avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
damy a scris:

se va violarea de domiciliu va fi absorbita doar daca furtul nu poate fi comis altfel, decat violand si domiciliul , absortia este necesara. de exemplu dc A merge in vizita la B si in timp ce acesta este plecat la baie forteaza un sertar inchis cu cheia si sustrage o suma de bani se va retine doar furt prin efractie nu si violare de domiciliu.

Da damy, insa Udroiu zice ca se retine concurs intre violare de domiciliu si furt calificat prin efractie.
Eu cred ca a plecat de la RIL-ul 31/2007, unde s-a stabilit ca talharia simpla sau calificata (lit.c, alin. 2) sunt in concurs cu violarea de domiciliu.
E clar ca se refera la situatiile in care e posibila si violarea de domiciliu, adica o talharie intr-o locuinta, incapere, curte sau loc imprejmuit.
In 2005 ICCJ a dat o decizie de indrumare, conform careia s-ar retine numai talharie si nu si violare de domiciliu, iar prin RIL a stabilit contrariul.
Faptuitorul, cu intetia de a ucide victima, o impusca pe aceasta cu o arma de foc, iar apoi avand convingerea ca aceasta este decedata, o arunca intr-un rau cu intentia de a scapa de cadavru. Daca victima moare ulterior impuscarii prin inec, faptuitorul va raspunde de:
a) Omor simplu
b) Omor calificat
c) Tentativa la omor in concurs cu omor din culpa.
Patrick_ a scris:

damy a scris:

se va violarea de domiciliu va fi absorbita doar daca furtul nu poate fi comis altfel, decat violand si domiciliul , absortia este necesara. de exemplu dc A merge in vizita la B si in timp ce acesta este plecat la baie forteaza un sertar inchis cu cheia si sustrage o suma de bani se va retine doar furt prin efractie nu si violare de domiciliu.

Exact.
Se poate retine furt calificat prin efractie in concurs cu violarea de domiciliu sau fara violare de domiciliu, In functie de modul de patrundere si de faptul ca spatiul in care se patrunde este locuinta sau nu.

In caazul talhariei, avem acel RIL, care spune ca se va retine concursul indiferent de modalitatea de patrundere.

Eu am inteles totul in felul urmator si voi explica prin raportare la o spetza :

Daca faptuitorul a intrat in curtea victimei pe poarta descuiata in scopul comiterii unui furt realizat prin efractia ulerioara a incuietorii pivnitei si sustragerea bunurilor din pivnita, se va retine concursul intre violarea de domiciliu si furt calificat (savarsit prin efractie)...in schimb, daca faptuitorul patrunde in curtea imobilului prin efractia incuietorii portii de intrare si apoi sustrage bunurile din pivnita, a carei usa era deschisa, se va retine doar forma calificata a furtului, violarea dedomiciliu fiind absorbita in continutul acesteia(prin vointa legiuitorului).
Deci, ca sa sintetizez, esentiala pt a face distinctia intre furt calificat si concurs (furt calificat + violare de domicliu) este modalitatea in care se patrunde in domiciliul victimei, doar raportandu-ne la aceasta putem face o incadrare corecta.
damy a scris:

la talharie trebuie atentie ca modalitatiile de comitere prevazute de forma agravanta a trahariei nu sunt identice cu cele de la violare de domiciliu, Prin urmare se poate imagina o ipoteza in care sa se retina concurs intre violare de domiciliu si talharie.

Bineinteles, insa RIL-ul e clar se retine in concurs in orice situatie, ceea ce mie nu mi se pare normal.
Adica daca intra in curte, prin efractie si savarseste talharia in locuinta mi se pare normal sa se retina concurs, dar daca intra prin efractie in apartament de ce se mai retine concurs?!
Raspuns: pt. ca asa a stabilit ICCJ
Modificari in Regulamentul privind concursul de admitere:
[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)