avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Legat de lipsa totala a consimtamantului si eu sunt de aceeasi parere cu tine Patrik. (Daca nu aduce cineva argumente care sa ma convinga de contrariu :) ).
La ceea ce ai precizat tu isis, chiar daca e in viitorul cod (eu cred ca e valabil si acum) nu e vb de lipsa totala a consimtamantului, exista consimtamant insa in acelasi timp acesta e lovit de un viciu si anume eroarea.

Am verificat in cursul lui Boroi. El considera ca lipsa totala a consimtamantului e sanctionata cu nul absoluta.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
sim05, utilizator
Nu stiu daca am intervenit tarziu in discutie si sunt aspecte care imi scapa.
[ link extern ]
m13d a scris:

Nu stiu daca am intervenit tarziu in discutie si sunt aspecte care imi scapa.
[ link extern ]

Discernamantul nu e totuna cu consimtamantul.
Consimtamantul e o conditie de fond pt valabilitatea actului juridic.
Citeste un pic mai jos.

Lipsa totală a consimţământului, cum este eroarea obstacol, constituie o cauză ce atrage nulitatea absolută a actului juridic, deoarece o parte crede că încheie un anumit act juridic, iar cealaltă parte are credinţa greşită că încheie un alt act juridic.

Depinzand de faptul daca lipsa consimtamant se datoreaza unui viciu (eroare obstacl) la incheierea unui act juridic sau altei cauze.
Edit: nu cred ca poate lipsi discernamantul fara sa lipseasca consimtamantul.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
Vasile Mihaela, Consilier juridic
Me_Sama a scris:

Hello!
Va rog frumos, imi puteti spune ce acte v-au trebuit pentru eliberarea certificatelor de cazier fiscal si judiciar? Si in cat timp au fost eliberate?

certif. fiscal: chitanta ( taxa ) de 20 lei; copie buletin/carte de indentitate si cererea pe care o obtii de la ei; se elibereaza pe loc;
certif. cazier judiciar: chit. de 10 lei, timbru fiscal de 2 lei si cerere de la ei.
Ambele taxe se platesc la trezorerie; dupa caz, se elibereaza pe loc sau dupa 2-3 zile.

Beleiu zice asa, citez:
Atrag nulitatea absoluta a actului juridic civil urmatoarele cauze:
- ........
- lipsa totala a consimtamantului, cum este si cazul erorii-obstacol (error in negotio si error in corpore); aceasta este solutia acceptata, in general, atat in doctrina, cat si in practica judiciara, de lege lata
si citeaza in acest sens o decizie a TS din 1988/1989, in Dreptul nr 7/1990, p.66, in care se precizeaza: "Consimtamantul este unul din elementele esentiale ale oricarui act juridic si exprima vointa persoanei la incheierea actului. Lipsa cu desavarsire a consimtamantului face ca actul astfel incheiat sa fie sanctionat cu nulitate absoluta. Lipsa discernamantului in exprimarea vointei releva insa nu inexistenta consimtamantului ci un simplu viciu al acestuia deoarece, in acest caz, consimtamantul exista; de ex in caz de incapacitate naturala, sa zicem cazurile de betie, hipnoza etc., deci, in drept, persoana este capabila (are discernamant), dar, in fapt, ea este lipsita temporar de discernamant. Ne aflam deci in fata unui viciu de consimtamant, care nu atrage decat nulitatea relativa a actului, sanctiunea nulitatii fiind edictata, de data aceasta, in vederea protejarii persoanei interesate".

Atrag nulitatea relativa a actului juridic civil urmatoarele cauze:
- viciile de consimtamant: eroarea, dolul, violenta si leziunea;
- lipsa discernamantului in momentul incheierii actului juridic civil;
- .......

Iar Boroi in ultimul sau curs zice, citez: " Tocmai datorita faptului ca eroarea obstacol echivaleaza cu lipsa consimtamantului, sanctiunea care intervine in cazul erorii obstacol, in ambele sale forme, este nulitatea absoluta a actului juridic, deoarece aceasta este sanctiunea lipsei totale a consimtamantului."
Deci eroarea obstacol este mai mult decat un viciu de consimtamant, este lipsa de consimtamant si este firesc sa intervina aceeasi sanctiune.

Iata si niste grile din cursului d-lui prof. Boroi:

1. In cazul erorii obstacol:
a) sanctiunea aplicabila este nulitatea relativa a actului juridic;
b) este vorba fie despre error in negotium, fie despre error in substantiam:
c) se constata lipsa totala a consimtamantului.

2. Intervine nulitatea absoluta in cazul:
a) neacceptarii ofertei de catre destinatarul acesteia;
b) lipsei totale a consimtamantului;
c) erorii asupra calitatilor substantiale ale obiectului actului juridic.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2011
Ayaz, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)