avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Probleme cu Banca de asigurari
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Probleme cu Banca de asigurari

Buna Ziua,
Spuneti-mi va rog, am vreo sansa in instanta impotriva celor de la ING Fond de pensii?
Eu am facut un contract cu ei in anul 2006 pe o prima lunara de 80 lei. Acum, dupa 2 ani in capat(deoarece asa mi-au spus, ca mai repede nu se poate), le-am cerut sa reziliem contractul. Suma pe care o voi primi , mi-au spus ca este in valoare de 751.04 lei. Eu in doi ani am depus: 80 x 12 =960 (primul an) si 85 x 12 = 1020 (al doilea an) - total =1980 lei.
Ce pot face in acest caz?
Nu am contractul in fata dar imi amintesc ca nu scria absolut nimic despre un eventual procent privind rascupararea.
Sa presupunem ca ar fi posibil ca in josul paginii sa scrie mic ceva despre "conditiile generale de asigurare"....Aceste conditii nu trebuiau aduse la cunostinta clientului in mod explicit , pentru a sti ce semneaza? Este obligat clientul (asiguratul) sa cunoasca materia dreptului pentru a nu se insela cand incheie un contract de orice natura? Nu trebuia o anexa detaliata, cu aceste clauze?

Am spus, sunt doar presupuneri, neavand contractul in fata.
Desigur ca trebuiau aduse explicit la cunostinta clientului, la credite de ex unde se practica acelasi sistem, clientul chiar semneaza pe un exemplar din conditiile generale ca dovada ca le-a primit.

N-as vrea sa se inteleaga din topicul asta ca iau apararea cuiva, nici pe departe. Stiu ca se fac multe prostii, unele cu rea vointa altele din nestiinta, si asemenea lucruri nu trebuie lasate neobservate. E insa imposibil sa te pronunti fara a avea actele in fata.
Iata raspunsul celeo de la ING:
Va multumim pentru noul dumneavoastra mesaj si ca urmare a celor mentionate dorim sa va oferim urmatoarele informatii cu privire la politica de investitii a companiei ING Asigurari de Viata S.A.:

Asa cum am mentionat si in scrisoarea nr. 1139 din data de 21.01.2009, primele achitate de dumneavoastra pentru asigurarea de baza a contractului de tip Merit nr. 75592405 au fost folosite pentru a se cumpara unitati in programul de investitii ING Unit Linked Mixt25.

ING Unit Linked Mixt25 are expunere de 75% pe instrumente cu venit fix si de 25% pe actiuni. Aceste procente reprezinta tinta de alocare. Managementul de portofoliu poate decide alocarea unui procent mai crescut pe o clasa de active in functie de conditiile pietei si de oportunitatile care apar, abaterea maxima putand fi de ±5%.

Performanta fondului Mixt25 este impactata atat de performantele componentei de venit fix cat si a celei de actiuni.

1. Referitor la componenta de instrumente cu venit fix mentionam ca:

Toate tipurile de investitii implica risc, inclusiv cele in instrumente cu venit fix. Astfel, componenta de instrumente cu venit fix nu are o crestere sigura sau garantata si nu ofera un randament intotdeauna pozitiv. De exemplu, in procesul de evaluare a portofoliului, pentru obligatiunile corporative care sunt tranzactionate in mod activ pe bursa trebuie sa folosim pretul de piata. In consecinta, in functie de conditiile pietei, se pot inregistra pierderi chiar si pe acest tip de instrumente.

Referindu-ne strict la ultima perioada, mentionam ca in urma tuturor evenimentelor negative din anul precedent care au condus la cresterea primelor de risc si la o aversiune mai mare la risc a investitorilor (mai ales straini), multe din obligatiunile corporative sunt tranzactionate la preturi din ce in ce mai mici. Compania noastra are obligativitatea de a le marca la piata, insemnand ca vor fi inregistrate la o valoare mai mica si inregistrand pierderi.

