avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Eu stiu ca retinerea circumstantei agravante in sarcina paritcipantilor e conditionata de imprejurarea ca si autorului sa ii fie imputabila fapta savarsita in forma agravanta. Eu nu stiu vreo situatie in care instigatorul sau complicele sa raspunda pt forma agravanta a infractiunii, iar autorul pt forma tip...doar la pruncucidere, instigatorul va raspunde pt omor calificat, asta pt ca legiuitorul a inteles sa atenueze raspunderea mamei care isi omoara copilul in conditiile starii de tulburare pricinuita de nastere.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
rino83, utilizator
Patrick_ a scris:

isis23 a scris:

Pentru ca sistemul parificarii pedepselor , nu ar permite acest lucru. Participantii vor avea incadrarea juridica a faptei autorului.

Unde ai gasit regula asta?
Eu stiu ca parificarea pedepsei e una si incadrarea faptei e alta.

Mitrache , pag.329 " codul penal roman a consacrat sistemul parificarii pedepselor , adica toti participantii vor fi sanctionati cu pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea comisa de autor
Da se are in vedere infractiunea comisa de autor....In cazul nostru , fapta este omorul si discutia este pentru ce varianta a omorului va raspunde autorul si instigatorul.
Oricum mi se pare injust ca instigatorul sa raspunda doar de omor simplu , pentru ca autorul nu are aceasta calitate. De altfel ar fi si imposibil .
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
isis23, utilizator
Dar Rino, care ar fi ratiunea ca doar prin faptul ca autorul nu are calitatea ceruta de lege, sa nu raspunda nici instigatorul care area cea calitate?
Mie nu mi se pare nici logic, nici echitabil si nici nu stiu vreun text de lege care sa prevada asa ceva.

Adica daca in privinta instigatorului se poate retineo agravanta personala de ce sa nu se retina aceasta doar datorita lipsei de calitate a autorului.

In fond participatia improprie ce e? Nu e oarecum acelasi lucru? De ce nu ar fi la fel si in cazul circumstantelor personale?

isis23 a scris:

Intrebare :
Cazul avocatului de la Brasov care si-a comandat moartea sotiei. Incadrarea lui juridica a fost instigare la omor calificat.
Se poate lua in considerare imprejurarea ca victima era sotia instigatorului ( pentru omor calificat ) in conditiile in care autorul faptei , evident ca nu era sot dar nici ruda apropiata cu victima.
Pe scurt se poate retine aceasta agravanta numai pentru instigator , cand autorul nu are calitatea ceruta in norma de incriminare?

autorul a savarsit omorul cu premeditare, din interes material - imprejurari prev.la art.175 lit.a) si b)
sotul victimei "care si-a comandat moartea sotiei" va raspunde pentru instigare calificata la infractiunea de omor calificat datorita mijloacelor folosite.
isis23 a scris:

Excludem toate celelalte circumstante care ar putea fi incidente la omor , ca sa nu le amestecam. Avem in vedere , doar cea asupra sotului . In cazul asta , incadrarea ar fi :
Autorul care nu are calitateade sot = autor al infractiunii de omor simplu ?
Instigatorul care are calitatea de sot = instigator al infractiunii de omor calificat ?
sau nu ?
Pentru ca sistemul parificarii pedepselor , nu ar permite acest lucru. Participantii vor avea incadrarea juridica a faptei autorului.
Cum este ?

mergând cu rationamentul mai departe considerând că autorul este alienat mintal iresponsabil penal, deci nu săvârseste fapta nici cu premeditare si nici din interes material,ci pur si simplu sotul îi dă o armă şi-l trimite pe nebun să-i omoare soţia , nu cred că este instigare la omor simplu ci la omor calificat după calitatea instigatorului

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)