Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
isis23 a scris:
lucutel a scris:
tot Boroi:
Eroare asupra calitatilor esentiale ale obiectului:
a) constituie o cauza falsa
b)constituie o lipsa de cauza
c) atrage sanctiunea nulitatii relative
c) corect
a) si b) nu cred ca sunt adevarate pentru ca suntem in prezenta unui viciu de consimtamant , si nu de lipsa cauza sau cauza falsa
Si eu am aceeasi parere. Sunteti singuri ca raspunsul corect a a) si c)?
Eroarea asupra calitatii obiectului e una si eroarea asupra cauzei, sau cauza falsa e alta. Eu asa stiu. #-o
In primul caz avem o reprezentare eronata aspra calitatii substantei obiectului actului juridic, iar in cazul al doilea reprezentarea eronata cade asupra cauzei mediate.
Ambele cazuri presupun nulitate relativa, dar ele nu sunt identice.
Unde spune Boroi ca avem cauza falsa in cazul erorii asupra obiectului? :(
isis23 a scris:
lucutel a scris:
tot Boroi:
Eroare asupra calitatilor esentiale ale obiectului:
a) constituie o cauza falsa
b)constituie o lipsa de cauza
c) atrage sanctiunea nulitatii relative
c) corect
a) si b) nu cred ca sunt adevarate pentru ca suntem in prezenta unui viciu de consimtamant , si nu de lipsa cauza sau cauza falsa
Si eu am aceeasi parere. Sunteti singuri ca raspunsul corect a a) si c)?
Eroarea asupra calitatii obiectului e una si eroarea asupra cauzei, sau cauza falsa e alta. Eu asa stiu. #-o
In primul caz avem o reprezentare eronata aspra calitatii substantei obiectului actului juridic, iar in cazul al doilea reprezentarea eronata cade asupra cauzei mediate.
Ambele cazuri presupun nulitate relativa, dar ele nu sunt identice.
Unde spune Boroi ca avem cauza falsa in cazul erorii asupra obiectului? :(
Da , am gasit ceva .Citez din Beleiu " Cauza nu este reala , cand este falsa; cauza este falsa cand exista eroare asupra motivului determinant ( care este scopul mediat ). Dupa cum se poate observa , aceasta conditie a cauzei evidentiaza stransa legatuta intre dintre eroarea- viciu de consimtamant ( error in substantiam ori error in personam ) si admisibilitatea " motivului determinant " ca scop mediat "
isis23 a scris:
Pai aici trebuie sa avem in vedere ca izvorul obligatiilor este fapta ilicita sau licita si nu neexecutarea unei obligatii contractuale. Prin urmare de ce ar fi necesara punerea in intarziere ? Ai gasit vreun caz ?
De exemplu, obligatiile extracontractuale ale comodantului, fata de comodatar in cazul in care acesta face unele cheltuieli urgente ce sunt de fapt in sarcina comodantului.
In acest caz, comodantul va plati daune de la efectuarea acelor cheltuieli de catre comodatar, chiar daca nu este notificat si poate nu stie de ele?
isis23 a scris:
2010 - G1 - 4:
Spre deosebire de actiunea pauliana, actiunea in rezolutiune
a) poate fi folosita pentru desfintarea oricarui contract sinalagmatic;
b) poate fi intentata de una din partile contractante, in conditiile legii
c) nu poate fi folosita in cazul in care niciuna dintre obligatiile partilor contractante nu a fost executata
Raspuns corect: b)
Intrebarea mea este de ce nu poate fi corect si c) ?
Eu cred ca este o greseala de semantica pe care nu o sesisez.
1. Rezolutiunea nu poate opera daca nici una din obligatii nu este executata
2. Actiunea pauliana poate opera daca nici una din obligatii nu este executata
Daca cele doua sunt adevarate atunci, rezulta c) in contextul enuntului:
"Spre deosebire de actiunea pauliana, actiunea in rezolutiune nu poate fi folosita in cazul in care niciuna dintre obligatiile partilor contractante nu a fost executata"
Dar c) nefiind adevarata, rezulta ca nici afirmatia de la 2. nu este.
Dar oare este asa? #-o
Sau nu este adevarat 1 (adica ceea ce spui tu despre cum se retine in dreptul civil) si atunci e adevarat 2. :(