2. Referitor la componenta de actiuni:

Criza creditelor ipotecare si implicit pierderile raportate de unele institutii financiare (la nivel mondial) au determinat scaderi semnificative pe pietele mondiale. Mediul macroeconomic instabil din Romania si corelatiile pozitive dintre bursele internationale si Bursa de Valori Bucuresti au determinat ca actiunile tuturor companiilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti sa incheie 2008 cu un randament negativ. Aceste scaderi au influentat in mod direct si inevitabil valoarea unitatii de fond a programului de investitii ING Mixt25. Este imposibil sa obtinem randamente pozitive in conditiile in care toate actiunile de pe piata scad.

De exemplu, la data de 18/06/2008 pretul unui unit din programul de investitii Mixt25 a fost de 15,03 lei, iar la data prezentului mesaj este de 11,43 lei. Aceasta scadere a pretului unui unit influenteaza in mod considerabil valoarea contului contractului.

In 2008, indicele BET, cel mai semnificativ indice al Bursei de Valori Bucuresti, a scazut cu -70,5%. Considerand o expunere de 25% pe actiuni, rezulta ca pierderea maxima posibila ar fi fost de -17,6%. Aceasta pierdere ar fi fost insa posibila doar in conditiile in care in acest program nu s-ar mai fi cumparat nicio actiune in ultimul an.

Dupa cum mentionam mai sus, Mixt25 este compus din 75% instrumente cu venit fix si 25% actiuni. Prin urmare, managmentul de portofoliu trebuie sa mentina ponderea de actiuni in fondul Mixt25 la aproximativ 25% in orice moment. Daca actiunile se devalorizeaza (cum s-a intamplat in 2008), ponderea acestora nu va mai reprezenta 25% din totalul activului. Pentru a se reveni la aceasta pondere, este necesar sa se cumpere actiuni din piata. In conditiile in care piata a scazut continuu in 2008, am fost nevoiti sa achizitionam actiuni permanent pe masura ce pretul acestora scadea. In aceste conditii, performanta anuala a fondului Mixt25 a fost -24,9%, pierdere mai mare decat cei -17,6% calculati mai sus (fara rebalansare).

Efectele pozitive ale acestei rebalansari se fac simtite pe termen lung. In conditiile actuale, am cumparat multe actiuni la preturi foarte mici. Cand piata isi va reveni, iar preturile actiunilor vor creste, performanta programului Mixt25 va fi impactata pozitiv.

In concluzie, dorim sa subliniem faptul ca activitatea economica prezinta o evolutie ciclica, perioadele de crestere alternand cu cele de scadere. Pe termen lung insa, tendinta generala este de crestere, iar investitiile in programele Unit Linked (asa cum este si programul de investitii Mixt25) sunt investitii pe termen lung.



Va atasam la prezenta adresa cel mai recent buletin lunar care contine informatii despre performanta si componenta programelor ING Unit Linked.



Referitor la cele mentionate de dumneavoastra cu privire la pierderea uniturilor de loialitate in momentul rezilierii contractului, facem precizarea ca aceste unituri sunt oferite de compania noastra la finalul perioadei de plata a primelor. Totodata, in cadrul articolului 15.5 din Conditiile Specifice ale Contractului de Asigurare Plan de Asigurare cu Componenta de Pensie MERIT este specificat: „La rascumpararea totala a Contractului de asigurare pe perioada de plata a primelor, uniturile de loialitate vor fi pierdute.”

In speranta ca informatiile prezentate anterior au contribuit la clarificarea oricaror nelamuriri aparute, va asiguram de intreaga noastra consideratie si si va rugam sa ne transmiteti in continuare orice solicitari/sesizari cu privire la contractul dumneavoastra de asigurare prin intermediul serviciului My’Line (la numarul 021/402.83.91), serviciu disponibil clientilor de luni pana vineri in intervalul orar 08:00 – 19:00, sau la adresa de e-mail a companiei: asigurari@ing.ro.

