Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Vizavi de avizul "psihologic", l-am obtinut, ca multi alti colegi de la spitalul universitar....
Examinarea a durat 1ora si a rezultat intr-o adeverinta pe care scrie (citez din memorie, caci deja m-am inscris) " nu prezinta deficiente psiho- ..(...). Apt Psihologic. Spre a servi la examen INM".
isis23 a scris:
Ghe. Beleiu propune de lege ferenda , nulitatea relativa datorita interesului individual . De aceea am spus ca depinde ce autor a formulat grila .:)
De lege ferenda inseamna un fel de "propunere" a autorului de care ar vrea sa se tina seama de catre legiuitor.
Deocamdata lipsa totala a consimtamantului inseamna nulitate absoluta.
Apropos: cum e tratata problema in noul cod civil?
Lipsa totala a consimtamantului nu va putea fi niciodata sanctionata decat cu nulitatea absoluta. :)
Eroarea asupra naturii actului juridic sau asupra obiectului actului se mai poate discuta daca se sanctioneaza cu nulitate relativa sau absouta, dar lipsa consimamantului nu cred.
Adica daca eu nu vreau sa inchei un act juridic bilateral cu tine, acesta nu isi va produce efectele indiferent daca cineva invoca sau nu nulitatea relativa. Acesta nu va putea sa-si produca nici un efect in lipsa totala o consimtamantului partilor.
A nu se confunda eroarea asupra naturii conractului (error in negotio), care este asimilata in actuala legislatie cu o lipsa a consimtamantului, cu lipsa totala a acestuia, care nu presupune nici o eroare, ci pur si simplu partile nu isi dau consimtamantul la incheierea unui act.
Este aplicabilă sancţiunea nulităţii absolute:
a) în cazul absenţei totale a consimţământului;
b) în cazul nerespectării condiţiilor de validitate a
cauzei;
c) în cazul fraudei la lege.