avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Vezi aici sunt de acord, actiunea în repetitiune (restituire) este o actiune patrimoniala, prescriptibila în termenul general de prescriptie extinctiva de 3 ani, termen care începe sa curga din momentul în care solvensul a cunoscut, sau trebuia sa cunoasca faptul ca plata era nedatorata.
Daca obiectul platii a fost un bun individual determinat, actiunea are caracterul unei actiuni în revendicare care este, în principiu, imprescriptibila.
Parerea mea - insa de aici nu putem trage concluzia ca actiunea in restituirea platii nedatorate este imprescriptibila.
Sunt lucruri distincte.
vorbeam de spete reale cand x isi intemeiaza cererea pe un temei (revendicare/imprescriptibila)iar partea adversa se apara pe alt temei (restituirea PLN/ prescriptibila , unde cere sa se constate indeplinite conditiile C.Civ referitoare la prescriptibilitate).
spui... ca actiunea in revendicare ar fi prescriptibila(indiferent de mobil sau imobil)? arata/mi un text de lege in C.Civ... eu am lucrat cu ele dar oricat m/am straduit nu am gasit(da...da ...doctrina controversata, dar cum ii spui justitiabilului ca actiune lui este respinsa ca prescrisa, fara sa/i si argumentezi...nu te va crede va spune ca partea adversa a dat mai mult...vezi diferenta intre teorie si practica....nu crede nimic pe cuvant ... ci bazeaza/te pe texte de lege...daca vrei mai multe "tampenii" din practica spune/mi ...
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
ContSters211777, utilizator
raspunsul la speta
cu infractiunea contiuna il ofera RIL 1/ 1987
catapop a scris:

raspunsul la speta
cu infractiunea contiuna il ofera RIL 1/ 1987
scuze @catapot@ nu am urmarit....ce/i cu RIL 1/1987?
Iar eu ti-am raspuns daca obiectul platii il constituie un bun determinat atunci actiunea are caracter de revendicare si se considera imprescriptibila.
Insa noi trebuie s ne limitam la faptul ca actiunea in restituire este prescriptibila in 3 ani.
Aici este diferenta intre un practician si un aspirant INM noi mergem pe doctrina caci este relevanta in cazul grilelor date la examen.
Mai mult parerile controversate nu fac obiect al examinarii daca s-ar intampla rezultatul ar fi anularea intrabarii.
De aceea sunt de acord cu tine intr-o anumita masura. Da, in practica ca si judecator voi aplica conceptia mea, dar ca sa ajung judecator trebuie sa plec urechea la parerea majoritara din doctrina si nu din practica.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)