Pentru alte informatii referitoare la situatia prezentata de dumneavoastra va rugam sa va adresati persoanelor de contact: Dl. Alexandru Eugen Gherman (Ofiter Reclamatii & Investigatii) sau D-na. Irina Aprodu (Manager Divizie Reclamatii & Investigatii) utilizand adresa e-mail a companiei: asigurari@ing.ro.

Cu stima,

Alexandru Eugen Gherman

Ofiter Reclamatii & Investigatii
Andreea, uite am "Cererea de asigurare" in fata (fiindca o sa credeti sau nu, un Contract de Asigurare de viata nu a fost semnat) si..nu spune absolut nimic despre rascumpararea contractului de asigurare!
Scrie mic, in josul paginii doar atat :"Contractului de Asigurare de viata i se aplica prev.legislatiei civile in vigoare, Conditiile Contractuale Generale ale Contractului de Asigurate de viata, Conditiile Contractuale Specifice fiecarui tip de Contract de Asigurare de baza si Conditiile Contractuale Specifice Asigurarilor si Optiunilor Suplimentare atasate Contractului de Asigurare de baza. ".

Oare este posibil ca o persoana care a avut incheiat un contract de asigurare de viata , ulterior rascumpararii si rezilierii mai poate primi copii dupa Contractul incheiat?
Fiindca nu pot sa cred ca dupa incheierea aceastei "cereri de asigurare" sa nu fi fost urmat incheierea unui contract. Altfel, cum si-ar fi rascumparat contractul ?
Ultima modificare: Duminică, 22 Martie 2009
ContSters40598, utilizator
Cunosc modalitatea incheierii unei asigurari de viata,de aceea intervin.In acest caz,daca a fost vorba de o cerere de asigurare ,ulterior trebuia sa intrati in posesia contractului de asigurare care intr-adevar nu se mai semneaza de catre contractant. Cererea se trimite impreuna cu chestionarul medical,ocupational sau alte chestionare necesare. Va amintiti de asa ceva? Cererea este evaluata si prin prisma chestionarului medical sau ocupational,putand exista situatii in care se solicita o extra prima ,poate nu a fost cazul d-voastra.Sigur,ar mai fi multe de spus dar incerc sa fiu concisa.
Ciudat este ca acel consultant financiar nu v-a inmanat contractul de asigurare,sau poate nu.
Acolo sunt toate datele de care aveti nevoie,si daca acestea nu va multumeau ati fi avut posibilitatea sa renuntati la asigurare-20 de zile este termenul la renuntare acordat,cu returnarea integrala a primei.
Acum,daca polita nu este in vigoare nu exista temei sa cereti un duplicat.
Puteti totusi incerca printr-o cerere ,obtinerea acesteia ,invocand ca nu ati intrat in posesia ei,si tot ceea ce considerati necesar.Probabil intermediarul politei nici nu mai lucreaza acolo-este pacat,sunt multe companii care isi cladesc un renume in timp ...dar se intampla si lucruri de genul acesta(nu am nici o legatura cu aceasta companie-nu sunt subiectiva)


Alte discuții în legătură

Teapa ing asigurari de viata adriana nicolae adriana nicolae intervin in discutia despre asigurari de viata ing mixt25 sau merit ,cum le zic ei astazi am urmatoarea problema in programul mixt25 banii mei erau repartizati ... (vezi toată discuția)
Asigurãri de viaþã cu acumularea de fonduri bãneºti necesare susþinerii educaþiei copilului giollaura giollaura in urma cu 4ani am incheiat pentru copiii mei contracte \"asigurari de viata cu acumularea de fonduri banesti necesare sustinerii educatiei ... (vezi toată discuția)
Asigurare de viata dan.gherghevici dan.gherghevici Buna ziua. Am si eu o intrebare legata de o asigurare de viata. Am o polita la care vreau sa renunt si ma intereseaza daca imi pot recupera sumele platite pana ... (vezi toată discuția)