avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Despre termenul de "instigare" sunt de acord cu sensul dat de tine.
Dar ce solutie ar putea fi data in aceste cazuri?

Crezi ca ar fi echitabil sa se considere persoana care savarseste direct fapta doar un simplu instrument?
Acest lucru se admite doar in cazuri speciale cu privire la animale (de exemplu un caine dresat), dar in cazul unei persoane nu cred ca se poate retine varianta asta.

De asta cred ca e o varianta acceptabila cea cu retinerea instigarii, mai ales ca avem cuvantul "determinare" in definitia legala a insigarii, care are acel inteles.

In fond, cum s-ar putea combate o decizie a unei instante care ar retine instigarea in cazul din acea grila? DIn punct de vedre legal, nu incalca nici o prevedere.
Iar opiniile din doctrina nu pot face parte din motivarea unei decizii judecatoresti.

Oricum ar fi bine ca in noul cod penal sa fie prevazuta mai clar aceasta distinctie cu privire la instigare.
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2011
Patrick_, utilizator
Patrick_ a scris:
[Practic, amnistia postcondamnatorie are aceleasi efecte cu gratierea?

-o pedeapsa gratiata e ca si o pedeapsa executata : gratierea nu are efecte asupra pedepselor complementare (decat daca actul de gratiere prevede altfel)
-o infractiune amnistiata nu va fi prim termen in caz de recidiva ,dar una gratiata da
-gratierea poate fi partiala
-o condamnare pt o infr amnistiata nu va putea fi impediment la dispunerea suspend cond
si mai sunt ...

raspuns grile 221 b
290 a si b
oti, utilizator
damy a scris:
Nu cred ca ideea de a raspunde direct pentru fapta si considerarea persoanei interpuse doar ca simplu "instrument" al infractiunii este mai echitabila.
In fond, acel "instrument" poate totusi avea o contributie personala mai mare sau mai mica, in functie de situatia concreta la producerea efectelor.

In legatura cu problema aceasta sunt si eu de acord cu Udroiu si chiar sunt curios daca este singurul . Cred ca este totusi o solutie echitabila si nu vad ce neajunsuri ar avea.

asta spuneam si eu, pedeapsa oricum va fi aceeasi
oti a scris:

[
raspuns grile 221 b
290 a si b

Rasounsurile corecte sunt:
221. - b
290. - c

La 221, care e diferenta intre pers juridica si fizica in aces caz?
La 290 nu inteleg deloc de ce e c.
Patrick_ a scris:

oti a scris:

[
raspuns grile 221 b
290 a si b

Rasounsurile corecte sunt:
221. - b
290. - c

La 221, care e diferenta intre pers juridica si fizica in aces caz?
La 290 nu inteleg deloc de ce e c.

Interzicerea de a se afla in anumite localitati e singura masura de siguranta care se poate dispune impotriva "infractorului condamnat la pedeapsa inchisorii de catre instanta" (citat din Udroiu)
E clar ca la el d.p.d.v. juridic infractorul nu poate fi faptuitor, invinuit sau inculpat.

Si masura interdictiei de a reveni in locuinta familiei o perioada determ. se poate dispune numai fata de condamnat.
sim05, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)