avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
oti a scris:

prima inlatura rasp penala,prod ef ca si prescrip.rasp penale si a doua inlatura executarea pedepsei ,amnist postcond produce ef pt viitor

Asa "ca la carte" stiu si eu. :)

Problema e ca nu inteleg de exemplu la amnistia antecondamnatorie, care anume efecte se produc retroactiv.
Dispare starea de recidiva care a fost retinuta, termenul de reabilitare nu este intrerupt, etc?

De fapt care este diferenta (din punct de vedere practic) intre cauza de inlaturare a raspunderii penale si cauza de nepedepsire.

In afara de retinerea in primul caz a starii de recidiva sau pluralitate intermediara, mai este ceva?
oti a scris:

intotdeauna unde sunt diferenta doar de nuanta/semantica e loc de "creatie" si "originalitate" . totul depinde de fapt de acel cuvant "determinare" sisensul folosit de legiuitor

In cazul acesta chiar nu cred ca se pot face confuzii.
Daca un cuvant are doaua sensuri, de ce sa-i limitam intelesul doar la unul din ele in interpretarea normei?
Daca legiuitorul vroia sa se inteleaga doar determinarea in sensul de ai sadi vointa de a savarsi o fapta, cred ca ar fi gasit o alta expresie.
Pe de alta parte, daca ar fi doar acel sens al cuvantului, s-ar ingradi foarte mult cazurile de instigare in participatie improprie.
ma rog ca sens specialitate din dex, iar nu ca vb tranzitoriu care inseamna alt ceva ( nu stau aici si acum sa fac gramatica lb romane ) se retine a determina pe cineve sa faca ceva, oricum cred ca este o mare aberatie sustinuta de dl Udroiu fara a o motiva in nici un sens.
damy a scris:

ma rog ca sens specialitate din dex, iar nu ca vb tranzitoriu care inseamna alt ceva ( nu stau aici si acum sa fac gramatica lb romane ) se retine a determina pe cineve sa faca ceva, oricum cred ca este o mare aberatie sustinuta de dl Udroiu fara a o motiva in nici un sens.

Voi cauta ceva decizii ale instantele mai de dinainte de Udroiu.
Serios ca nu cred ca el a introdus sensul acesta in cazul instigarii.
Ceilalti doctrinari retin doar sensul de determnare "morala". Parca totusi e prea mare limitarea sesnsului acestui cuvant.
Poti determina pe cineva si prin constrangere, si prin corupere si prin alte metode.

Apropos de constrangere:
In cazul grilei cu cel care cade impins finnd de altul si provoaca o vatamare s-ar putea retine constrangerea fizica in privinta celui care cade si provoaca vatamarea. Dar cel care-l constrange de ar putea sa raspunda? Totusi nu el "determina" savarsirea vatamarii?
Patrick_ a scris:

Dispare starea de recidiva care a fost retinuta, termenul de reabilitare nu este intrerupt, etc? Care termen de reabilitare dragul meu daca procesul penal inceteaza ?

De fapt care este diferenta (din punct de vedere practic) intre cauza de inlaturare a raspunderii penale si cauza de nepedepsire. Practic ? e diferenta de litere la art 10 :D

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)