Buna ziua. Sunt divortata si am un copil minor de aproape 8 ani, a carui custodie o impart cu tatal lui biologic. Va rog sa imi spuneti care sunt demersurile legale pentru a impiedica intalnirile dintre copilul minor si partenera parintelui cu care impart custodia comuna, in conditiile in care in nenumarate randuri partenera acestuia a intervenit, cu permisiunea tatalui -acesta pretinzand ca partenera lui face parte din familie si are tot dreptul sa isi spuna opinia si sa intervina in discutii despre minor, in decizii referitoare la minor. Aceasta persoana a avut in multe situatii comportamente nepotrivite fata de copil(ii jigneste mama, incearca sa ii influenteze deciziile, este o prezenta permanenta la intalnirile dintre el si tata, fara asentimentul minorul) care au determinat in timp si refuzul minorului de a mai merge in vizitele la domiciliul parintelui si au determinat degradarea relatiei bune pe care acesta o avea cu parinetele lui.
Va multumesc.
Custodia comuna fizica ar fi o alternativa ce ar permite ca un copil sa fie crescut de catre ambii parinti, cu tot ceea ce implica o astfel de custodie.
Dar cand se ajunge la un program de vizita, in cele mai multe cazuri se da pe fondul unui conflict preexistent intre parinti cu privire la modalitatea in care aveau loc relatiile cu parintele nerezident. Ca judecator nu as opta niciodata pentru un program de cateva ore in weekend, nu ai cum sa te ocupi de copil cateva ore in weekend. Normal ar fi sa doarma si in timpul saptamanii copilul la tine, sa te ocupi impreuna cu el de lectii, sa-l duci dimineata la scoala, sa-i suporti toanele cand vine suparat de la scoala, sa-l duci la sport, sa-i pregatesti micul dejun etc. Asa copilul ar sti ca acasa e si la mama, dar si la tata.
Cred că nu mai am ce comenta . Omul învaţă din experienţele negative, e drept, dar oare e corect să împingem un copil, forţat, spre experienţele acelea negative?
Eu am obligat copilul să mănânce ceea ce nu-i place, cu acelaşi argument:trebuie să te obişnuieşti, dar săracul a dat afară tot ce a înghiţit cu sila.
La fel, l-am dus pe toboganul mare, deşi săracul plângea, că nu vrea, să-i este frică...Ei, de atunci nu se urcă nici pe toboganul cel mic.
După ideile dvs., ar trebui să las copilul desculţ pe gresia rece, să răcească, aşa se învaţă să nu mai umble desculţ sau să-l las pe pervazul terasei, dacă pică şi supravieţuieşte, altă dată nu se mai urcă, învaţă şi el din experienţele negative :)
Sau, să-l tundem şi noi la zero, să se obişnuiască, să-i explicăm că din pură dragoste facem asta, când îl tunde tata să nu mai fie deranj X-(
Doamna Martonze, cadeti in alta extrema. Daca nu-i mai place o materie, nu-l mai duceti pe copil la scoala la materia respectiva? Daca refuza tratamentul medical,ca nu-i place, il lasati fara?
De ce este copilul major la 18 ani si nu la 2 sau 3 ani? Pentru ca atunci se considera ca are varsta la care poate discerne cu adevarat ce e bine si ce e rau , pana atunci insa ca parinte esti obligat sa iei niste hotarari care nu-l incanta pe acesta prea tare dar care sunt spre binele lui.
Dragostea unui tata, fie ea si o dragoste imperfecta tot este de preferat unei absente.
Nu există similitudine între exemplele dvs. şi "dragostea" defectă, care îi lasă urme pentru toată viaţa.
Ora de geografie, chiar dacă nu-i place, nu-i produce traume. Durează 50 de minute; medicul, injecţia îl vindecă pe copil, copilul va trece din starea de rău în starea de bine. Mersul cu forţa în vizită , schimbă starea de bine în stare de rău :(
In unele cazuri (nu vorbesc de al dvs doamna Martonze) daca unele mame s-ar ocupa mai putin de tararea tatalui in procese avand ca obiect custodia exclusiva, restrangerea programului de vizita al tatalui etc si mai mult de sprijinirea sincera si reala a relatiilor dintre tata si copil, credeti-ma ca nu am mai vorbi atat de copii traumatizati.
Da asa cum sa nu vorbim de copii traumatizati ca merg la tata cand ei asculta toata ziua in casa ca tatal tau biologic e un nenorocit, te-a abandonat, are o noua relatie si noua partenera vrea sa te ia de langa mine, tata nu da bani pentru ora ta de engleza etc., cum sa nu fie traumatizat cand vine tata sa il duca la el acasa?
Am mai spus asta de nenumarate ori: nu mai bine s-ar ocupa mamele de altceva mai util in afara de super protectia copilului de tata? de super protectia copilului de tata si de familia extinsa a acestuia?