nici o infractiune.
4. Daca nu exista promisiuni de casatorie si victima are peste 15 ani, nu e nici o infractiune, daca nu exista vreo circumstanta precizata la art. 198.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)